Vraag over vervangen thermostaat koelkast

Pol20

  • #1
Beste lezer,

Sinds vannacht koelt mijn koelkast (Whirlpool 8551 003 01322) niet meer. Het lampje brandt nog wel, maar je hoort de koelkast verder geen geluid maken. In het vriesvak is het overigens ook 'lekker' warm.

Bij een witgoedwinkel hebben ze mij verteld dat het wel eens aan de thermostaat zou kunnen liggen. Deze heb ik dus door een nieuwe vervangen.

Nu, een half uur na het vervangen, hoor ik de koelkast nog steeds geen geluid maken. Ik, als leek, verwachtte dat deze meteen zou aanspringen, gezien de kamertemperatuur in dat ding.

Is het nu zo dat ik langer geduld moet hebben? En zo ja; hoe lang ongeveer? Of zijn er nog andere dingen waarmee ik gezien de beschrijving van het probleem rekening mee zou moeten houden.


MvG
 

Co de Witgoedman

  • #2
Zou inderdaad direct aan moeten springen.
 

Henny

  • #3
Heb je een originele- of een universele- thermostaat gebruikt?

Zijn de nummers op de kontakten gelijk?

Meet de kontakten van oude- en de nieuwe- thermostaat eens ohms door.

Indien hier geen verschil in zit, dan kan je er vanuit gaan dat de thermostaat nog in orde is.
 

Pol20

  • #4
Een van het merk Ranco.

Na 2 uur wachten zonder resultaat heb ik de nieuwe er weer uitgehaald. Alleen jammer dat bij het verwijderen van de nieuwe thermostaat door mijn gekluns dat metalen draadje gebroken is; dus die kan ik weggooien.

Heb nu de oude er weer ingezet.

Wat mij overigens wel opvalt, is dat wanneer ik nu bij de oude thermostaat aan de zijkant dat schuifje induw (dat speciale knopje op de thermostaat dat iets bijzonders schijnt te doen), de koelkast stil is, terwijl wanneer ik dat schuifje loslaat en de thermostaat dus in de normale standstaat, de koelkast toch een zacht geluid maakt.

Dus waar ik in mijn openingspost zei dat de koelkast "geen geluid" zou maken, moet ik eigenlijk zeggen dat de koelkast "weinig geluid" maakt. In ieder geval is in mijn beleving het geluid van de koelkast een heel stuk zachter dan het eerst was.


@ Henny:
Ik heb geen apparatuur om kontakten door te meten. Wel heb ik mijn oude thermostaat meegenomen naar de onderdelen winkel en de verkoper heeft mij dat Ranco-model meegeven, met de mededeling dat deze dezelfde kontakten had en dit model zou moeten werken.
 

Co de Witgoedman

  • #5
Weinig geluid kan duiden op het wel werken van de compressor, maar dan zonder het koelgas.
Vermoedelijk is het koelgas door lekkage verdwenen en zal uw koelkast langzaam aan steeds slechter zijn gaan werken.
Indien dit het geval is bent u helaas aan een nieuwe koelkast toe. Gaslekkage is eigenlijk niet meer te herstellen en zeker niet door een niet-koeltechnicus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu