Wel vereffeningsdraad, geen aardedraad in de badkamer

Robertvdpoel

  • #1
Ik heb in mijn badkamer een vereffeningsdraad lopen die rechtstreeks naar de meterkast loopt. Ik heb alleen geen aardedraad in mijn badkamer. Is potentiaalvereffening voldoende? Of MOET er alsnog een aardedraad komen? Dat laatste zal vrees ik heel lastig gaan aangezien mijn huis uit 1897 is en er gedurende al die jaren er maar is uitgebreid op die electriciteitsleidingen en je denk ik nooit een aardedraad getrokken krijgt.
Misschien nog een hele stomme vraag, maar kan je vanuit een cap ook gr/ge aardedraden trekken naar stopcontacten e.d. om te aarden? Of slaat het systeem dan nergens meer op?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Gaat het hier om een ingrijpende badkamer renovatie? Die aparte vereffeningsdraad was tot een aantal jaar geleden de norm. Volgens de huidige norm sluit je het CAP idd aan op de aarddraad in de centraaldoos vd badkamer en is die aparte verbinding komen te vervallen. Randaarde in de badkamer moet zowel een aarde via de voedende groep, als een verbinding met het CAP hebben. Het is dus beslist niet toegestaan de randaarde uitsluitend op het CAP aan te sluiten. Ik vermoed dat er toch een aarddraad bij de voedende groep getrokken zal moeten worden.
 

Fiesiekus

  • #3
Zolang er niets gewijzigd wordt, kan de situatie zo blijven. Bij renovatie van badkamer of 't electrisch moet 't wel aangepast worden volgens bovenstaand verhaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu