Wasmachine afvoer aanleggen

Mwinters

  • #1
Ik wil een wasmachine en droger op zolder plaatsen, maar daar is op dit moment alleen een (condens)afvoer van een cv ketel te vinden.

Die condensafvoer is echter een buis van 32, die helemaal vanaf zolder rechtstreeks aangesloten zit op het riool in de kruipruimte. Deze buis is ongeveer 10 meter lang, heeft 15 bochten, loopt dwars door elke verdieping, de trap en de meterkast heen, en er zijn geen andere toestellen op deze buis aangesloten.

Het lijkt mij geen goed idee om de wasmachine-afvoer op deze bestaande afvoer aan te sluiten, gezien de geringe diameter. Ik heb zitten denken om de gehele bestaande buis te vervangen voor eentje van diameter 50, maar dan wordt dat dus ook een hele lange afvoer met heel veel bochten en steile stukken. Ik vraag me af of dat geen nare stromingsgeluiden gaat geven (soms daalt de afvoer gedurende een paar meter namelijk met 45 graden), dan wel hydraulische afsluitingen creeert (doordat er soms veel bochten vrij kort achter elkaar zitten).

Nou heb ik het idee dat in de schuin lopende muur waar de ketel aan opgehangen is, de standleiding loopt (zie foto). Komt ook overeen met als ik van buiten naar het dak kijk.
Ik zat te denken om daar dan direct de afvoer van de wasmachine op aan te sluiten. Daarvoor zal ik dan wel een gat moeten maken in die muur (de wasmachine zou ik trouwens op de plek van het groene vlak op de foto willen plaatsen).

Ik heb op 2 plekken een proefgat geboord (zie de gele pijlen op de foto), maar was na ong 25 cm nog steeds niet door het steen heen. Dat zal dus behoorlijk wat weghakken vereisen om de standleiding bloot te leggen en de aansluiting te maken.

Mijn vraag: wat zou ik het beste kunnen doen om de afvoer te realiseren? Wel door de muur heen hakken of een hele lange afvoer naar de kruipruimte aanleggen? Of wellicht nog een andere oplossing?

Dank alvast voor de reactie.

Foto1.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mwinters schreef:
Ik wil een wasmachine en droger op zolder plaatsen, maar daar is op dit moment alleen een (condens)afvoer van een cv ketel te vinden.
Zoldervloer van hout. Nog eens overwegen.
 

Mwinters

  • #3
Ik neem aan dat je bedoelt vanwege de trillingen? Daar zat ik ook over na zitten denken ja. Ik wil echter de wasmachine en droger niet op een andere plek in huis. Ik las elders dat het wel mogelijk zou moeten zijn, door een dikke plank stevig over meerdere balken te bevestigen met lange schroeven. Of denk je daar anders over?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het gaat erom dat die moderne wasmachines met 1600 toeren behoorlijk tekeer kunnen gaan.
Dus mocht je nog een tweede locatie in huis hebben nog eens goed overwegen.
Mijn mening is dat de wasmachines voor vloeren op beton zijn ontworpen.
Mijn of onze ervaring.
Het is zeker niet ideaal maar we hebben geen andere mogelijkheid.
 

Mwinters

  • #5
Goed om te zien, dat filmpje, bedankt.
Stel dat ik het er op ga wagen om de wasmachine op zolder te plaatsen, heb je dan nog advies ten aanzien van mijn initiele vraag (hakken naar standleiding of lange afvoerpijp naar kruipruimte)?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zelf heb ik in de hoek van de trap van uit de kruipruimte zaken naar zolder gebracht. Plaat in de hoek en klaar deze kan ik nog wegnemen.
Misschien te overwegen op zolder een buffer te ontwerpen en die laat je leeg lopen via die dunne buis.
Die moderne wasmachines kunnen idioot veel water pompen. Nergens voor nodig maar de fabrikant denkt daar anders over.
 

Mwinters

  • #7
Maak ik daaruit op dat je geen fan bent van de optie om direct op de standleiding aan te sluiten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Mwinters schreef:
Maak ik daaruit op dat je geen fan bent van de optie om direct op de standleiding aan te sluiten?
Helemaal niet bij stil gestaan. Als dat eenvoudig kan OK. 32 zou ik vermijden.
 

Mwinters

  • #9
Tja, eenvoudig weet ik niet. Dan komen we weer terug bij mijn hoofdvraag, nl: kan ik gewoon door die muur waar de ketel tegenaan hangt heen hakken? Of is er een reden om dat niet te doen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die schuin lopende "muur", wat zit daar allemaal in?
Ziet eruit als een schoorsteen, mogelijk in combinatie met andere dingen, dus wel een beetje oppassen met boren.
Een standleiding zou aangegeven staan op de bouwtekeningen, scheelt je een boel hakken en breken als je precies weet waar die zit. (kan je opvragen ergens bij de gemeente of het archief, o.i.d.)
 

Mwinters

  • #11
1677245899253.png

Dit is de originele tekening (je ziet hier 2 woningen naast elkaar). Geel omcirkeld zou dan mijn standleiding zijn en blauw omcirkeld het rookkanaal van de buren. Geeft dit voldoende info om iets over te kunnen zeggen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu