Wastafels ophangen aan gipsbetonmuur

Jolenevdlinden

  • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn druk bezig met het verbouwen van de badkamer, en alles gaat redelijk voorspoedig. Ik heb alleen 1 vraagje:

Wij hebben 2 wastafels gekocht, deze zijn zeer zwaar, en men heeft bij de sanitairwinkel er montagemateriaal bijgeleverd (pluggen en schroeven) om ze direct aan de muur op te kunnen hangen. Dit was volgens hen geen enkel probleem...

De wastafels moeten echter aan een gipsbetonmuur van 7cm dik komen te hangen... gaat dat goedkomen?

En wie heeft er goede tips om ze zo stevig mogelijk op te hangen, zodat ze later niet van de muur af vallen, of dat er tegels knappen?

Bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Het zal inderdaad geen enkel probleem zijn om ze aan een stevige muur te hangen...
Maar aan 70mm gipsblokken? Ik ben bang van niet. Er is al het een en ander op dit forum geschreven over vergelijkbare problemen. Gebruik de zoekfunctie maar eens.

Ik kan me voorstellen dat je aan de achterzijde van de muur een stevige plaat multiplex bevestigd (25mm) over de volledige hoogte van de muur. Zet deze plaat met een stuk of 25 pluggen vast verdeeld over het oppervlak van de plaat en bevestig daar door de gipswand heen je wasbakken aan.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
De fabrikant van gipsbeton schrijft voor het ophangen van zware voorwerpen een dikte van minimaal 100 mm voor.
Kun je het muurtje niet simpelweg wat dikker maken door er een dun gipsbeton wandje tegenaan te lijmen? Die muur wordt dan sterk zat en er zijn allerlei goede hulpmiddelen in de handel om ook zware onderdelen aan gipsbeton op te hangen.

Groeten, Hein
 

Jolenevdlinden

  • #4
De muur wordt verstevigd met een metalen stucmat (?) en die wordt vastgesmeerd met een stuclaag van zeker 1 cm. Dan komen er ook nog 'ns tegels op van 1cm.

En ik denk dat het verstandig is als we de wasbakken door-en-door aan de muur vastmaken. (De achterkant van de muur moet toch nog van spachtelputz worden voorzien)

Dan zijn we al een eind in de goede richting, of niet?
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een stucmat en stucwerk dragen niet echt bij aan de sterkte van een muur.
Door en door vastmaken aan de muur is wel een oplossing, vooral als je de krachten verdeelt door in de andere ruimte grote ringen of een plaat onder de moeren te monteren. Die steken natuurlijk wel weer uit. Het laten verzinken van die constructie verzwakt het geheel weer enz. enz....

Groeten, Hein
 

Mankel

  • #6
Hallo
Ik heb het zelfde probleem gehad : ook 2 zware wastafels opgehangen
aan een vrijstaand muurtje in de badkamer.

Ik heb er het volgende op gevonden : eerst blokken van 10 cm dik horizontaal verlijmd, daarna voor de blokken van 10 cm dik verticaal blokken van 5 cm dik verlijmd.

Ik heb m10 draadeinden met een schetsplaat door het muurtje heen geboord, getegeld en daarna de wastafels opgehangen en het zit muurvast.

Vergeet niet de krachten die vrij komen na het plaatsen van een grote wasbak op een blokken muurtje.
 

Fiesiekus

  • #7
Zoals Frank al adviseerde: gebruik de zoekfunctie. Zwaar badkamermeubel aan een gipswand is een vrijwel identieke vraag. Daarin wordt een aantal oplossingen aangedragen; misschien heeft u er iets aan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu