VMvK draad in pvc (flexibile) buis?

Tvandenberg

  • #1
Beste klusser,

2 vragen:

1) als je VMvK kabel binnenshuis gebruikt i.p.v. losse draden (ja, ik weet dat het duurder is), moet deze dan ook nog in een pvc buis?

2) wat is het verschil tussen een flexibele en standaard (gele) pvc buis behalve dat flexibel - zoals het woord al zegt - handig buigzaam is?

gr. Tvandenberg
 

Swblom

  • #2
In Duitsland is het al langer toegestaan om VMVK zonder mantelbuis in een muur te verwerken. Ik meen begrepen te hebben dat wij dat sinds kort ook mogen omdat we nu een grote Europese familie zijn.

Het verschil tussen de twee buizen komt met name aan het licht op het moment dat je er draden door gaat trekken. Als je flexbuis van een beetje lengte gebruikt zou ik hem maar vullen voordat je hem inbouwt. Als er een maal een paar bochten inzitten kan het erg lastig/onmogelijk worden om er draad in of bij te trekken.
 

Tvandenberg

  • #3
Dankjewel, nog anderen die hier iets over hebben te zeggen?

Ik moet zeggen dat ik laatst draden door de flexibele variant heb getrokken en dat dit behoorlijk makkelijk ging (16mm buizen, 3 a 4 draden). Wel waren de buizen nog niet ingebouwd zoals je al zei.
 

FreddyFiets

  • #4
Flexbuis is misschien de eerste keer wat sneller te leggen (mits het draad voor montage er al in getrokken is). Hier in mijn huurhuis hebben ze ook overal flexbuis gebruikt, maar een kabel trekken is een grote ramp.
Dus in mijn (bijna gekochte) huis komt geen flexbuis.
 

Tvandenberg

  • #5
Helder antwoord FreddyFiets. Dank.
 

Bprosman

  • #6
1) als je VMvK kabel binnenshuis gebruikt i.p.v. losse draden (ja, ik weet dat het duurder is), moet deze dan ook nog in een pvc buis?
Als je de kabel "in het zicht" legt, is stukken buis gebruiken voor de rechte stukken makkelijker om het strak afgewerkt te krijgen , de bochten kun je dan gewoon maken met de kabel. Maar misschien bedoel je dit niet..
 

Tvandenberg

  • #7
Het ging me vooral om de veiligheid. Als ik het zo lees hoef je de VMvK kabel niet nog eens te voorzien van (flexibel) pvc.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu