Waterleidingen beschermen tegen vorst

Capriolo

  • #1
Hallo beste mensen,

Zoals in andere berichten is te lezen woon ik sinds een tijdje in Oostenrijk.
Nu hebben we paardenstallen gemaakt in de schuur, maar daar vriest het tijdens de winter.

Komende zomer moet ik daar waterleidingen gaan aanleggen voor de drinkbakken van de paarden, maar ik zit met het probleem water/vorst, ... dat gaat niet echt samen.

Ik heb eens op internet zitten rondsnuffelen, en heb hier en daar iets gevonden van verwarmingslinten. Dat is natuurlijk een oplossing, maar....
Ik praat over waterleidingen van totaal een 30 meter, die voor zeker 5 maanden constant verwarmd moeten worden. Met zo'n verwarmingslint gaat dat denk ik heel kostbaar worden.

Het bezwaar wat ik tegen zo'n verwarmingslint heb, is dat het wordt aangebracht op de buitenkant van de buis, ik denk dat daarmee heel veel energie verloren gaat.

Bestaat er iets dat de buizen van binnenuit verwarmd, zodat er minder(weinig) energie verspilling is? Bijvoorbeeld iets van buizen met een verwarmingselement binnenin de buis ?

Bedankt,

Cor
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik stel me zo voor, dat je om de buizen met verwarmingslint nog een laag buis-isolatie moet leggen. Dan zal het energieverbruik, lijkt me, wel meevallen, ook al zit de verwarming aan de buitenkant van de pijp. De buis hoeft tenslotte niet erg warm te worden, net vorstvrij is al genoeg...

De warmte kan dan n.l. maar één kant op: in de koperen buis. Koper is één van de beste warmtegeleiders, dus dat komt goed uit! Bij isoleren zal vrijwel alle warmte uit het lint door de koperen buis overgenomen worden, en heel weinig verloren gaan.

Van binnenuit verwarmen (voorzover al denkbaar) lijkt me vrij zinloos als je niet ook isoleert, dan bevriest de leiding alsnog aan de buitenkant. En de warmte-energie vloeit even hard weg.
 

Capriolo

  • #3
Ok , klinkt logisch. Moet alleen dan nog ff bekijken hoe ik het isoleren ga doen, want als ik dat doe met van dat isoleerschuim, wat je kan en klaar kan kopen om over buizen heen te schuiven, weet ik zeker dat de paardjes een heerlijke maal hebben, en na een dag er niets meer van over is :x

Hier in Oostenrijk gebruiken ze voor waterleidingen gegalvaniseerde buizen van 3/4" ofzo, zeker geen koperbuizen.
Weet iemand wanneer je gebruik moet maken van koperbuizen en wanneer van gegalvaniseerde buizen? Het kan natuurlijk zijn dat ze tegenwoordig wel koperbuizen gebruiken, want ons huis is nu al 30 jaar oud, maar overal liggen dus van die gegalvaniseerde buizen.
Koperbuizen zijn hier trouwens wel te verkrijgen.

Hieronder een foto van ons watersysteem.


Groeten,
Cor
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, daar kan ik niets over zeggen.

Ten eerste ben ik zeker geen vakman op loodgietersgebied (integendeel)...
Ten tweede vermoed ik, dat toepassing van gegalvaniseerde buizen voor de waterleiding in nederland niet toestaan is. Dus is er in dat geval weinig ervaring mee.

Bovenstaande was gewoon een redenatie, waarbij ik natuurlijk niet aan de paarden dacht. Geen idee hoe je dat op moet lossen, misschien een koof eromheen of zo?

Misschien bestaat er in Oostenrijk een bond van paardenhouders of zo, waar je eens kunt informeren hoe zij dit meestal oplossen? Want je zult daar vast niet de enige zijn met dit probleem.
 

Capriolo

  • #5
Ik denk dat ze qua denken en techniek hier gewoon wat jaartjes achterlopen.

In de manege (waar nu een paar van onze paarden staan) is alles gedaan met van die gegalvaniseerde buizen, en daar zo'n verwarmingslint omheen (zonder isolatie-materiaal eromheen).

Ik ga zeker hier navragen hoe en wat, maar wil graag ook de opinie horen van de mensen in NL, want ze lopen hier een beetje achter met alles.

Cor.

PS... is hier een loodgieter op het forum die me wat verder kan helpen met hoe en wat, voornamelijk voordelen/nadelen, koper vs gegalvaniseerd. (want ik moet later nog buizen gaan verleggen voor de keuken en badkamer ook)
 

Herg

  • #6
Als ik de foto bekijk dan zie ik verzinkte stalen draadpijp.
In NL kijk je dan in de VEWIN werkbladen, in dit geval werkblad 2.2H
Daar in staat onder andere:

Toepassingen:
..............................
Hiermede rekening houdend is het materiaal geschikt voor installaties:
- in veestallen;
- in fabrieken;
- in kassen (tuinders);
- voor brandblussen;
- voor tijdelijk bedrijfswater (bouwaansluitingen);

En niet geschikt voor:
- installaties waarbij het water bestemd of mede bestemd is voor menselijke
   consumptie en hygiene.
- grondleidingen (corrosie)
- installaties voor het transport van onthard water en demiwater (corrosie).

(Op de plaats van de puntjes staat dat je stalen buis niet moet combineren met koperleiding ivm corrosie, je kunt dit probleem ondervangen door een stuk kunststof leiding te monteren tussen staal en koper.)


Mijn conclusie:
Je mag de stalen pijpen gebruiken om de paarden van water te voorzien.
Maar niet voor menselijk gebruik.

Herg.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ja maar een paard is toch een "edel dier" en moet als zodanig gelijk gesteld worden met een mens? Daarom heeft ie een hoofd en geen kop.

Dat hoor ik paardenliefhebbers altijd zeggen.

:mrgreen:
 

Herg

  • #8
Gezien de nieuws berichten, kan een paard nog wel eens edeler zijn dan de mens.
Nu ik er over denk elk dier zo'n beetje :cry:

herg
 

Capriolo

  • #9
@ Herg... ivm de dieren.. helemaal met je eens.

Maar ik maak me nu toch wel een beetje zorgen.

Ons volledige huis is gelegd met van die "verzinkte stalen draadpijp" inclusief ons drink en gebruikwater .... *&^@$##^%%^& :cry: en die zijn allemaal ingegoten in de wanden.. oei oei oei.. hoe ga ik dat veranderen.

Herg: weet jij wat de consequencies zijn als er van die "verzinkte stalen draadpijp" gebruikt wordt voor drinkwater ? (we zijn nu toch bezig met een advocaat wegens wat illegale praktijken van de verkoper, dus dit moet er misschien ook nog bij)

Voor de stallen ga ik dan gewoon verder met dit soort buizen.

Bedankt,
Cor
 

Gerrit

  • #10
Ik ben geen loodgieter en ken dus de voorschriften ook niet.
Wat ik wel weet is dat in mijn ouderlijk huis de waterleiding was aangelegd met gegalvaniseerde buis, dus ook voor menselijke consumptie. De regels zijn inmiddels duidelijk veranderd (op meerdere terreinen) en aangepast aan de huidige kennis.

Nederland loopt hier graag in voorop. Ik ben inmiddels ondanks waterconsumptie uit die gegalvaniseerde buizen redelijk hoogbejaard geworden zonder enge ziekteverschijnselen.
Ik zou me dus niet al te veel zorgen maken. :wink:
 

Capriolo

  • #11
@ gerrit : hoop dat ik dan daarmee ook hoogbejaard kan worden.

Ik zal wel , als ik in de toekomst de keuken enzo ga verplaatsen, de buizen aanleggen van koper ...Maar wat er nu ligt , zal ik dan zo laten.

Nog een vraagje, ergens in een vorig bericht staat dat koper heel goed warmte geleidt ivm het verwarmingslint. Als ik in de stallen gebruik ga maken van die "stalen buizen" werken die verwarmingslinten dan nog even goed. Of is het dan weer beter om toch koperbuizen te gebruiken ?

Bedankt,

Cor
 

Dingena

  • #12
Bij ons in de stallen (ach nederland wordt het niet zo erg koud, maar we hebben geen zin om met emmers te schouwen mocht het toch gebeuren :wink: ) Is door de handige heren hier verwarmingslint gebruikt , hierna is er isolatie aangebracht en om te voorkomen dat ze een lekker maal hebben is dit afgewerkt met op maat gemaakte afscherming van RVS. Maar dat heeft een bekende in zijn werkplaats gemaakt hoor, niet wij :wink: en toen hier geïnstalleerd. Heel simpel eigenlijk, een plaat waar 2 hoeken in zijn gebogen en met stoelhoekjes op de muurbevestigd. Al met al voor ons een goede oplossing! Vraag me niet watvoor buizen er gebruikt zijn, ik zal het eens vragen, want dat weet ik niet :oops:
 

Gerrit

  • #13
Door de grotere massa en de grotere soortelijke warmte zal het langer duren voor de buizen hun temperatuur bereiken.
Ik zie in de omgeving genoeg stallen met gegalvaniseerde waterleidingbuizen en verwarmingsband met daar omheen isolatie en dat werkt gewoon goed.
Die buizen worden vooral ook gebruikt omdat ze mechnisch veel sterker zijn dan koper. Met name in stallingen waar het vee er bij kan komen worden ze gebruikt.
 

Capriolo

  • #14
@ gerrit : goed punt....ik wil natuurlijk niet dat zo'n koperleiding het ineens gaat begeven als er een 600 kg gewicht tegen aan gaat leunen ofzo ;-)

Nog een ander punt, het heeft niet zoveel te maken met de stallen maar meer met de keuken die moet worden verplaatst. Ik lees ergens in een (belgisch) forum onderstaand bericht
Klopt, voor legionella maakt lichttoetreding bij al dan niet alu niks uit. Maar voor algen zeker wel. Koper scoort daarbij beter, dat is zeker, maar niet alleen algen en legionella heeft daar last van!
Voor diegenen die bio groente en dito fruit willen eten, zeker geen water uit koperen leidingen drinken!

" Let wel een andere studie in NL heeft duidelijk aangetoond dat in normale woningen nauwelijks problemen bestaan mbt algen en andere biologie in leidingen, wegens voldoende doorstroming, kleine volumes, weinig dode leidingen... "
Maar indien een installatie geplaats wordt volgens de regels van goed vakmanschap zijn er dode leidingen aanwezig, want dat zijn inderdaad de grote boosdoeners.
Als ik het goed begrijp is koper juist niet goed....... ik snap het niet meer :cry: :?: ... belgisch koper ?? :P


Dank je
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Capriolo schreef:
Nog een vraagje, ergens in een vorig bericht staat dat koper heel goed warmte geleidt ivm het verwarmingslint. Als ik in de stallen gebruik ga maken van die "stalen buizen" werken die verwarmingslinten dan nog even goed. Of is het dan weer beter om toch koperbuizen te gebruiken ?
Weliswaar is koper een erg goede warmtegeider, ca 9 x beter dan staal, maar staal is weer een véél betere warmtegeleider dan (stilstaande) lucht: ca 1600 x beter...

Dus de warmte heeft, indien er ook maar een beetje isolatie, een koof of wat dan ook omheen zit, 1600 x meer neiging de stalen pijp in te trekken dan de lucht in te gaan.

Lijkt me dus geen enkel bezwaar om vanuit dat oogpunt staal te gebruiken. En inderdaad, het is heel wat solider.

En over die algen en zo: zal wel iets puriteins zijn, zo kun je beter meteen stoppen met ademhalen, want er zit hier (midden-nederland) zoveel vervuiling in de lucht...
 

Capriolo

  • #16
En over die algen en zo: zal wel iets puriteins zijn, zo kun je beter meteen stoppen met ademhalen, want er zit hier (midden-nederland) zoveel vervuiling in de lucht...
Ha... ik wist dat ik een goede reden had om te verhuizen naar Oostenrijk :mrgreen:
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #17
Misschien hebben we het over hetzelfde lint, maar ik weet dat er zelfregelend kunststof lint bestaat dat boven een bepaalde temperatuur geen stroom meer doorlaat. Dus op de pijp bevestigen, stekker in het stopkontakt en verder geen dure regelingen en beveiligingen meer nodig.
Wel isoleren natuurlijk!

In België wordt inderdaad stalen pijp gebruikt voor drinkwaterleidingen.
Koperen pijp mag niet.

Groeten, Hein
 

Herg

  • #18
Capriolo schreef:
Herg: weet jij wat de consequencies zijn als er van die "verzinkte stalen draadpijp" gebruikt wordt voor drinkwater ? (we zijn nu toch bezig met een advocaat wegens wat illegale praktijken van de verkoper, dus dit moet er misschien ook nog bij)
Wat de consecquenties zijn weet ik niet precies, ik ben meer van de cv-ketels. Maar als ik de reakties hier op het forum lees zal het wel meevallen?
Over het eventueel aanspannen van een juridische procedure mbt de stalen leidingen: Wat ik in mijn vorige post hebt neergetyped is de thans vigerende regelgeving in Nederland, en die kan wel eens totaal anders zijn dan de regelgeving in Oostenrijk, 30 jaar geleden.

Ik denk dat het grooste probleem met ijzerhoudende leidingen is dat je corrosie krijgt aan de binnenkant van je leidingen. Eea is mede afhangkelijk van de hardheid van het gebruikte water. (Zacht water is agressiever dan hard water.)
Als het water wat nu uit de kraan komt bruin is, dan zou ik de hele handel veranderen. Is dat niet het geval? Mooi zo laten.

Herg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Capriolo schreef:
... we zijn nu toch bezig met een advocaat wegens wat illegale praktijken van de verkoper, dus dit moet er misschien ook nog bij...
Het is ook niet de bedoeling om hiervan een discussie over juridische zaken van te maken, daar is Klusidee niet voor.

Laten we het bij de technische aspecten van de soorten waterleiding houden!
 

Capriolo

  • #20
@ klusidee kees:

Maar dat is helemaal niet de bedoeling hoor. Ik heb van een heleboel dingen erg weinig verstand, zit hier in een vreemd land en heb hier iets gekocht, waar hier en daar wat mee scheelt. Bijvoorbeeld onze sceptische put, ik ben er een maand of 3 geleden achter gekomen dat die niet volgens de regels is, dus illegaal, kosten; +/- 10.000 euro ;-(
Mij gaat het er niet zozeer om of het illegaal is of niet, ik vind het belangrijk of het gevaarlijk is voor onze gezondheid. Want regels zijn er niet voor niets.

Kortom, ik hoor graag wat in NL wel mag/niet mag, want in NL, zijn de regels toch iets strenger, dan kan ik het vergelijken met hier, en dan bepalen wat ik nog aanvaardbaard vind of niet.
Maar wat betreft het matriaal van de leidingen... ik ga het hier eens ff tussen neus en lippen vragen, en ik begrijp nu al dat er tussen BE en NL een groot verschil is, dus verwacht ik er eigenlijk geen problemen mee.

@ Herg: water is zeker niet bruin (soms wel troebel...maar dat ligt aan onze bron ... trouwens ander punt voor advocaat :x )

@ Hein: Ik ga me eens verdiepen in wat voor soort lint hier te verkijgen is, en ik zal het hele boeltje zeker gaan isoleren.

Bedankt voor alle hulp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu