Volgorde / afmetingen van diverse afvoeren in een zolder bad

Paul1976

  • #1
Hallo,

Ik zal mij eerst eens voorstellen. Ik ben Paul Ammerlaan en woon in kudelstaart. Ik ben een plan aan het maken om mijn zolder te verbouwen om de woning maar eens "af te maken".. :D :? . Door dit forum ben ik al in staat geweest om een aantal punten te kunnen oplossen!! :D

Het plan voor de hele zolder is grotendeels is klaar (vliering / electra / washok / kasten / slaapkamer, etc etc) maar ik heb wat vragen over de afvoer(en) die ik moet maken voor de nieuwe badkamer op zolder. De huidige badkamer heb ik ook zelf gemaakt, maar hier had ik drie aparte afvoer mogelijkheden waardoor ik geen last van beluchting, slecht weg lopen van water of borrelen hoefde te verwachten.

Ik wil alles aansluiten op de standpijp (110mm) die uitkomt in mijn dak. De andere twee (50mm) afvoeren die ik al heb (wasmachine / cv ketel) zitten of te ver weg (huidige wasmachine afvoer) of hebben niet de voorkeur (cv ketel).
De badkamer gaat als mogelijk van het volgende voorzien worden;
- Douche
- wasbak
- wc
Direct aan de badkamer komt een aparte ruimte voor de wasmachine en droger.

In de foto's kan je een ruw overzicht zien van hoe ik de afvoeren van toilet, wasbak, douchecel en wasmachine in gedachte had.
Boven aanzicht


Zij aanzicht


De vragen die ik nu eigenlijk heb zijn als volgt;
1. Kan de opstelling die voor ogen heb? Krijg ik niet problemen in de douche en dergelijken bij het doorspoelen van de WC

2. zijn er minimale maten voor X en Y om te voorkomen dat de lager gelegen afvoeren "overspoeld" worden met afval water van de hoger gelegen afvoeren?

3 Aangezien nu alles uitkomt op de standpijp, krijg ik dan geen last van het "leeg zuigen"van de sifons doordat de standpijp/beuchting nu pas aan het einde van de nieuwe badkamer zit?

4. De afvoer van de douchecel en wasbak zitten op de hartlijn om de douchvloer laag te houden en om te weten of het uberheupt mogelijk is. Of moeten de afvoern van douche cel en was bak net als de was machine afvoer aangesloten worden (boven op de 110mm pijp).

Misschien teveeel van het goede in een keer, maar enig advies en commentaar is welkom!

Alvast bedankt .
Groeten,Paul
 

Paul1976

  • #2
Kan iemand mij hiermee op weg helpen, of heb ik teveel gevraagd in eens? :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik ben geen specialist maar ik ben er wel van overtuigd dat je bij de wc-pot een ont-of beluchting moet maken.
Zelf zou ik ervoor zorgen dat er een buis tot boven uit het dak komt.
Ben geen voorstander van iets met een klepje weigert toch vroeg of laat.
Op het moment dat je de wc laat spoelen is de kans dat deze deze een van de drie sifons leeg trekt.
Ik zou ook de T stukken van de aansluiting wasbak, wasmachine en douche putje rechtop zetten. Uiteraard indien mogelijk.
*wgb*
 

GvdB

  • #4
Ziet er goed uit!
Geen bericht goed bericht zeg maar! :lol:
Hier nog wat leesvoer.
Voor PVC moet je zelf even surfen! :shock:
 

Paul1976

  • #5
@ Wgb, Bedankt voor de reactie. Ik wil eigenlijk (nog) een pijp naar buiten vermijden op deze plek, en een opstelling zonder kleppen, be-ontluchters heeft mijn voorkeur (als mogelijk).
Ik ben het wel met je eens om de T-stukken op de bovenzijde te monteren, echter het douche putje komt dan wel ong. 7 cm hoger (eerst maar even meten of dit kan en mooi wordt).

Anders misschien een aparte afvoer voor de wc, en een tweede afvoer voor de wasbak, wasmachine en douche. Kunnen beide uiteindelijk wel gezamenlijk net voordat ze op de standpijp aansluiten, zonder dat er een sifon leeg gezogen wordt??

@ GvdB; Bedankt voor dit document, deze had ik nog niet gevonden :D ! PVC gaan we surfen om de puntjes op de I te zetten....

Bedankt voor de reactie´s ik ga eerst het `leesvoer`doornemen.

Gr. Paul
 

GvdB

  • #6
Let even op met boven aansluitingen, dit is maar heel beperkt toegestaan.
Het beste is een liggend 45gr t-stuk met een apart excentrisch verloop.
Dus zoals u het tekent.
 

Paul1976

  • #7
Bedankt voor de opmerking. Het lijkt me nu verstandig om even in de nieuwe documentatie te duiken voordat ik nog meer onzin ga vragen :lol:
:wink:
 

Paul1976

  • #8
Nogmaals bedankt voor de tips en info. Ik ben eruit wat de mogelijkheden zijn, nu nog kijken of ik qua ruimte ermee weg kom. Wat mij betreft mag er een slotje op!

Gr. Paul
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu