Vocht in de slaapkamer na een nachtje slapen

Capriolo

  • #1
En nog een probleem erbij.

Op onze boerderij in Oostenrijk is het erg koud, buiten komt het momenteel niet boven de -5 uit en s nachts..... hmmmmm daar wil ik het liever niet over hebben.

Er is nog geen verwarming in dit gebouw en dit heb ik momenteel opgelost met een aantal electrische verwarmings apparaten en de deuren/raam afgedicht met tochtstrip. En het is uit te houden.

Maar als we s ochtends wakker worden druipt het vocht langs het raam van het venster en het raam van de balkondeur, en vorige week zag ik zelfs schimmel onderaan de balkondeur.

Wat is hier aan te doen? Deze slaapkamer is maar een tijdelijke slaapkamer, deze wordt in de toekomst afgebroken, dus mooi hoeft het niet te zijn, ik zou juist niet willen dat het er s nachts te koud gaat worden als ik bijvoorbeeld het raam ofzo een stukje moet openhouden.

Als we de kamers gaan verbouwen, wat zou een definitieve oplossing zijn voor dit probleem?

Nogmaals bedankt,

Cor

Zie ook dit topic.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Beste remedie tegen vocht is verwarmen en ventileren.

Misschien in de toekomst een idee om de woning te voorzien van gebalanceerde mechanische ventilatie en warmte terugwinning?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is van groot belang ook bij plaatsgenoten en/of plaatselijke bedrijven te informeren, hoe je een en ander het beste kunt aanpakken.
We kunnen hiervandaan wel een en ander roepen, maar dat is gebaseerd op de bouwwijze van nederlandse huizen.

Zo'n huis als dat van jou is totaal anders opgebouwd, bijv. (vaak!) geen spouwmuren, maar zeer dikke muren, die geacht worden warmte (in de winter) en koelte (in de zomer) vast te houden.

Maatregelen die je neemt, moeten wat dat betreft dus passen bij de opbouw van het huis, anders loop je kans meer te verpesten dan goed te doen.

Desondanks zijn veel technische dingen natuurlijk overeenkomstig, maar voor de zekerheid toch goed ter plaatste je licht opsteken!
 

Chathanky

  • #4
Als het werkelijk -5 is is de lucht gauw verzadigd van vocht door de temperatuur wat hoger te brengen zal het al wat minder worden omdat er dan meer vocht door de lucht kan opgenomen kan worden, met -5 te gaan ventileren maakt het wel heel erg kil.

Zorg eerst dat de ruimte wat warmer wordt, tot ongeveer 16 graden, als er enkel glas in zit zullen de ramen nog beslaan vanwegen het hele koude vlak, maar de ruimte zal dan minder vochtig zijn, controleer dit eventueel met een hygrometer, tot 65% hoef je je niet druk te maken, om de condens weg te krijgen zal je dan wel moeten isoleren en ventileren, alleen ventileren is in dit geval niet afdoende, de ruimte zal eerst op een aanvaardbaar niveau moeten wezen.

Na het slapen de kamer goed laten doorluchten, ongeveer een half uur.
De rest van de dag wordt de ruimte normaal niet gebruikt en kan dan weer rustig op temperatuur komen, bij veel vocht kun je het later nog een keer herhalen.

gebalanceerde ventilatie heeft alleen zin als het huis goed luchtdicht is ander is het z`n investering niet waard.

ps. Bij deze temperaturen zie je je uitgeademde lucht al condenseren.
 

Capriolo

  • #5
Bedankt voor alle antwoorden.

@ chathanky : idd, onze adem is flink aan het condenseren... ( of is het toch door de nachelijke inspanningen :cool: :oops:

We hebben een electrisch kacheltje die het nu wel iets aangenamer maakt, we proberen de slaapkamer op een temperatuur te houden van een 15 graden.

De ramen zijn van dubbel glas, maar het zal wel niet van beste kwaliteit zijn.

Na het slapen doen we elke dag ( de gehel dag) het raam en balkondeur open om te ventileren, en dit schijnt redelijk te helpen.

@ Headhunter: jij zegt verwarmen en ventileren. Ik hoop in de komende weken een centrale verwarming in het huis geplaatst te hebben, dus dan wordt het verwarmen een minder groot probleem ( nu staat de hele nacht een 2000w kachel te loeien) . Dat ventileren, bedoelen jullie daarmee die roostertjes die je ook vind in de nederlandse huizen, boven de ramen met zo'n draaiknop erop?

@ klusidee kees: Zodra we met de renoveringen gaan beginnen laat, ga ik ook m'n licht op laten steken bij architecten hier in de omgeving, en die moeten maar met de juiste oplossing komen voor ons huis. In de tussentijd hoop ik op een goede noodoplossing. En dat zal dus verwarmen en ventileren worden.

Bedankt,

Cor
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vaak kom je al een heel eind, door het plaatselijke café te bezoeken en je te melden bij de stamtafel. En als je daar over je problemen gaat praten, heb je kans dat je een heleboel wijzer wordt...

Dan hoor je het niet van de vakmensen, maar wel van mensen met veel ervaring. En je hoort meteen welke bedrijven je beslist niet moet hebben. :wink:

Daarnaast is het nog leuk ook, als je van bier houdt en een keer een rondje kunt weggeven. Het is, heb ik begrepen, in dergelijke gebieden dé manier om aan informatie te komen.
 

Capriolo

  • #7
Ha ha......

Helaas is bier niet voor mij weggelegd, maar ik ga de buren ook eens raadplegen.
In ieder geval bedankt voor de tip.

Cor
 

H@ns

  • #8
Ik weet inderdaad uit ervaring dat praten met de plaatselijke bevolking de meest bruikbare informatie oplevert.
Maar kijk wel uit! In die dorpen leven vaak eeuwen oude vetes, als je het advies van A volgt kan het zijn dat B je niet meer aankijkt.
Misschien is dat in Oostenrijk minder dan in Frankrijk tenzij je dicht tegen Italie aan zit...

Ik heb geleerd dat je problemen het best vaag en in de derde persoon bespreekt, dus niet "hoe moet ik zus en zo?" maar; "stel dat iemand zus en zo wil, hoe pakt hij dat dan aan?"

Klinkt voor Nederlanders erg overdreven maar neem maar van mij aan dat het echt anders werkt in andere landen!
 

Capriolo

  • #9
@ H@ns : Ik kan je daar alleen maar gelijk in geven, heb dit al enige malen meegemaakt. :x
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu