Vocht in vloer appartement

Sybrandt

  • #1
Bij het verwijderen van stucloper van de vloer bleek er condens onder de stucloper te zitten. Dit herhaald en enkele dagen later zat er weer condens onder de stucloper. Door te meten vastgesteld dat er teveel vocht in de vloer zit. De waterleiding en de vloerverwarming blijven op druk. De vochtplek bevindt zich naast de koker/schacht waar de leidingen van de appartementen doorheen lopen en een standleiding. Met een camera is de schacht geïnspecteerd. Daar lijkt geen lekkage te zitten. Na een week de afvoerleidingen niet te hebben belast lijken de vochtwaardes niet tot nauwelijks te zijn teruggelopen. Bij het weer belasten van de afvoer lijkt de vochtwaarde in de vloer niet toe te nemen. Wat kan de oorzaak zijn van het vocht in de vloer? N.B. Op de foto is de vloer nat van het afgevallen condens. Zonder stucloper is er geen vocht op de vloer waarneembaar.
1E9E1F95-2CC6-4C12-A338-372A19A90C6E.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
wat zit er nog meer in die schacht en wat heb je voor afvoerleiding in de buurt lopen evt een tekening of foto`s?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Tijdens de verbouwing met veel producten gewerkt waar het water uit moet drogen.
 

Sybrandt

  • #4
Door de schacht gaan water en gas omhoog. Verder cv afvoeren en luchtaanvoer van ondergelegen appartementen. De standleiding. Ik zit op de bovenste verdieping. Op de tekening bij de rondjes gaan de afvoeren de vloer in. Die gaan richting standleiding in de koker maar hoe ze lopen en of en zo ja waar ze eerder samenkomen is mij niet bekend.

A77409AF-F5CF-4346-BEFE-2342A89236D2.jpeg
 

Sybrandt

  • #5
Wgb schreef:
Tijdens de verbouwing met veel producten gewerkt waar het water uit moet drogen.
Dat is al een half jaar geleden en juist niet op de locatie waar het vocht zich manifesteert.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je de stucloper een paar dagen opzij ligt wat gebeurd er dan. Als in de woning de luchtvochtigheid hoog is zal op bepaalde koude plekken condens ontstaan.
 

Sybrandt

  • #7
Iemand die geen weet heeft van het vocht in de vloer, ziet er niets van. De vochtmeter geeft echter nog steeds te hoge waarde aan. Verder naar de buitenmuur toe, recht omhoog op de tekening, neemt het vochtpercentage af.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik verdenk de koudwaterleiding van condensvorming.
 

Sybrandt

  • #9
Dank. Is dit op een of andere manier tegen te gaan? Er komt een zwevende houten vloer op. Ik ben overigens niet zeker dat daar een koudwaterleiding loopt. Die zou dan naar de badkamer moeten gaan maar daar wordt momenteel geen water gebruikt. Eventueel condens zou dan inmiddels denk ik wel zijn verdwenen.
 

Sybrandt

  • #10
Een lekkage in de afvoer wordt niet genoemd als mogelijke oorzaak. Wellicht omdat ik heb aangegeven dat ik geen noemenswaardige verschillen zie bij wel/niet gebruiken van de afvoer. Omdat ik de afvoer ‘slechts’ een week niet heb gebruikt, heb ik die optie nog niet afgeschreven omdat een week wellicht te kort tijd is om het vocht te laten verdwijnen. Of achten jullie dit sowieso geen plausibele verklaring?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
zie je ook wat aan de verkleuring voegen tegels wc vloer?
En hoe zit het bij je cv en wm aansluiting en de vloer?
 

Sybrandt

  • #12
Bij de voegen in de wc is niets te zien. De afvoer van de wc gaat overigens niet de vloer in maar recht naar achteren door de muur de standleiding in.
De wm en cv afvoer is al +/- 10 weken niet meer in gebruik. Overigens meet ik in de cv/wm ruimte wel hoge vochtwaardes in de vloer maar ik wijt dat aan het feit dat daar twaalf radiator slangen doorheen lopen (sinds een half jaar niet meer in gebruik, zoveel mogelijk leeggezogen en afgedopt). Die liggen in de zandcement dekvloer. Bij het infrezen van de vloerverwarming is er extra goed op gelet dat de radiatorslangen niet werden geraakt. Het vocht manifesteert zich overigens op een plek waar niet is gefreesd. Maar mocht ongemerkt toch een radiatorslang zijn geraakt, zou het water er dan na een half jaar niet uitzijn?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Kon wel zien op je schets dat leiding van wc recht de koker in gaat dat is het gemakkelste voor installeren.
Kijk cv gebruik je nu niet maar wel warm water condenswater en water in laatcombinatie gaat afvoer in.
Wc gebruik je ook soms wil het zijn dat er een scheurtje in de bak zit dit is niet bekeken alleen de koker.
Een verkleuring achterste voeg van tegel vloer soms te zien.
 

Sybrandt

  • #14
Het water van de cv laat ik in een emmer lopen :wink:
Bedoel je met scheurtje in de bak de stortbak?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
ga er van uit dat je een inbouwreservoir hebt dat wil soms wel.
wij zien niks dus we moeten wat bedenken vanuit je tekening foto zijn soms een beter indruk van alles.
Je zei in frezen terwijl er al verwarming zat dus dat betekend overal lopen slangen voor radiatoren en je hebt nu besloten voor vloer verwarming en alles laten in frezen.
 

Sybrandt

  • #16
Ik ben er nu niet. Ik zal later foto’s maken. Nee, geen inbouwreservoir. Klopt, nu vvw ipv radiatoren. Alleen in de badkamer nog een radiator. Daarom bij het frezen extra goed opgelet en gecontroleerd of er geen slangen werden geraakt en dat was niet het geval. De slangen hebben een blauwe of rode mantel dus ik denk dat het wel was opgevallen als ze geraakt zouden zijn (nog afgezien van het feit dat ik dit grondig heb gecontroleerd). Bedankt tot nu toe voor het meedenken!! :prima::super:
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Onder de houten vloer kan je eventueel een vochtscherm neerleggen. Maar dat lost het probleem niet op (als dat er is).

Kan je aan de onderkant van de vloer ook een plek zien?
 

Sybrandt

  • #18
Sorry voor de late reactie. Ik was even weg. Eerder was mijn conclusie dat de cv/wasmachine afvoer niet de oorzaak van het vocht was aangezien na acht weken niet belasten daarvan het vocht niet minder leek te worden. Toen ik deze afvoer flink testte voor het weer in gebruik nemen, onstond er echter een vochtplekje bij de pijp. Zie foto. Ik ga er vooralsnog vanuit dat dit toch de oorzaak is. De vochtwaardes in de vloer leken ook wat terug te lopen. Blijkbaar is daarvoor meer tijd nodig dan acht weken. Bedankt allen voor het meedenken.

C9FCC82B-2A90-4633-AC70-55423B97EE46.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
kap maar even de smeerlaag rond de pijp los kan best zijn dat een mof van een sok een breuk zit.
 
  • Like
Waarderingen: Sybrandt

Sybrandt

  • #20
Gedaan en afvoer vernieuwd tot waar deze het beton ingaat. Half uur water erdoor laten lopen. Lijkt goed te gaan. Vochtmetingen komen ook langzaam iets lager uit. Gisterochtend gemeten op meerdere punten. Waardes genoteerd. ‘s Middags gedoucht, weer gemeten, ook ‘s avonds, alles prima. Maar vanochtend toch iets hogere waardes gemeten. Kan dit te maken hebben met lekkage van de waterleiding of afvoer van de douche? Waterleiding denk ik niet want die zou ook lekken als ie niet wordt gebruikt. Afvoer zou kunnen maar die heb ik eerder zwaarder belast en toen geen noemenswaardig verschil gemeten (ik ga dit voor alle zekerheid nog wel een keer doen). Nu vraag ik me af zou het condens kunnen zijn van de koudwaterleiding (is al eens eerder geopperd). Of kan de relatieve luchtvochtigheid een rol spelen? Die was bij de 0-meting 36% en bij de meting vanochtend 60%. In de temperatuur ten tijde van de 0-meting en vanochtend zat maar 1-2 graden verschil (vanochtend lager). Kort door de bocht zat er dan bij de 0-meting minder vocht in de lucht (in de vloer) dan bij de meting vanochtend. Ik meet met een capacitatieve vochtmeter. Op een schaal van 0-99 was de meting gisteren 11 en vandaag 14. Ik verneem graag jullie gedachten hierover!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu