Waterzijdig inregelen afhankelijk van type thermostaat

Floris T

  • #1
Bij deze even de volgende vraag:

Is het inregelen van de radiatoren wel of niet afhankelijk van welk type thermostaat die in het systeem zit?
Heb momenteel een aan/uit exemplaar op een modulerende ketel, die uiteraard vervangen gaan worden door een modulerende thermostaat.
Maar kan ik nu alvast het systeem laten inregelen?

Met groet, floris
 

Floris T

  • #2
Ik ga ervan uit dat het nog niet ingeregeld zijn van de het systeem de oorzaak is van half warme radiatoren, dwz bovenzijde warm en onderzijde koud/lauw.
Betreft allemaal t 33 radiatoren, de grootste 110 bij 110 en allen zijn voorzien van onderblokken
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Dit kan een inregel probleem zijn, maar dan komt de volgende vraag......... wordt de gevraagde kamerthermostaat wel gehaald binnen "normale"tijden?? zoja, dan zal de inregeling goed zijn
 

Floris T

  • #4
Was dat wel van plan, het op korte termijn kopen ervan en aansluiten.
Maar als het voor alle zekerheid beter is om eerst de nw thermostaat te doen en daarna pas te gaan inreglen,. doe ik dat gewoon.
Je hebt het erover dat het een reden KAN zijn.
Wat zou mogelijk een andere aannemelijke reden kunnen zijn, de warme/lauwe radiatoren?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
Vrij simpel,
Stel het is 18 graden in huis, je zet de thermostaat op 20. Dan kan het zo zijn dat de cv ketel alweer is uitgeslagen voordat de radiatoren volledig zijn doorgewarmd.


Ander punt....... Een HR ketel stookt met een zo laag mogelijke temperatuur. Als de aanvoer temp (bovenkant radiator) 60 graden is, dan voelt dit als redelijk warm / heet. In dit geval zal de retour temp (onderkant radiator) maar een graad of 40 zijn. Dat voelt aan als lauw.
Volkomen normaal dus.

Vandaar mijn vraag
wordt de gevraagde kamerthermostaat wel gehaald binnen "normale"tijden??
Met een modulerende kamerthermostaat zal dit effect vergroot worden.

Bij mij staat de verwarming altijd op 17, als ik thuis kom zet ik hem op 20. Het is bij ons thuis binnen een half uur 20 graden.Mijn radiatoren zijn aan de onderzijde nog nooit heet geweest.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #6
Andere mogelijke reden kan zijn dat mensen de regelthermostaat(dus in de cv-ketel) bewust heel erg laag zetten de ketel krijgt dan dus ook niet de kans om heet te worden effect hiervan gaat dus worden Het duurt een eeuw voordat het warm wil worden of ze krijgen het helemaal niet warm.

Ze proberen als het ware met een " Lamborghini" te kijken hoe hard die kan maar doen vooraf de handrem er iets op . :mrgreen:

Dan vinden ze het gek dat ie z,n Top niet bereikt .
 

Floris T

  • #7
Leg me even in Ubertaxichauffeur taal (oeps sorry) uit wat je bedoeld met of de gevraagde kamerthermostaat wel in redelijkheid wordt gehaald.
Bedoel je hiemee of de ingestelde temperatuur/waarde op de kamerthermostaat in de woning voldoende snel wordt behaald?
Indien so, dat is wel het geval.
Maar desondanks lijkt het me wel de bedoeling dat een radiator volledig warm wordt, althans grotendeels, in het kader van effincencie.
Daarnaast: ik lees overal dat een modulerend systeem het meeste comfort en doelmatigheid behaald, vandaar de keuze voor een modulerende ketel en een nog aan te schaffen thermostaat.
 

Floris T

  • #8
Persoonlijk gooi ik alleen de handrem op mijn diablo wanneer ik een meisjesinternaat passeer, maar dit geheel terzijde.....
afijn, mijn ketel, een intergas hr 22 combicompact uit 2001, euhhh, kan ik dat controleren, en zo ja, blijft er dan nog wat van mijn ketel over als ik daar als relatieve leek induik?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu