Welke Hager meterkast pakken? 3 fase met 1 fase kookgroep?

Rogervdh

  • #1
We zijn bezig met een nieuwbouwwoning en ik twijfel over welke meterkast te gebruiken. Ikzelf ben ik leek op dit vlak, vandaar mijn vraag. In principe moet de meterkast hieraan voldoen aldus mijn installateur:

Hager
3 fase kast
2 aardlekschakelaars
7 lichtgroepen
1 kookgroep
1 hoofdschakelaar
(evt.) beltrafo

Ik had daarom de Hager VKS43L-FT kast op het oog (http://www.sandervunderink.nl/contents/nl/d357_hager_meterkast.html). Deze kast is 3 fase, echter het koken is 1 fase. Mijn installateur vindt dat een vreemde combinatie. Of alles 3 fase of alles 1 fase, maar geen combinatie tussen beide in één kast. Maargoed, Hager zou het ook niet maken als het niet zou kunnen, lijkt me? De wensen zijn verder:

- Kookgroep wordt gebruikt voor een inductiekookplaat (type nog te bepalen). Is hier meestal 1 fase of 3 fase gewenst door de fabrikant?
- Het moet een 3 fase kast zijn, zodat in de toekomst ooit eens een sauna gemaakt kan worden. Nu nog niet aan de orde, maar de optie moet er wel zijn.

Alvast bedankt voor jullie advies of bovenstaande kast goed is.

Groet, Roger
 

Appeltje

  • #2
Tja, een kookgroep bestaat uit een dubbele groep... 3 fasen is ie dus nooit. Wel kan het zijn dat het ene deel van de groep van fase 1 en het tweede deel van de groep van fase 2 komt.

Vaak is het alles van 1 fase maar ik ben ook meer voorstander van het eerste.

Verder maakt het niet uit iig.
 

Rogervdh

  • #3
Hier het productsheet (helaas offline) van Hagermeyer over de VKS43L-FT kast:


Achter "Kookgroep" staat (1 fase). Ik heb ook een andere Hager kast bekeken en daar staat "Kookgroep" (3 fase). Er is dus blijkbaar wel verschil daarin...?

Op de site waar ik wil bestellen staat:

3-fase groepenkast 220x400mm
2 Aardlekschakelaars 4-P 30mA 40A
7 groepen B16A 1P+N
1 kookgroep 2x230V
1 hoofdschakelaar 4-P 40A
1 beltrafo 8V 1A

De site van Hager zelf geeft bijzonder weinig informatie...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou zeker voor een krachtgroep (3 fase) gaan tbv het kooktoestel. Praktisch alle platen zijn daarvoor geschikt en dan is de verdeling over de fases beter, wat vooral bij 3x25A wel van belang is.
 

Appeltje

  • #5
Ben het hier toch niet met je eens... de meeste kookplaten van <7,4kw kunnen wel 2 verschillende fases kwijt maar niet per definitie 3. Tenzij jij bedoelt wat ik eerder al schreef dus 2 verschillende fases en 2 nullen (die per definitie natuurlijk eigenlijk hetzelfde zijn)??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
ELKE kookplaat kan op 3 fasen, dus als de kookplaat niet bekend is 3 fasen plaatsen en ook 3 fasen afmonteren op de perilex aansluiting, daar passen dan alle kookplaten op ook de 2x230v uitvoeringen van 7.4kw.
 

Rogervdh

  • #7
Concreet, dan kan ik deze groepenkast (link niet meer werkend) dus niet gebruiken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Zou ik niet doen, het beperkt je keuze in kookplaten.
 

Appeltje

  • #9
Headhunter, bedoel jij nu hetzelfde als ik eigenlijk schrijf? Dus wel 3 fasen aanwezig op de WCD maar er maar 2 van gebruiken?

Ik heb een linkje naar een schema van een kookplaat, op pagina 3 staat het schema, het middelste schema bedoel ik (en jij wellicht ook?):
helaas niet meer live
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Idd dan gebruik je het middelste schema bij 7,4KW of lager en gewoon 3 fasen bij >7,4kw.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
@ Appeltje

Ik bedoelde eigenlijk ook te zeggen dat alle kookplaten geschikt zijn om op een krachtgroep aan te sluiten (op 3 danwel op 2 van de drie fase). Voor zover mij bekend worden kookgroepen altijd vanuit één fase gevoed.

@TS Concreet, beter even doorzoeken naar een kast waar ook een krachtgroep ipv een kookgroep is opgenomen.
 

Appeltje

  • #12
Ja ok, nou ja, in ieder geval waren we het allemaal met elkaar eens alleen noemde ik het anders :). Ik heb trouwens wel een kookgroep gevoed vanuit 2 fasen ;) (een echte kookgroep dus :) ).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu