Vloerverwarming op c.v. i.c.m. RTL-ventiel

Rakmaker

  • #1
Ik heb hier al veel over gelezen en er is mij al het een en ander duidelijk, maar tegelijkertijd zij er bij mij ook een aantal vragen gerezen.

Misschien is er iemand die mij daar bij kan helpen.

De oppervlakte van mn badkamer is 5m².
Ik wil m gaan verwarmen door een flexibele buis in de vloer te leggen die rechtstreeks van de c.v leiding komt. Voordat de buis op de retourleiding wordt aangesloten wil ik er een RTL-ventiel tussen plaatsen.
Liever plaats ik geen extra radiator in de badkamer.

Mijn vragen zijn nu;

1) Is vloerverwarming genoeg zonder een extra radiator?
2)Moet ik aan het begin van de vloerverwarming ook een thetmostatische radiatorkraan plaatsen om te voorkomen dat er te heet water in de buis gaat?
3)Om de hoeveel cm. moeten de lussen van de buis liggen?
4) wat is de juiste manier voor het leggen van de buis? (heen en weer van links naar rechts, of vanuit het midden cirkels maken naar buiten toe.)

Mocht er nog verdere info. nodig zijn, dan hoor ik het graag.

gr. Richard.
 

Xr8

  • #2
Er zijn speciale inbouw RTL ventielen welke de ruimte temperatuur meten en een instelbare watertemperatuur hebben. Deze laten de vloerverwarming werken alszijnde radiator. Let wel dat een RTL ventiel geschikt is tot ongeveer 30m buis.

Of vloerverwarming alleen genoeg is hangt af van de mate van isolatie van het geheel en de gewenste temperatuur. De hart afstand zul je rond de 15 cm kunnen houden. Het slakkenhuis principe is vaak het beste doordat je aanvoer en retour om en om hebt liggen. Of dit in zo'n kleine ruimte wat uitmaakt weet ik niet.

Succes.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Slakkenhuis:

 

GvdB

  • #4
Met een RTL is slakkenhuis sterk aan te raden!
Je sluit namelijk een aanvoer aan welke wel 85-90gr kan worden.
De RTL stel je in op bv 35gr.
Op dat kleine circuit moet het water dus tot 55gr afkoelen, hierdoor krijg je een hele trage doorstroming met alle gevolgen van dien.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Dat wordt dan echt op de tenen lopen als ik dit zo lees!!!

De retourwatertemperatuurbegrenzer RTL wordt o. a. toegepast bij: retourwatertemperatuurbegrenzing van radiatoren, gecombineerde vloer- en radiatoreninstallaties of voor regeling van kleine vloerverwarmingssystemen (tot ca. 15 m2).
Daarbij wordt altijd de retourwatertemperatuur geregeld.

Derhalve dient er bij vloerverwarmingssystemen rekening mee te worden gehouden, dat de aanvoertemperatuur van de installatie geschikt is voor de opbouw van de vloerverwarming.
Wanneer de instelwaarde onder de omgevingstemperatuur van de retourwatertemperatuurbegrenzer ligt, wordt de begrenzer niet meer geopend (oppassen bij inbouwlocatie).

De retourwatertemperatuurbegrenzer worden door warmte-overdracht, bijv. bij directe montage aan de retourzijde van warmteverdelers van vloerverwarmingen.
 

GvdB

  • #6
Natuurlijk niet het gaat niet om de temperatuur van het water!
Het gaat er om hoeveel energie je in de vloer brengt.
Door het slakkehuis verdeel je de energie beter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu