Welke ondervloer, zie door bomen het bos niet meer...

Christiaan

  • #1
Goedenavond,

Ik heb een huis met daarin deels een vloer van stampbeton, zoals in de hal. Deze vloer is voorzien van tegels en in deze dagen zeer koud, waardoor de hal in zijn geheel erg koud aanvoelt.

Ik ben voornemens om de tegels uit de hal te halen en deze te voorzien van een houten vloer. Tussen de betonvloer en de houten vloerdelen wil ik kunststof folie leggen met daar boven op een isolerende ondervloer.

Nu is er zoveel keuze in ondervloeren, dat ik niet meer weet wat ik moet kiezen. Er zijn eigenlijk maar twee aspecten die voor mij het belangrijkst zijn:

1. thermische isolatie (moet zo groot mogelijk zijn).
2. dikte. Ik heb eigenlijk maar een goede 10-20mm over voor de isolatie, zonder dat ik drempels moet gaan verhogen en deuren moet gaan afzagen.
Dat kan wel, maar liever niet natuurlijk. :)

Waar hebben jullie de beste ervaring mee? EPS, PIR, Sturodur, standaard groene onderplaten, standaard ondervloer van de bouwmarkt?
Heeft het daarnaast nog veel zin om een reflecterende folie op de isolatie te leggen.?

Ik heb het liefst PIR oid, maar die kan ik niet vinden in 10mm.

Alvast bedankt voor de hulp.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Denk fout. Ga jij een onder- en houten vloer leggen, zal die ruimte geen hogere temperatuur krijgen. Was maar waar.
Leg op die vloer een plaatje het hout voelt warmer aan dan de stenen vloer. Dat doe je ook met een dun laagje piepschuim het lijkt dat het warmte geeft. De temperaturen van steen, hout een schuim zijn allemaal gelijk. Heeft met de warmte geleiding van materialen te maken.
Verwarmen, isoleren hou dikker hoe beter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Overweeg de vloer eruit te halen en opnieuw met isolatie te doen. Stampbeton is niet echt geweldig. Kan bv. vocht doorlaten. Je weet wel zeker dat het stampbeton niet de zandcementdekvloer is met daaronder beton?

Ik heb ook een vergelijkbare vloer. Ik heb ervoor gekozen om een meerlaagse isolatiefolie op de vloer te leggen en daarop houten planken op tengels. Niet optimaal, maar wel een flinke isolatie en comfortwinst voor weinig geld. Veert wel wat door.

Alternatief als je wat meer wilt investeren is aerogel. Met 10 of 20mm een aardige isolatiewaarde te halen. Dit is drukvast.
 

Christiaan

  • #4
Hallo heren,

Bedankt voor de reacties. Ik zal eens op zoek gaan naar aerogel.

Groeten,

Christian
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu