Welke folie binnenkant poer met steenstrip

BasGoed

  • #1
Hey allemaal.

Mbt onze hsb dakopbouw;

De zijgevels hebben inmiddels de standaard opbouw van gevelbekleding, dampopen folie, isolatie, dampremmende folie, elektraspouw en gipsplaten. De gevels worden echter afgesloten met een “poer”, een houten (holle) omhulsel met aan de koude steenstrips op gipsvezelplaat. Optisch lijkt dit vanaf de koude zijde dus op een bakstenen poer die de gevel afsluit.

Er staan vier van deze poeren (aan elk uiteinde van een gevel een poer).

De holle binnenzijde van deze poer betreft circa 25x25 cm en gaat tot in de lengte 260m hoog. Ik heb de binnenzijde opgevuld met glaswol en purschuim (voor de naden) als isolatie om koudebrug tegen te gaan. Nu had ik de dampremmende folie van de complete gevel doorgetrokken tot en met de poer, maar ga nu twijfelen omdat de poer niet dampopen is zoals de gevel, maar volledig afgesloten is met hout. Ondanks dat het maar een kleine ruimte is ben ik dus benieuwd of het goed is hier dampwerende folie te plaatsen. Eventueel vocht van een piepkleine koudebrug of iets dergelijks kan dan dus nergens heen. Theoretisch zou klimaatfolie denk ik beter zijn, maar het wordt een geknutsel de overgang van dampremmend (van de wand) te maken naar klimaatfolie voor 25cm. Ik denk zelfs bijna onmogelijk dit goed te doen.

De opties lijken mij;
-Het zo laten (dampremmende folie ervoor)
-Helemaal geen folie (dampremmende folie net voor de poer afsluiten middels butyltape)
-Toch een overgang creeeren van dampremmend naar klimaatfolie, zoals gezegd wel lastig denk ik.

Wat adviseren jullie? Ben erg benieuwd!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Maak even een (schematische) schets van waar de poeren zitten in de gevel, wat binnen is en wat buiten is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Kan vocht vanuit de "poer" naar de standaard opbouw?

Zijn steenstrips dampdicht?
Ik neem aan van niet.
Dan dampdicht aan de warme kant en eventueel vocht kan gewoon via de vezelplaten en de strips naar buiten.

Dan is er nog de optie om de holle kolom te ventileren, net zoals je een spouwmuur ventileert: onder en boven een stootvoeg open boren. (maar deze optie lijkt me niet eens nodig)
 

BasGoed

  • #4
@Walker

Hierbij ter verduidelijking de snelle schets van de opbouw en foto van de poer.

De holle poer is overigens niet eens 25cm breed, eerder 15cm. Wel 25cm diep en 260m hoog.

@Jackd Ik weet dus niet zo goed of hout, gipsvezelplaat en steenstrip een damp open karakter hebben? Het houten blok, waarop de gipsvezelplaat en steenstrip geplaatst zijn is best dik.

Dat van die stootvoeg is theoretisch niet eens zon verkeerd idee, maar krijg je dan niet juist schimmelvorming door condens bij de glaswol in de holte? Hoe maak ik zon stootvoeg? Soort gaatje boren door het voegsel van de steen heen? Boven en beneden?

De “holle kolom” wordt wel gevuld met glaswol tegen koudebrug, dus er zal met een stootvoeg denk ik niet echt sprake van ventilatie zijn omdat er direct glaswol in de holle ruimte zit. Dan zal ik moeten kiezen voor een soort ventilatielat van 2,2cm of iets dergelijks tussen de glaswol en het hout van de buitenzijde poer. Liever hou ik het lekker zoals het is hoor, mede omdat ik al twee poeren heb gemaakt met folie erop en dichtgeplakt heb met butyltape (levert schade op wanneer ik het weer los haal), maar wil zeker weten dat het goed gaat.

IMG_3323.jpeg IMG_3321.jpeg IMG_3322.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
De gebruikte materialen hoeven enkel meer dampopen te zijn dan de dampdichte folie.
Hout en vezelplaat zijn dat zeker.
Ik denk de steenstrip ook, als ik snel zoek zegt de zoekresultaten de ze dampopen zijn.
Normale steen zeker, normaal tegellijm en voegmiddel ook, dus als er verder geen gekke dingen zijn gebruikt zit je goed.
 

BasGoed

  • #6
@Jackd fantastisch man! Dan weet ik genoeg :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu