Whirlpool Chicago Condensdroger AWZ 569 Fluitend Geluid

Immetjes

  • #1
Het gaat om een Whirlpool Chicago condensdroger AWZ 569

Servicenr: 857556912020

De aandrijfsnaar heb ik twee jaar geleden vervangen.

Sinds een 2 weken maakt bovenstaande droger een fluitend geluid als ie de ene kant op draait, maar als ie naar een kant draait hoor ik het geluid niet.

Ik heb de machine uit elkaar gehaald. Achterkant los. spanwielen eruit, rolwielen eruit. trommel eruit, 2e set rolwielen eruit.

De snaar is goed en de glijlagers van alle wielen heb ik gesmeerd. Verder heb ik de droger helemaal uitgezogen met een stofzuiger. Ik heb met de hand de motor rondgedraaid en kon geen speling voelen, ik merkte ook geen verschil tussen rechts en linksom draaien. Maar ja met de hand draaien gaat op een nogal laag toerental.

Daarna heb ik de droger weer in elkaar gezet. Met als enige resultaat dat ik wat sneeën in m'n hand had (goed voor de klusstatistieken) en dat ie nog steeds fluit.

Ik zit eraan te denken dat op het moment dat ie lucht aanzuigt vanuit de trommel dat het lager vd rotor axiaal belast wordt. Als ie de ander kant op draait wordt dit lager veel minder belast; en daar is het verschil in geluid dan.

Kent iemand dit fenomeen en heeft iemand een idee wat dit kan zijn en hoe ik het kan repareren? heeft de rotor een apart lager en is dit makkelijk te vervangen? Of betekent dit een geheel nieuwe elektromotor?
 

Immetjes

  • #2
Niemand herkent dit fluitende geluid dus. Dan heb ik wel een andere vraag:

Als ik de trommel heb verwijderd vanuit de achterkant zie ik links onderin een zwarte kap zitten met daaronder de motor en ventilator. Op die kap ligt een zilverkleurige condensator(?). Kan ik nu gewoon de Torx schroeven van die kap losmaken en zo de motor en ventilator uitbouwen. Heeft iemand hier nog tips?

En kan ik dan makkelijk het lager van de ventilator/motor (ik weet niet welke eventueel kapot is) vervangen?
 

Johnie

  • #3
Ik denk dat de ventilator tegen het plastic aan schuurt
ene keer duwt ie de as uit en de andere kant trekt hij de as in
maar die kap kan je er afhalen
maar weet zo niet meer of je dan de ventilator er zo uit kan pakken is heel lang geleden dat ik die er uit gehad heb
en vernieuwd
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu