WC spoelt niet krachtig en daardoor slecht door

Brand

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik heb nu al enige tijd een WC die niet krachtig doorspoelt. Met andere woorden, de stortbak loopt leeg, water komt in de pot, alleen dit gaat met een te lage snelheid is mijn gevoel waardoor de grote boodschap niet in 1 keer wegspoelt.
In plaats daarvan moet je dus een tweede keer doortrekken om alles echt weg te krijgen.

Mijn vraag is nu of iemand van jullie enige idee heeft wat de oorzaak kan zijn. Ik heb al geklokt maar het vollopen van het reservoir neemt net iets meer dan een minuut in beslag net als de ander wc (boven) die het wel prima doet. Denk dus dat het echt met de snelheid van het water te maken heeft. Alsof je langzaam een emmer vol water in de pot giet zeg maar.

Aanvullend, aangezien de wc volledig is ingebouwd is ff kijken hier en daar niet zo eenvoudig. Als het niet anders kan dan is hte niet anders maar het zal betekenen dat ik de ombouw mag gaan slopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Mogelijk dat het rubber om de spoelpijp achter de pot niet goed zit, komt wel vaker.
De pot eraf halen en het rubber controleren.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Als je een staande pot hebt wil wel wezen dat er urinesteen in de syfon van de pot zit.




ook kan bij een hangende pot een toiletblok houder in de afvoer klem zitten
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4

Brand

  • #5
Bedankt voor de reacties tot dusver.

@Jan,
Bedoel je met het rubber het rubber wat de stortpijp met de pot verbind? Begrijp ik het goed dat het vaker voorkomt dat dit rubber niet goed zit (wat is dan niet goedzitten vraag ik mij wel even af) waardoor het water te traag in de pot stroomt? En kan ik het klusje klaren door enkel de pot te verwijderen? Kan ik voor de zekerheid alvast wat onderdeeltjes halen zodat ik in 1 keer door kan werken?

@Henk,
Heb een hangende pot en het gaat zoals Jan al aangaf inderdaad om de snelheid waarmee het water de pot in komt. Het water wat er in komt loopt verder prima weg.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
:oops:
 

Xr8

  • #7
Als je de pot verwijderd zou ik in ieder geval het spoelrubber vervangen. Deze zit vaak al heel lang in dezelfde stand. Het is maar de vraag of deze nog afdicht. Kost een paar euro.

Succes.
 

Brand

  • #8
Ok dan kan ik dat sowieso doen maar ik vraag me af of ik Jan nu goed begrepen heb dat dat rubber de oorzaak kan zijn van het te langzaam stromen van het water. Kan er zelf namelijk niet echt wat bij voorstellen en ben dan ook benieuwd naar de reden.

Kan natuurlijk ook zijn dat ik Jan verkeerd begrepen heb;)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Wat ik me wel afvraag, en dat heb ik volgens mij nergens zien staan, Spoelde het water er eerst wel sneller uit, of is dit vanaf het begin al zo?

En is de toiletpot toevallig een subway?
 

Brand

  • #10
He Peter,

Bedankt voor je reactie.

De pot is van Ceravid.

Hoe het was weet ik eigenlijk niet meer. We zijn in dit huis komen wonen en toen is er erg veel aangepakt waaronder de douche en de wc beneden. Nadat we hier woonden gingen we vrijwel altijd in de douche naar de wc omdat de wc beneden pas later werd afgerond. Kan dus niet aangeven hoe het was. De pot en resevoir zijn overigens herbruikt er is enkel getegeld in het toilet beneden. Rest is hetzelfde gebleven.

Verder heb ik eens gemeten binnen hoeveel seconden het water uit het resevoir in de pot is. Dit is in ongeveer 4.9 sec. waar het boven ongeveer 4.5 seconden. Het lijkt er dus op dat beneden iets meer tijd nodig heeft maar die 4 tienden van een seconden zal het verschil niet zijn. Zit nu dus bijna te denken dat de pot te 'groot' is voor de hoeveelheid water of dat op de een of andere manier het reservoir niet vol genoeg met water zit. (hoewel het laatste weer niet zo aannemelijk is omdat het meer tijd dan boven kost om het reservoir leeg te krijgen en ongeveer even lang om hem weer vol te krijgen)

Kan het niet gewoon aan de pot liggen? Zag bij het zoeken op ceravid met google het https://www.werkspot.nl/opdracht/101663/toilet-spoelt-slecht-door
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Dat merk toiletpotten heb je in verschillende uitvoeringen.

Maar deze hebben ook allemaal een zogenaamde spoelkracht versterker ingebouwd

Dat is een speciaal kunststof onderdeel, dat bij de inlaat in de rand van het toilet is aangebracht.
Dit zorgt voor een betere verdeling van het spoelwater, en zo hoef je dan geen twee keer door te spoelen.

Ik denk dat dat onderdeel niet meer aanwezig is in de bewuste toilet pot.

Als het toilet in de douche hetzelfde is, zou je eens achter onder de rand kunnen voelen of je daar iets voelt zitten.
 

Brand

  • #12
Pff jij weet aardig wat van wc's af merk ik wel!

In ieder geval, de wc boven is niet van hetzelfde merk. Kan ik die versneller los kopen voor de pot beneden of wordt het een nieuwe pot monteren? (er even vanuit gaande dat het onderdeeltje niet meer aanwezig is. Klinkt aannemlijk namelijk)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Ik durf zo niet te zeggen, of dat onderdeel los te verkriijgen is, maar ik denk van wel.
Maar dan moet je ook het type van de pot weten.

Maar je zult eerst moeten kijken of dat onderdeel nog aanwezig is.
Ik weet ook niet hoe dat onderdeel er bij deze toiletpotten er uit zien, maar meestal is dat een langwerpig kunststof deel dat onder de rand zit aan de achterkant waar het water naar binnen komt.
Ook zit dat meestal gedeeltelijk in de water uitlaat.
 

Chathanky

  • #14
Als het altijd al een probleem was kan het zijn dat je afvoer niet goed zit.
Achter het inbouwresevoir moet de afvoer een vrije val kunnen maken. Ze worden nog wel eens aangesloten door een haakse bocht die schuin weg loopt richting het afvoerpunt. Achter de pot is die bocht te verdraaien.

Als de haakse achteraansluiting dus horizontaal weg loopt kun je een probleem krijgen dat het water minder makkelijk weg loopt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Misschien een rare vraag!

Hoeveel liter staat de reservoir op 6 liter of 9 liter afgesteld?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Nog maar een keer dan:
water komt in de pot, alleen dit gaat met een te lage snelheid is mijn gevoel
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
Ja @ jan begrijp ik maar als er maar 6 liter komt is dat veel te weinig dus van daar die vraag van mij :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Was niet voor jou bedoeld maar voor Chathanky :wink:
 

Brand

  • #19
He Henk,

Weet niet hoe hij staat afgesteld maar of er nu 9 of 6 stroomt dan nog zou dat met een redelijke snelheid moeten. Boven stroomt het water bij 6liter even snel als bij 9.

Volgens mij rest mij nu nog maar 1 ding en dat is de pot eraf halen en kijken of die versneller er nog op zit. Neem aan dat ik dat zo kan zien?

En als ik die kan krijgen monteer ik hem en anders maar een andere pot.
 

Chathanky

  • #20
Jan schreef:
Was niet voor jou bedoeld maar voor Chathanky :wink:
Mijn vraag is nu of iemand van jullie enige idee heeft wat de oorzaak kan zijn. Ik heb al geklokt maar het vollopen van het reservoir neemt net iets meer dan een minuut in beslag net als de ander wc (boven) die het wel prima doet. Denk dus dat het echt met de snelheid van het water te maken heeft. Alsof je langzaam een emmer vol water in de pot giet zeg maar.
Na het klokken van de vultijd is de spoeltijd dan veel interessanter.

De snelheid van storten hoeft niet altijd heel hoog te zijn. Bij een goed doorspoelt toillet zie je het water weg zuigen door het vacuüm wat dan ontstaat. Doet hij dat niet zullen de drijvende delen niet zo makkelijk weg spoelen. Een vrije val achter het sifflon helpt daarbij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu