Wasmachine Bosch kortsluiting, knal en brandlucht

Vankessel

  • #1
Hebben jullie enig idee wat dit kan zijn:

We hebben een Bosch wasmachine van 7 jaar oud. 2 weken geleden sprong de aardlekschakelaar en deze bleef eruit springen. De wasmachine en combiketel zitten op 1 groep dus ik dacht dat dat te veel was ofzo... Toen we de wasmachine met een verlengsnoer uit de badkamer aansloten ging het goed. Achteraf blijkt dat we 1 groep hebben die buiten de aardlekschakelaar om gaat en dat is dus de badkamer (vreemd maar waar).

Maar goed, 2 weken gewoon kunnen wassen, tot we vandaag midden in het programma een harde knal hoorden. Alle lampjes op de wasmachine flikkeren en een brandlucht. Stekker eruit gehaald en de was in bad gedaan.

Volgens mij is er dus al 2 weken bij elke was kortsluiting geweest, hebben we dat niet gemerkt omdat deze groep geen aardlek heeft en is er nu iets in de wasmachine flink doorgebrand...

Het lijkt mij einde wasmachine... Heeft iemand dit wel eens gehad of een idee wat het kan zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het op deze manier omzeilen van de aardlekschakelaar door middel van een verlengsnoer is natuurlijk niet echt verstandig.

Ten eerste hadden hierdoor ongelukken kunnen gebeuren, met name indien de aarding van dat verlengsnoer niet helemaal je dat is.

Ten tweede is er nu aan de wasmachine een veel grotere schade onstaan dan nodig was. Vermoedelijk heeft door een aardsluiting in een onderdeel van de wasmachine een zodanige stroom gelopen, dat niet alleen dat onderdeel defect is, maar ook de besturing ervan op een elektronische printplaat. Via de aardlekschakelaar liep een maximale stroom van 30 mA, toen schakelde die af...

Wat er defect is en wat de betreffende onderdelen zoal kosten kan zonder duidelijk vermelding van E-nummer en FD-nummer niets over gezegd worden.

Maar reken erop dat het lastig zoeken zal worden, en het geen goedkope reparatie zal zijn. Kortsluitoorzaken kunnen bijv. zitten in verwarmings-element, motor, deurschakelaar/mechanisme, watertoevoerklep, afvoerpomp, enzovoort.

Verder vind ik een stopcontact in een badkamer, aangesloten op een niet aardlek-beveiligde groep, inderdaad een zeer gevaarlijke situatie, daar zou je zeker wat aan moeten laten doen. Het is in elk geval beslist niet toegestaan.

Eventuele vragen daarover echter graag in een apart onderwerp in de elektrarubriek!
 

Vankessel

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie!!!!

Ik besef nu pas dat het zo'n gevaarlijke situatie is in de badkamer. Hier gaan we zsm iets aan doen. Maar ik wist niet dat die groep niet via de aardlek liep. Dat verlengsnoer was alleen tijdelijk om een andere groep te gebuiken, niet om de aardlek te omzeilen.
Ik kwam er ook nu pas achter dat op de groepenkast staat dat alleen de groen gekleurde groepen via de aardlekschakelaar lopen en die ene badkamergroep niet. Ik snap niet waarom dit is, maar dat zal ik in de electra groep vragen.

Waar kan ik die E-nummer en FD-nummer vinden?? In het boekje van de wasmachine?

Ik begrijp dat als we iemand laten komen kijken het voor hem moeilijk zal worden om het probleem te vinden? Heeft het überhaupt zin om iemand te laten kijken?

Nogmaals bedankt!
 

Henny

  • #4
Vroeger was het gebruikelijk dat de groep van de badkamer,
welke voorzien was van een trekschakelaar, buiten de aardlek om liep.
Dit was de zogenaamde 'natte groep'
Vermoedelijk dat de aansluiting in deze badkamer ook voorzien is (geweest) van zo'n trekschakelaar.

Als je zelf met een universeelmeter overweg kan, kan je wel
het verwarmingselement en de motor ohms doormeten t.o.v. massa.

Het PNC- of E-nummer vind je op het typeplaatje boven de opening van de deur.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
De nummers staan óf op een plaatje achterop de machine óf ergens in de opening van de deur.

Er is geen zinnig woord over te zeggen of een monteur de oorzaak wel of niet snel zal vinden, en hetzelfde geldt voor eventuele reparatieprijs. Daarom kunnen we ook niet zeggen of het de moeite waard is om een monteur te laten komen. Dat zul je toch min of meer zelf moeten beoordelen.

Wel is eventueel op te zoeken wat de prijs in van een besturingsprint, die naast het betreffende onderddeel vermoedelijk defect is. Dat zou dan een hulpmiddel voor je kunnen zijn om te bepalen of je er wel of niet een monteur voor laat komen. Maar daarvoor zijn dus die nummers nodig.
 

Vankessel

  • #6
Klinkt niet echt als een simpel (en dus goedkoop) probleem helaas.

De nummers zijn:
E-nummer: WFK2291NL/01
FD-nummer: 7906 00104

Ik begrijp dus dat er waarschijnlijk een onderdeel (verwarmings-element, motor, deurschakelaar/mechanisme, watertoevoerklep, afvoerpomp, ...) én een besturingsprint kapot zal zijn. Waar kan ik de prijs van die besturingsprint vinden?

Morgen ga ik een witgoedzaak bellen of ze donderdag (vrije dag..) kunnen komen kijken om na te gaan wat het is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
In dit apparaat zit een meerdere printplaten, prijs varierend van ca 139 tot 285 euro.
Of en zoja welke daarvan defect is, kan ik je niet zeggen.

Je kunt overigens alle prijzen van onderdelen zelf bekijken op de Quickfinder van Bosch, door het E-nummer in te voeren.

Het forum van Klusidee is bedoeld voor hulp bij zelf repareren, indien mogelijk.
Omdat je de reparatie gaat laten doen is in feite hiermee de hulp geëindigd.
 

Vankessel

  • #8
Bedankt voor alle informatie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu