Wel of geen dampremmende folie?

Roel79

  • #1
Enige tijd geleden ben ik begonnen met de renovatie van onze zolderverdieping in Amsterdam. Het gaat om een jaren 30 bovenhuis met een gordingen kap. De opbouw van de kap is van buiten naar binnen was als volgt: pannen op latten, verticaal dakbeschot, gordingen, regels met stuc op riet. Tussen het dakbeschot en de regels zat een luchtlaag van 18cm
Ik heb vanwege de zeer matige afwerking en slechte isolatie het stuc op riet verwijderd (en daarnaast ook de niet dragende tussenmuren).
Het lijkt hier op: Isolatie folie dakbeschot ja of nee
Het dak is nu geïsoleerd met 10cm dikke steenwol platen. Deze zitten tussen de gordingen en liggen op nieuwe regels. Tussen het dakbeschot en de steenwol platen is de ruimte ongeveer 8cm. Nu lees je overal dat er een dampdichte laag aangebracht moet worden aan de warme kant tussen de isolatie en de gipsplaten om condens te voorkomen. Wat ik echter niet begrijp is hoe het huidige dakbeschot er 80 jaar zonder rot op zit zonder dampdichte laag. 1 op 1 vervanging van het stuc op riet zou dan ook zijn; gips ipv stuc en steenwol ipv riet.
Ik heb een dakdekker gesproken die zelfs zegt dat je moet zorgen voor voldoende ventilatie tussen de isolatie en het dakbeschot en geen dampremmende laag moet gebruiken zodat vocht uit de warme kant weg kan trekken door de isolatie heen.
Ik geloof niet dat een volledige dampdichte laag mogelijk is (zeker niet langs de bouwmuren). Dus wat is nu het beste?
 

Tiho

  • #2
Al die 80 jaar lag er geen isolatie. Nu wel en dus krijg je het dauwpunt waarschjjnlijk aan de binnenkant van het beschot. Dampremmen zo goed mogelijk. Ook tegen muren kun je het aardig dicht krijgen met bv siliconenkit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Roel79 schreef:
Ik heb een dakdekker gesproken die zelfs zegt dat je moet zorgen voor voldoende ventilatie tussen de isolatie en het dakbeschot en geen dampremmende laag moet gebruiken zodat vocht uit de warme kant weg kan trekken door de isolatie heen.
Had ie grijs haar. :wink:

Wat is voldoende. Dan had deze dakdekker ook moeten zeggen je maakt daar en daar in je dakbeschot gaten deze moeten minstens een diameter van zoveel hebben enz. enz..
Let wel op met gaten hierdoor is het mogelijk dat er een wind door je wollige platen kan waaien en dat verlaagt de isolatie waarde dan weer.

Sluit de damprem niet volledig, wat is dat volledig. De hoeveelheid vocht die toch de damprem passeert bepaald het dauwpunt. Als dat niet teveel is heb je toch een veilige conctructie.
 

Roel79

  • #4
Nee, hij was kaal..... :wink:

In het dakbeschot zitten zoveel kieren dat het achter de steenwol platen enorm tocht. Hij had het idd wel over ventilatie gaten.

Als ik dit lees https://www.rockwool.nl/tools-en-services/faq/
toch maar een dampremmende laag aan de warme kant. Het kan in ieder geval geen kwaad voor mijn dak.
Heeft iemand advies over welke folie ik het beste kan gebruiken?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
We geven geen produktadvies, maar google eens op 'dampremmende folie'. Bij de eerste hits zitten wel een paar produkten.

Het dampscherm wordt over je regels heen bevestigd, in jouw geval dan. Ik vind het zelf dan altijd handig dat het dampscherm draadversterkt is (dus met horizontale en verticale draden erin verwerkt) zodat je het vast tackeren zonder dat het scheurt.
 

JK

  • #6
Je zou ook kunnen denken aan dampremmende en reflecterende isolatiefolie als dampremmer. Daarmee plus je de waarde van je bestaande isolatiepakket (wol/pur etc) met nog eens Rc 0,57 tot Rc 2,50 (afhankelijk van de dikte) op.

In de landen om ons heen noemt men dit hybride isoleren. Dankzij de combi van wol en reflectieflie (warmtespons en warmtespiegel) pak je namelijk iedere soort warmte aan en dan wordt de prestatie van je pakket vele malen hoger.

Een windjack over de trui geeft nu eenmaal veel meer comfort.

Let op: dan moet de reflectiefolie wel voldoen aan een emissie coefficiënt van minder dan E 0,1.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu