Weersafhankelijke regeling of normale kamerthermostaat

John

  • #1
Beste allemaal,

Wie kan mij uitleggen het verschil van werking tussen een weersafhankelijke regeling en een kamerthermostaat.

B.v.d.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
John,

Weersafhankelijk kan een uitkomst zijn als je bijvoorbeeld een open haard hebt, deze zou anders je cv uitzetten doordat je die stookt, kan lastig zijn.

Ook kan het zijn dat je met meerdere ruimten temperatuur zelf wil kunnen kiezen. Wel dienen er dan ook thermostaat kranen geplaatst te worden.

Al met al een leuk systeem als het niet met een (gewone) thermostaat kan.

Het is zeg maar 'n stuk comfort,maar wel met 'n prijskaartje.
Normale thermostaat, met of zonder klok blijft het goedkoopst stoken.

Dus Weersafhankelijke regeling alleen bij uitzonderingen!
 

John

  • #3
Bedankt voor je uitleg

Is het gebruik nu erg duur, of de aanschaf ?

John
 

Mik

  • #4
Aanschaf en installatie van een w.a. regeling is duurder dan een gewone thermostaat, en het gasverbruik gaat omhoog, hoeveel kan ik niet vertellen iedere situatie is weer anders.
 

John

  • #5
Bedankt het is duidelijk


john
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Weersafhankelijke regelingen zijn vooral duur in gasverbruik, omdat ze de ketel veel vaker laten branden, dan bij gebruik van een kamerthermostaat.

Immers, bij een kamerthermostaat is de temperatuur van de kamer bepalend voor het al of niet branden van de cv. Is het in een andere kamer kouder dan gewenst, jammer, de cv gaat daardoor niet langer branden en gebruikt dus niet meer dan strikt nodig.

Bij een weersafhankelijke regeling bepaalt de buitentemperatuur, wat de temperatuur van het cv-water zal zijn. Dmv een soort vergelijkingstabelletje zal ik maar zeggen. Dat veroorzaakt zonder meer al meer verbruik al was het alleen maar door de leidingen...

Zijn er radiatorthermostaten, die hoger staan, ze moeten allemaal eerst hun ingestelde temperatuur bereiken vóór de warmte-afgifte van water naar radiator (naar kamer) stopt.

Ik weet niet of één van de verwarmingsspecialisten over vergelijkende voorbeelden beschikt, waarbij gasverbruik voor/na installatie weersafhankelijke regeling vastgesteld is. Dat zou nl. meer zeggen dan "gasverbruik is meer"...

Is er bijvoorbeeld te zeggen: er wordt gemiddeld x% meer gas verstookt voor een y type woning?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu