Wasmachine Indesit w144x met 'luie' motor

Bee

  • #1
Beste klusser(s),

Ik zit met het volgende probleem,

Ik heb een Indesit wasmachine (type w144x) van een jaar of 4 oud.

Nadat hij bij het centrifugeren een scheurend geluid maakte (en er een klein brandluchtje uitkwam) is de motor ermee opgehouden. D.w.z. zonder belasting (snaar eraf) draait hij perfect maar een klein zetje bij het aanslaan is noodzakelijk.

En dat wast niet zo lekker. De condensator (direct bij 'binnenkomst van de stroom' is doorgemeten en werkt perfect. De koolborstels lijken mij ook in orde, ze raken de motor volledig, en de veren doen het prima, echter is mijn kennis van koolborstels beperkt.

Of kan het ook zijn dat er nog ergens een condensator verstopt zit?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een elektromotor werkt óf met koolborstels, óf met een condensator.

In een wasmachine zit bijna altijd een motor met koolborstels, in een wasdroger bijna altijd een met een condensator.

Heb je een motor met koolborstels, dan kan er eigenlijk geen condensator zijn, die door een defect invloed uitoefent op de kracht van de motor. De condensator die er (ook) zit is dan een ontstoorcondensator.

Het beste is om met de koolborstels even naar een witgoed-onderdelenzaak te gaan en door die vakman te laten beoordelen.
Want koolborstels zijn heel vaak de oorzaak van dit soort problemen.

Maar gezien de brandlucht kan er ook best iets anders aan de hand zijn...

Kijk eerst even goed naar die koolborstels, en meld je dan eventueel nog, (antwoord op dit onderwerp) dan kunnen de specialisten je misschien nog verder helpen!
 

Gerrit

  • #3
Als ik dit lees denk ik dat de motor het heeft begeven.

Dat scheurend geluid kan ik niet thuisbrengen, maar dat brandluchtje en het kleine zetje bij het aanlopen lijkt op een verbrande hulpwikkeling.

Je hebt dan a.h.w. het zelfde als hééél lang geleden met die oude houten wasmachines, daar moest de motor ook met de hand worden aangezet. Het werkte wel, maar is in deze tijd toch wat lastig.
 

Bee

  • #4
Hartelijk dank voor de reakties,

Het ziet er dus niet hoopvol uit, toch even die koolborstel proberen. Ik neem aan dat een verbrande hulpontwikkeling = nieuwe motor = nieuwe wasmachine.
 

Gerrit

  • #5
Dat is niet helemaal juist. Een motor in een wasautomaat is heel goed te vervangen mits de machine verder nog in goede staat verkeert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu