Wat voor draad van de ketel naar de vloerverwarmings unit??

Kooymak

  • #1
Ik wil deze week mijn plafond dicht maken en stuucen, maar realiseer me nu dat ik nog een draad moet trekken van mijn CV ketel naar het punt waar de verdeler/pomp voor de vloer verwarming komt.

Mijn loodgieter had het er over dat hij een thermostaat by de pomp wilde plaatsen die obv de temperatuur in de vloer de ketel laat in/uitschakelen. Er ligt al 230V voor de pomp, en ik heb ook een gewone kamerthermostaat.

Aangezien het bouwvak is, kan ik mijn loodgieter niet bereiken. :(

Ik neem aan dat ik een normale signaal kabel moet trekken, vergelijkbaar met wat er naar mijn kamer thermostaat loopt.

Is dat juist???

alvast bedankt.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aparte constructie. Dus het is de bedoeling dat de temperatuur van de vloer bepaald of de ketel aan- of uitschakelt? En wat doet je kamerthermostaat in dit geheel dan? Ik denk dat je dingen door elkaar heen haalt.

Meestal is het de bedoeling dat de pomp van de vloerverwarming aan of uit schakelt als de ketel aan- respectievelijk uit schakelt. Dat kan met een aparte temperatuurvoeler op de aanvoerleiding van je vv maar je kan ook een extra draad van de CV ketel naar de pomp van de vv trekken die dan de 220 van je vloerverwarmingspomp schakelt. In dat geval red je het niet met een signaaldraadje (ik weet niet of de schakeling op de ketel voldoende vermogen heeft om 2 pompen aan te sturen, let hier wel op).
 

Kooymak

  • #3
Bedankt voor je snelle reaktie!

Volgens mij was dit inderdaad de bedoeling: "de pomp van de vloerverwarming aan of uit schakelt als de ketel aan- respectievelijk uit schakelt. Dat kan met een aparte temperatuurvoeler op de aanvoerleiding van de vloer verwarming."

maar dan heb je toch geen draad naar de ketel nodig??

Wat ik alleen dan nog niet helemaal begrijp is hoe de kamer thermostaat dan in dit geheel meespeelt...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Leg een 3/4 buis met ruime bochten naar de ketel.
Daar krijg je makkelijk elke type draad doorheen achteraf.
 

Xr8

  • #5
Zie headhunter. Het word wel gedaan dmv een pompschakeling, deze moet eerst een bepaalde aanvoer temperatuur op de verdeler meten, voordat de pomp aan gaat. Dit zorgt er tevens voor dat de pomp niet onnodig draait. Tevens zal deze schakeling in de zomermaanden de pomp af en toe opstarten om vastraken te voorkomen.

De temperatuur verhoging op de verdeler gaat automatisch als de thermostaat de ketel aanschakelt. Een extra draad is dan dus niet nodig.

De extra buis is zowieso nooit weg lijkt mij.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu