Wastafels ophangen

Mankel

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig in de badkamer waar een vrijstaand muurtje komt van Ytong blokken.
130 breed 125 hoog en 10cm dik, haaks op dit muurtje in het midden daarvan zit tot op een hoogte van 55cm een blokkenwand van Ytong 10cm dik mee ingetand.

Daarna alles getegeld en kom dan op een totale dikte uit van 12,5 cm.
Is dit muurtje zwaar en stevig genoeg om twee wasbakken 50x50 te bevestigen zonder ondersteuning. :?:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Daar heb ik zo mijn bedenkingen bij, wat wegen die twee wasbakken vol met water? En je leunt er ook nog een beetje op? Die wasbakken komen wel boven het dwarsstaande en ingetande gedeelte te hangen.

Het is dus puur een kantel moment van (even inschatten) 2 x 20 kg voor de wasbakken, plus 2 x 10 kg water, plus nog wat extra voor er op leunen 20kg = totaal 70 kg op een afstand van gemiddeld 1/3 meter = 23 kg/mtr die je over een gelijmd oppervalk van 10 cm breed gaat vasthouden.

Ik zou wasbakken met een zuil nemen, of het dwarsstaande muurtje hoger opmetselen als dat kan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik ben het met Frank eens, het is wel erg op zijn kant, het dwarsmuurtje hoger maken tot het ophangpunt van de wastafels zou waarschijnlijk genoeg zijn.
Gebruik voor het ophangen slotbouten met een stalen plaatje of een stalen strip over de hele breedte van de twee wasbakken.
 

Chathanky

  • #4
Kun je het muurtje niet wapenen? bv aan beide zijden voorzien van gaas en dan stucen (tegelen), of voorzien van pennen tussen de blokken.

Ik zeg ook maar wat :D , of staat het al met tegels en al?

Ps. als beide zijden betegeld zijn wordt het ook een stuk steviger behalve de aansluiting op je vloer blijft kwetsbaar. die zou je aan de vloer moeten verankeren.(of middels een hoellijnen aan de muur en vloer. en daar over je afwerking)
 

Mankel

  • #5
Hallo ,

Bedankt voor alle goede tips. Heb besloten om voor de blokken van 10 cm een Ytong van 5 cm rechtop haaks op de 10 cm blokken te verlijmen. Zo krijg ik een totale dikte van 17,5 cm incl tegelwerk, dat lijkt mij voldoende.

Ook de tip om verankering aan de vloer is een goed plan, en de m10 draadeinden gaan geheel door het muurtje met aan de achterkant een schetsplaatje van 8 bij 8 cm. Dus geen pluggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik denk dat u een hele goede oplossing heeft, succes met de verbouwing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu