Vochtig schuurtje

RJH van Heugten

  • #1
Wij hebben een ongeïsoleerd schuurtje. Het is halfsteens met een houten dak. Er liggen tegels op zand als vloer. Nu is het altijd vochtig in het schuurtje. De onderkant van de houten beplating van het dak is al aan het schimmelen (zie foto)
. Nu heb ik laatst al eens aan beide zijden boven en onder dubbel zoveel open stootvoegen open gekapt om wat beter te ventileren.

Dit mocht niet echt baten. Ik heb twee hygrometers gekocht. Eentje onder het afdak buiten geplaatst en eentje in de schuur en het is constant zo'n 20% vochtiger in het schuurtje dan buiten onder het afdak.

Omdat ik het vermoeden had dat het optrekkend vocht uit de vloer zou zijn, heb ik enkele tegels verwijderd. Ze liggen in een dun speciebed met zo'n 10cm gele zand eronder. Onder de gele zand ligt dun bouwfolie en ondervloer voor laminaat (zie foto).
Het bouwfolie is aan de zijkanten omhoog gezet, maar de ondervloer voor laminaat niet. Het gele zand wat boven de folie ligt is helemaal vochtig. Dus ik vraag me af of die folie niet voldoende vochtwerend is. Of dat het vocht toch ergens anders vandaan komt.

Wie heeft er tips om de luchtvochtigheid in ons schuurtje te verminderen? Verwarmen is wat mij betreft geen optie.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Meer ventileren, een paar open stootvoegen is onvoldoende.
Als bij regen de muur aan de binnenzijde ook nat wordt, dan het metselwerk aan de buitenkant impregneren.
 

RJH van Heugten

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik ga zeker zorgen voor meer ventilatie. Is grotere ventilatieroosters voldoende, of kan ik er beter een badkamerventilator ofzo inhangen?


De tegels zijn altijd vochtig en het gele zand dus ook. Loont het om andere folie en nieuw droog geel zand aan te brengen in de schuur om indringing van vocht te voorkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Heeft geen zin. Folie onder de tegels wel maar hoe moet je dat uitvoeren.
Zelf zou ik een proef maken met op de bestaande tegels een folie te leggen en daarop weer een laag tegels.
Ben bang voor schuiven van de tegels. Misschien een EPDM dat is stroef maar niet goedkoop.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Grotere roosters is voldoende, zorg er wel voor dat deze tegen over elkaar zitten, en als het kan aan één kant hoog en aan de andere kant laag.
Alternatief een ventilatie buis door het dak.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Grotere roosters.
Bij mij, schuur met de buren 6x3 meter, vloer van beton en de beide kopse muren zijn voorzien van 2 ventilatie stenen. In de scheidings muur zijn tegen de dakvloer 2 gaten van 10x10 cm open gelaten. Metalen roesten niet bij mij. Een parasol onder de dakvloer opgeslagen was na de winter niet meer bruikbaar. Mijn ervaring is wel tegels op zand geeft meer vocht.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Vervang de tegels door een gesloten betonnen vloer...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Wat zit er onder de groene platen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu