Vraag over doorgebrande vriezer

emp62

  • #1
mijn vriezer hield ermee op en blijkt dat er een draad losgebrand is. Ik heb er geen verstand van maar het is 1 van de stroomdraden naar de compressor toe. Volgens mij de fase-draad (blauw). Op foto 1 zie je het aansluitpunt waar die is losgebrand. Op foto 2 de draad die verbrand is (aan het uiteinde).

Ik ga nog wel even zo'n electronica onderdeeltje halen en de boel opnieuw aansluiten. Ik vraag mij alleen af wat het probleem zou hebben kunnen veroorzaken. Bedankt

foto1
vriezer1.jpg

foto2
vriezer2.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wil je als eerste even merk en exacte typegegevens van de vriezer vermelden?
Misschien kunnen er aan de hand daarvan nadere gegevens van het (vermoedelijke) compressorrelais gevonden worden.

De blauwe draad zal niet de fase zijn, maar de nul. De witte draad is dan de fase. Dat maakt echter in dit geval niets uit, want fase en nul zijn afhankelijk van de richting waarin de stekker in het stopcontact zit.

Dat verbrande stekkertje heet een kabelschoen "female" waarschijnlijk 6,3 mm. Heel gebruikelijk in auto's, dus bij een auto-onderdelenzaak te koop. Of bij de meeste bouwmarkten. Let erop dat je de geïsoleerde versie neemt. Je hebt er wel een geschikte tang voor nodig, die zitten vaak in setjes kabelschoenen met tang.

Het verbranden van het stekkertje + draad komt waarschijnlijk door een slecht contact in de overgang van stekker naar kabelschoen. Ook denkbaar is een slecht contact in het relais zelf, waardoor het stekkertje heet geworden is. IN het laatste geval zal vervangen van alleen het stekkertje niet helpen, het probleem komt dan terug.

Je zult wel de kabel opnieuw moeten aanstrippen, want die draad is zo niet meer bruikbaar. Ik neem aan dat de kabel naar/van het thermostaat gaat/komt. Hopelijk kun je dat op vakkundige wijze voor elkaar krijgen, anders bestaat er kans op groeter problemen, zoals kortsluiting of brand.

Plaats ook even een meer gedetailleerde foto van alleen dat relais, want foto's worden hier automatisch teruggeschaald tot max. 600 pixels breedte.
 
  • Like
Waarderingen: emp62

emp62

  • #3
hij werkt nog wel. Ik heb de boel losgehaald en ik neem aan dat roest de oorzaak is van een kortsluiting. Ik ga even alle onderdelen schoonmaken en nieuwe kabelschoenen kopen en plaatsen en kijken hoe het gaat. Dat zwarte onderdeel op foto3/foto4 daar zit volgens mij de condensator in (een plat schijfje). Misschien moet ik eens kijken of ik zo'n startrelais ergens kan kopen. Hoe het zo is gaan roesten is mij een raadsel. Maar de vriezer werkt nog wel gewoon

foto3
vriezer3.jpg

foto4
vriezer5.jpg

foto5
vriezer4.jpg
 

emp62

  • #4
bedankt voor je reactie. Ik had mijn reactie al geplaatst voordat ik jou reactie had gelezen. Ja ik zal eerst ook even kijken of ik een geheel nieuw relais kan kopen. Volgens mij zijn er wel universele relais te koop. Het is een Belgische vriezer, heel goedkoop ding FRIAC heet het merk. Een VDV1506A+ om precies te zijn.

maar ja het beste zou zijn om het relais te vervangen hoewel hoofdzaken die ene connector verroest lijkt te zijn. Ja ik heb die kabelschoenen al gevonden:


Ik zal even zoeken naar een geschikt relais.
 

emp62

  • #5
dat relais is de:

QP2-15
WS EP19C
DRB16N61A1 J0100YGL(N) QS 2 S19B

zijn online te koop lijkt het.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat schijfje is waarschijnlijk geen condensator, maar een PTC. Een weerstand die naarmate hij warmer wordt een hogere weerstandswaarde krijgt. Die wordt gebruikt om bij het starten van de compressor (heel kort) extra stroom door de hulpwikkeling van de compressormotor te jagen. Daarna valt de stroom door de hulpwikkeling terug naar alleen de (faseverschoven) stroom door de condensator (die omgetwijfeld nog ergens apart zal zitten).

Van dit model heb ik geen enkele documentatie en ik denk ook de echte witgoedtechnici niet (althans niet van zo'n goedkoop merk). Zelf ben ik geen witgoedvakman, ook al heb ik wat meer documentatie van witgoedapparatuur ter beschikking.

Indien die relais online te koop zijn, dan zou je kunnen proberen die meteen te vervangen. Want verroest zijn is nooit goed en schoonmaken kun je dat nauwelijks. Probleem zal dan na korte tijd terugkomen en de kans op brand is (ook al is die kans klein) niet geheel uit te sluiten.
 

emp62

  • #7
bedankt. Ja die relais is wel te krijgen maar bestaat uit 2 onderdelen en compleet heb ik hem nog niet gevonden. Ik heb hem tijdelijk even werkend gemaakt. Ik zit er naast dus houd het in de gaten. Het is alleen om even iets (bier) goed koud te krijgen.

Ik zal nog even zien. Ik heb eigenlijk aan zo'n mini vriezer (32L) genoeg en die kan je al voor 100€ krijgen. Als ik die 2 onderdelen bij 2 verschillende bedrijven moet kopen dan zit je met verzendkosten al tegen de helft. Ik vind het zonde om een goed werkend apparaat weg te gooien maar zal nog even zien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu