Weer een wissel wissel vraag...

!lja

  • #1
Allen,

Ik heb een vraag over 4 wissel wissel schakelaars, 2 boven en 2 beneden. Dus boven moet ik de lamp boven en beneden kunnen bedienen en beneden andersom. Er lopen 4 zwarte en een bruine draad van boven naar beneden en zowel boven als beneden heb ik een bruine en een zwarte draad. (dis zijn 2 verschillende groepen in de groepen kast). Ik dacht het gevonden te hebben, maar dit werkt slechts voor alleen beneden, als ik boven aan sluit dan springt de aardlek er uit. Nu heb ik dus voor beneden de bruine naar boven 'gelast', daar op de L, zwart zwart naar beneden, en beneden een zwarte naar het lichtpunt, werkt prima. Nu weet ik alleen niet hoe ik de schakelaar voor de lamp boven van een bruine draad voorzie, want deze kan dus niet op dezelfde groep als beneden, want dan krijg ik sluiting. Er loopt echter maar een bruine tussen de verdiepingen. Denk dat ik iets simpels over het hoofd zie. Ik heb een afbeelding geplaatst van de huidige situatie. KAn iemand verduidelijken hoe ik dit nu op een correcte manier aansluit?

Ik hoop op een reactie!

 

Gerrit

  • #2
Als de aardlek er uit gaat, zijn het niet alleen 2 verschillende groepen, maar in de regel ook nog eens 2 verschillende aardlekschakelaars.

Dat probleem moet eerst opgelost worden.

Dan de vraag, begrijp ik het goed dat je het lichtpunt boven op 2 plaatsen wilt kunnen bedienen en het lichtpunt beneden ook?
 

!lja

  • #3
Hi Gerrit, bedankt voor je reactie.
Inderdaad: er gaan 2 aardleks uit, maar dat vond ik overbodig te vermelden, sorry daar voor!

En beide lichtpunten moeten op 2 plekken te bedienen zijn.

Ilja
 

Fiesiekus

  • #4
Punt is dat je wel met die nieuwe bruine, beide fasen op dezelfde groep zet, maar de nullen komen nog van verschillende groepen. Daardoor spreken de ALS-en aan.

Volgend punt is dat formeel 2 verschillende groepen niet in dezelfde doos mogen uitkomen, dat was een "verkeerd" punt in je bestaande situatie.

Nou wordt het een heidens werk om alle nullen ook op dezelfde groep te zetten dus het beste vergeet je die bruine die je getrokken hebt en zet je:

Linkerhelft
a1 op de rode a boven (a1 gaat naar de lamp toe??)
2 schakeldraden naar beneden en daar op de 2 zwarte aansluiten
b1 op de rode a beneden

rechterhelft
a2 op de rode b boven
2 schakeldraden naar beneden en daar op de 2 zwarte aansluiten
b2 op de rode b beneden (b2 gaat naar de lamp toe??)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu