Werking infrarood verwarming

Plantje

  • #1
Mijn vraag is eigenlijk vrij simpel... Ik hoor verschillende verhalen over de werking van infrarood verwarming.

De één vertelt: infrarood kan je helpen om snel een kamer op temperatuur te krijgen. Het vlakke paneel wordt snel warm en het is bijvoorbeeld ook heerlijk om het paneel onder je bureau te hebben staan en je voetjes lekker tegen het warme paneel aan te zetten. Dit komt bijvoorbeeld van de website van een verkoper:" In een mum van tijd warm jij je huiskamer, thuiskantoor of slaapkamer op met deze panelheater. Doe de stekker in het stopcontact, stel de gewenste sterkte in via de knoppen of de gratis app, en geniet snel van een warme ruimte. "

De ander vertelt: infrarood moet je niet gebruiken om je ruimte te verwarmen. Het is infrarood straling. Dus in principe licht, alleen zie je dit licht niet. Dus als je je infrarood paneel aan doet in een donkere ruimte, blijft het donker maar alles wat in de infrarood lichtbundel staat wordt wel lekker warm. (Mits niet te ver weg natuurlijk). Je kunt het vergelijken met een kamer met ramen erin waar zelfs in winterdag als het koud is de zon door naar binnen schijnt. Als je gewoon in de kamer staat is het koud en als je in het zonnetje gaat staan (in dezelfde kamer) voel je dat als aangenaam. Het heeft dus ook geen zin om een half uurtje voordat je een kamer binnen stapt alvast het infrarood paneel aan te zetten. Tevens is een infrarood paneel te ver bij je weg of achter een gordijn zinloos. Doordat het licht ook schijnt op meubilair enz zal het wel "iets" doen aan verwarming, maar dat is niet het doel.

Wat is het nu? Of is het niet zo zwart/wit te stellen? Of is de één gebaseerd op het tweede en is de ander gebaseerd op een paneel waar van dichtbij infrarood op schijnt waardoor het paneel warm wordt en vervolgens de hitte afgeeft aan de omgeving. Op zich lijkt me dat sterk, want dan zou ik koelribben verwachten op het paneel.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Het is plaatselijke verwarming, denk maar aan het ouderwetse douchestraalkacheltje.
( alle warmte transport vind plaats in het infrarode gebied).
Doordat er bv in een radiator wasr of olie de warmte drager is houd het de warmte langer vast en voel de warmte ook langer.
Als het zogenaamde infrarood paneel uitzet is de temperatuur ook heel snel verdwenen
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je echt overweegt om een ruimte te verwarmen zou je ergens een proefopstelling moeten bekijken / voelen. Een klein paneeltje naast je bureau is meestal geen miskoop, maar als je wat meer wil zit er ook veel kaf tussen het koren. Heb zelf voor een werkkamer een mooi paneel dat tot op 3,5 meter afstand een vrij breed gebied prima verwarmt, maar dat doen niet alle panelen waarvan dat geclaimd wordt.
 

Plantje

  • #4
Maar is het nu gebaseerd op warmte afgeven of iets met infrarood "licht" bestralen?

Ik ben hier naar aan het kijken, omdat we ons huis gaan verbouwen. Op den duur komt er op de begane grond overal vloerverwarming, een warmtepomp en gaat mijn kantoor weer naar de begane grond. Totdat het zo ver is heb ik mijn kantoor verhuisd naar de zolder. Nu zet ik dan in de woonkamer de thermostaat op 19 graden en soms de radiator daar dicht en zet ik de radiator op zolder open. Die radiator een keer vergeten of de thermostaat een keer vergeten, heeft al snel tientallen euro's effect! Ik ben al geregeld mijn bed uit gegaan om de thermostaat lager te zetten.

Dan zou voor tijdelijk een infrarood paneel voor op zolder wel handig zijn. En als het het eerste principe is, dan kan ik deze enkele uren voordat ik ga werken al aan zetten. Als het om het tweede principe gaat is dat zinloos en kan ik deze beter aan zetten zodra ik begin met werken en uit zetten direct nadat ik klaar ben.
Wat nog handiger is: de tijdelijke versie die ik op het oog heb is op te nemen in de home automation en dan kan ik deze automatisch uit laten gaan zodra er langer dan 10 minuten geen beweging is in mijn kantoor.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
De lucht warm je niet op, maar iets wat je bestraalt wordt warm (en kan wel weer warmte uitstralen). Paneel zelf warmt vrij snel op, dus gewoon aanzetten als je aan het werk gaat en uit als je weg gaat. Hier zelfde situatie, wij hebben het omdat we vaak in de woonkamer de airco aanzetten (en de vloerverwarming uit) en dan niet de cv aan willen zetten om alleen de werkkamer te verwarmen. Daar hebben we het infraroodpaneel.
 
  • Like
Waarderingen: Plantje

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ir is een lichtbundel en net als bij licht zie je dat alleen als het iets raakt.

Bij Ir word alles wat word aangestraald verwarmt, het bestraalde object kan vervolgens weer zorgen voor convectie .

Ir snel en heerlijke warmte als je maar aangestraald wordt, sta je buiten de bundel dan is het gewoon koud.

Ik heb ze wel toegepast in kantines paneeltje boven de tafel en een bewegingsmelder.
Zo lang er mensen in de ruimte zijn gaan ze aan en zit je heerlijk warm aan tafel, de ruimtetemperatuur is echter maar 15 graden in de winter.
 
  • Like
Waarderingen: Plantje

Plantje

  • #7
Bedankt heren! Dit is wat ik al verwacht had.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu