Vochtprobleem in halletje (nog steeds)

Roel_b

  • #1
Bij deze nogmaals mijn probleem, want tot dusver kom ik er niet uit.

1) Onder het kruipluik is de muur onder de voordeur altijd nat: lijkt op op condens druppels. Hierdoor is de mat bij de voordeur ook vaak nat (vocht trekt omhoog). Opvallend genoeg is de kruipruimte verder goed droog.
2) Net naast de voordeur (boven het kruipluik) is de binnenmuur nat en bevindt zich schimmel.
Regelmatig zijn de waterdruppels op de muur zichtbaar en hangt er een constante muffe lucht in het gangetje. Ook is het dubbel glas in de voordeur regelmatig beslagen. Het vocht op de binnenmuur lijkt zich om te trekken tot +/- 1 meter vanaf grond.
De buitenmuur lijkt droog. Het halletje zelf wordt verwarmd door een radiator. Ventilatie is er nagenoeg niet, behalve al staat de deur naar de woonkamer open, en de kier van de brievenbus natuurlijk. In de woonkamer geeft de hydrometer een luchtvochtigheid van +/- 55%.
Ander detail: buiten in de hoek naast de voordeur bevindt zich een regenpijp. Deze is uitgegraven om te kijken of deze onder in grond lek zou kunnen zijn. Dit blijkt niet zo te zijn.

Verder
- het betreft een jaren 30 woning met stenen fundering,
- ventilatie van de kruipruimte is aanwezig in de vorm van 3 roosters voor en 2 achter,
- Ventilatie van de spouw (voorgevel) is aanwezig in de vorm van 2 roosters (open stoot voegen) aan onderzijde van de muur links en rechts van woning.

Wellicht puin in spouw en/of oprekkend vocht van onder de fundering door ontbreken van waterkerende laag en/of teveel ventilatie van de spouwmuur.

Ik hoop dat iemand mij hier echt verder kan helpen met het vinden van de oorzaak.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een ding even opmerken. Water/vocht kan alleen capillair optrekken dat doet het in scheuren van steen of beton het water kruipt zuigt omhoog.

Warme lucht waar vocht in zit gaat van warm naar koud. Dus van jouw gangetje voorbij/door het kruipluik de kruipruimte in. Deze lucht condenseerd op vlakken met een lage temperatuuur.
Het kruipluik aan de onderzijde isoleren zou het theoretisch moeten verbeteren.
 

Roel_b

  • #3
Hallo Wgb. Bedankt voor het meedenken!
Het kruipluik heb ik maanden terug vervangen voor een geïsoleerd kruipluik (met piepschuim aan onderzijde). Dit heeft geen beter resultaat opgeleverd.
Ik vraag me dan verder af waardoor de schimmelvorming en natte muur in het hal (dus niet in kruipruimte, maar naast de voordeur) wordt veroorzaakt ???
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voor dit probleem in kaart te krijgen zal je, denk ik, de temperatuur en de vochtigheid van het gangetje moeten meten. Twee dingen kunnen spelen die muren zijn te koud en de vochtigheid in je gangetje is te hoog. Je voordeur veroorzaakt een koele zone in het gangetje warme lucht uit de overige vertrekken zou op de koude plekken kunnen condenseren.
Zie je het vocht het hele jaar door of is het alleen in de winter.
Lopen de bewuste muren door tot in de grond.
 

Roel_b

  • #5
Ik heb de luchtvochtigheid er al eens gemeten, deze is veel te hoog (75-80)
Ik heb al een aantal keer de radiator (bevindt zich in de hal) een aantal dagen dichtgedraaid om te zien of dat hielp. Resultaat: geen verandering. Ofwel er was op die momenten geen warmte bron die tegen een koude deur/muur kon condenseren. Ik verwacht ook eerlijk gezegd niet dat het condens is.
Verder begon het probleem zo rond september , daarvoor niks van gemerkt.
En ja de muren lopen door tot in de grond, het wel een stenen fundering.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Met deze site kan je zelf een beetje spelen.
Optrekkend vocht is altijd mogelijk. gemetselde muren zijn daar wat gevoelig voor. Hoe hoog zie je het condens op je muren.
Toch een periode wat meten. Niet alleen vocht maar ook de temperatuur heeft veel invloed. Mij lijkt wel dat 75-80% aardig hoog is, idee waar dat vandaan zou kunnen komen.
 

Roel_b

  • #7
Schimmel/vocht op de muren is tot +/- 1 meter hoogte.
Bedankt voor de link, ik vraag me alleen af wat ik uiteindelijk met de berekende resultaten kan, zoals bv een Td.

Is het trouwens mogelijk dat het vocht van boven kan komen, bv dak? Of zou je dan ook schimmel en vocht bovenaan de muur bij plafon moeten zien? Dit laatste is nu niet het geval, het zit namelijk alleen beneden aan de muur tot een hoogte van +/- 1 m. Misschien dat er water/vocht via dakconstructie in de spouw naar beneden druppelt en vervolgens via de muur omhoog komt (schimmel etc). Of is dit niet mogelijk??
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bijvoorbeeld de temperatuur in het gangetje is 16 gr. de luchtvochtigheid is 75% dan krijg je nattigheid op de muren als deze een temperatuur krijgen welke lager is dan 11,6 gr.
Schimmel en vocht ontstaan dan op oppervlakken die altijd een temperatuur hebben die lager is als het dauwpunt.
Kijk eens of er wat gaat veranderen als je alle deuren zoveel mogelijk gesloten houd. Vooral die van de keuken als deze ook op de gang uitkomt.

Van het dak is niet mogelijk je krijgt een spoor van het gat in je dak naar beneden. Of het moet het toevallig precies recht in het spouw drupen tot op de bodem en dat lijkt mij bijna onmogelijk.

Hoe nat was het bij het opgraven van de hemelwaterafvoer. Kwam je tot aan het grondwater.
 

Roel_b

  • #9
Afgelopen donderdag is de dakdekker langs geweest.
Hij heeft lekkage in de dakgoot boven de afvoerpijp en een scheur in het lood naast het dakkapel (boven het halletje) geconstateerd en gerepareerd.
Tot dusver lijkt de binnenmuur in het halletje niet meer nat.

Ik kijk het voorlopig even aan. Mocht ik weer last van krijgen dan zal ik een lekkage detectie bedrijf oid erbij moeten halen om onderzoek te doen (met camera in de spouw). Maar ja laten we dat niet hopen, hoop dat het nu opgelost is. In ieder geval erg bedankt voor het meedenken Wgb!
gr,
 

Roel_b

  • #10
Hallo WGB,
De binnenmuur in het halletje naast de voordeur is nog steeds droog, gelukkig!

Gisteravond even onder de deurmat gekeken, en HELAAS weer een natte plek. De natte plek bevind zich naast het kruipluik waar een plank en deurmat overheen ligt. Ook buiten zie ik dat 2 stenen onder het kozijn van de voordeur nat zijn. Verder valt het me op dat er naast de natte plek er koude lucht uit kruipruimte door een kier tussen vloer en kruipluik: een kier van misschien 1 mm.

1) Kan het kloppen dat het vocht condensatie is en dus van boven komt? In dat geval, is het verstandig om de kier te dichten met bouwplastic oid?
2) Of, kan het zijn dat het vocht vanonder (kruipruimte) komt, aangezien de stenen onder het deurkozijn ook nat zijn, optrekkend vocht oid? (Maar het kan ook zijn dat het condens vocht naast beneden zakt door scheuren waardoor de stenen eronder nat zijn)

Alvast bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Op een oppervlak kan vocht door waterdruppels zichtbaar worden. Dat hangt van een aantal factoren af. Een ervan is absorbeerd de ondergrond vocht. Is deze van vocht verzadigd dan gaat het druppen. Is het oppervlak poreus kan het langer duren, er is misschien een periode van opdrogen is geweest.
Het hele gedoe is nogal kritisch. Ik geef als voorbeeld de spiegel in de badkamer van boven zicht en van onder beslagen. Wat zal het verschil in temperatuur en vocht zijn.

Een woning straalt warmte uit. Er is een klimaat in je kruipruimte, deze wordt beinvloed door druk, snelheid van wind op je woning. Lucht van buiten en binnen hebben een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid. Al deze parameters zorgen voor iets.

Kieren met de kruipruimte kan je beter afsluiten.

Als het heel erg vochtig is in je badkamer zakt het condens als water van je spiegel.
 

Roel_b

  • #12
Het is me toch niet helemaal duidelijk wat ik er nu aan kan doen.
Ik zal in ieder geval proberen de kieren te dichten.

Misschien dat ik er een vakman bij kan roepen voor een nieuw luik (die beter past), of die de gevel onder de deur kan vernieuwen etc etc.

Begin me er aardig machteloos door te voelen, zucht..

Ik zal vanavond eens wat foto's plaatsen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ja helaas dit zijn ingewikkelde zaken. Een foto plaatsen kan goed helpen misschien is iets van vocht wel normaal.
Bij mij is het ook vochtig maar ik heb beton tot boven het water. Onder mijn geïsoleerde kruipluik hangen ook druppels water.
Hoe was de situatie toen er niet werd gestookt. Zijn er buren wat hebben deze.
 

Roel_b

  • #14
Voordat er gestookt werd hadden we er ook al last van.
Bij de buren wezen vragen, maar hun hebben nergens last van.

Ik heb in september het asbest luik vervangen voor een multiplex houten plaat, dit was geen succes omdat het hout veel nat werd. Hiervoor met de asbest plaat hadden we weinig last van vocht, maar het was toen wel zomer (dit is de eerste winter in ons huis). Hierom heb ik december een nieuw degelijk kruipluik (met piepschuim eronder) bij de bouw groothandel gehaald. Deze heb ik nog wel moeten bij zagen voordat het paste.


Wellicht had ik niet de asbest plaat moeten vervangen, maar deze ligt inmiddels bij grofvuil.

Voorheen was de constructie als volgt (van beneden naar boven)
asbest plaat
multiplex houten plaat
hardhoutenplaat
deurmat (met damphoudende rug)

toen heb ik de asbest plaat vervangen en zag het er zo uit:
multiplex houten plaat
multiplex houten plaat
hardhoutenplaat
deurmat (met damphoudende rug)

Nu is de situatie als volgt:
kruipluik (met piepschuim eronder)
2 houten dwarsplankjes, de rest is luchtlaag van zo'n 1,5 cm dik
hardhoutenplaat
deurmat (met damphoudende rug)
 

Roel_b

  • #15
En wat me net op te binnen schiet, ik heb in het najaar, zo rond september/oktober een tochtstrip onder de deur tussen woonkamer en halletje geplaatst.
Zou dat enige betekenis hebben?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Het is van invloed hoe goed je luik op het frame afsluit. Destijds bij mijzelf een nieuw luik inclusief frame geplaatst. Op het luik, met een flink pak EPS is een rubberprofiel geplakt zodat het luik goed afsluit op het metalen frame.

Of een tochtstrip van invloed is? Dat is een goeije. Na het plaatsen van die strip zal de temperatuur in het halletje ietsjes omhoog gaan. Luchtvochtigheid zou misschien iets hoger kunnen worden.
De strip zal voorheen de tocht van buiten naar binnen hebben tegenhouden. Wat er gebeurd als meestal de tocht van binnen naar buiten gaat, geen idee.
 

Roel_b

  • #17
Op de eerste foto: de situatie met mat:



Op de tweede foto, situatie zonder mat, een hardhout plaat ligt onder de mat



Hardhout plaat eraf, rechtsboven is de natte plek zichtbaar



Ingezoomd op de natte plek, een kier tussen luik en vloer is zichtbaar. Hier zit overigens geen plastic, is op, kan ik bv ook een vuilniszak hier plaatsen?



De situatie buiten, buiten gevel is goed nat




Verder viel me op dat er aardig wat koude lucht onder de voordeur komt. Kan dat de situatie verslechteren?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Het nieuwe deel van het luik moet behoorlijk luchtdicht op het frame aansluiten.
Ik zie geen gootje in de dorpel. Het is niet ondenkbaar dat er regenwater onder de deur door naar binnen komt. Ook kan er water onder de deur kleven en met het opendoen valt het water van de deur.
Je kan is een stukje vuilniszak op die natte plek leggen. Zelf zou ik daar een stuk transparantefolie op leggen dan zie je wat.
 

Roel_b

  • #19
Hallo Wgb, het is me even onbekend waar en op welke foto jij een dorpel ziet ???

Met het plaatsen van een stukje vuilniszak of folie bedoel je dat je achteraf kan zien waar het vocht vandaan komt, toch? Al is het boven nat dan via voordeur en al is het onder nat dan vanuit kruipruimte, toch?
 

Roel_b

  • #20
Hallo wgb, je hebt eerder wel aangeraden om het luik in te pakken met stevig plastic. Is het dan de bedoeling dat ik eerst het piepschuin onder het luik los snij, vervolgens plastic eromheen (tot 10/15 cm boven het luik) en vervolgens het piepschuim weer vast lijm onder het luik aan het plastic??

Ik heb namelijk nu het plastic gewoon los zitten tussen luik en vloer.
Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu