Voorzetwand voor steense gevels met optrekkend vocht

N00bDaan

  • #1
Hoi,

Bij het kopen van mijn jaren 20 huis in Leiden, kwam direct al naar voren dat alle muren (voor en achter gevel en de binnen muren, allen steens) last hebben van optrekkend vocht. Hier zaten voorzetwanden voor (regelwerk direct op de muren) welke ik van 't weekend eraf heb getrokken.

Ik wil er weer voorzetwanden voor plaatsen d.m.v. metal stud, los van de muren ivm contactgeluid, gevuld met glaswol.

Tegen de gevels wou ik gebruik maken van een vochtregulerend folie aan de binnenkant, maar zoals gezegd hebben alle muren last van optrekkend vocht.

Injecteren is een hele mooie oplossing, maar kan ik mij financieel niet veroorloven.

Is het optrekkend vocht schadelijk voor de nieuwe isolatie en voorzetwanden?
 

Kowrds

  • #2

tijdens verbouwing van mijn keuken bleek dat ik optrekkend vocht had in mijn binnenmuur, dit kwam van buiten ivm kleilagen die niet het regenwater laten weg zakken.
Besloten om grond water probleem aan te pakken na de verbouwing, besloten om een vochtbarriere aan te brengen in de binnen muur.
Ivm met beperkt budget was laten impregneren/injecteren door proff. niet echt een opl.
Na zoeken op internet en navraag bij een bouwkundige kwam ik tot de opl om zelf iets te maken.
bij een bugetwinkel kunststof fitmat. gekocht en bovenstaande in elkaar geknutseld. De korte slangen worden in de muur geduwd in gaten welke ik dmv draaien met de boormachine iets taps had gemaakt voor goede klemming.(Boor diam iets kleiner dan slang diam).
Hierna de zaak gevult met injecteer vloeistof. in mijn geval een latexrubber oplossing. dmv kraantjes en stijgslang kan er ontlucht worden. hierna een kraantje dicht draaien, dit om een voor druk te kunnen creëren. De andere slang had ik ongeveer 2,5 m hoog opgehangen. Dit was nodig omdat de stenen vochtig waren en de druk nodig is om de vloeistof in de steen te ""persen"" . Gaten heb ik om de 10 cm geboord , het is mij gelukt om in een muur van 3 m lang ongeveer 3 liter vloeistof in de stenen te krijgen. hierna is het net zolang bij vullen tot het nivo nit meer/noemsens waardig zakt, bij mij was het ongeveer 5 cm per dag. De gaten heb ik opgevult met chemische anker uit de tube.
Misschien kun je er iets mee ,e.e.a is wel een geduld werkje
m vr gr Frank
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Klinkt heel ingewikkeld. Er is ook injecteer te koop wat met een kitspuit wordt aangebracht. Per worst kan je 6m1 injecteren.

Optrekkend vocht is schadelijk voor isolatie en voorzetwanden. Isolatiewaarde kan achteruit gaan en hout gaat rotten. Het best is de bron aanpakken. Dus in de muur een vochtkering aanbrengen. Als je geen ventilatie naar buiten toe kan maken moet je andere voorzieningen treffen. of folie een goede optie is weet ik niet, maar ik denk van niet. Je kan ook hare isolatieplaten gebruiken en geimpregneerd hout.
 

Kowrds

  • #4
Het klinkt ingewikkelder dan het is. Ik heb voor deze optie gekozen omdat mijn muur vochtig is/was. Ik ging er van uit dat ik een "constante voordruk" nodig had om het vocht wat reeds in de steen zit te verdrijven door het impregneer middel. ik had nl eerst stukjes slang in de gaten geduwdt (50 cm ) en deze gevult echter alleen bij een stuk muur dat droog was werd de vloeistof op gezogen door de steen bij de vochtige stenen gebeurde niets.
Maar uit eindelijk is zoiets doen een geval van proberen en verbeteren.
en zoeken naar een manier die werkt. En soms heb je geluk. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu