Vloerverwarming met RTL regelaar

Sonnema

  • #1
Beste,

Ik ben bezig met de verbouwing van oa mijn badkamer (ca 5 vierkante meter). Nu wil ik hier gelijk vloerverwarming in leggen die ik aansluit op de bestaande cv installatie met een RTL ventiel ertussen.

Nu heb ik op dit forum al ontzettend veel gelezen, maar toch wil ik graag jullie hulp inschakelen. Ik lees namelijk op de site van de fabrikant iets anders dan wat ik hier op het forum tegen kom.

Ik heb voor de duidelijkheid twee schema's gemaakt. Ook heb ik het schema van de fabrikant bijgevoegd. Graag hoor ik van jullie volgens welk schema ik de vloerverwarming het beste kan aanleggen.

BTW: Het is de bedoeling dat alle buizen met zo genaamde flexibele buis worden gelegd. Unipijp.

Schema 1


Schema 2


Schema Fabrikant
 

Chathanky

  • #2
Die van de fabrikant is "foolproof".
Als de badkamer op temperatuur is gaat de thermostaat knijpen en dit zorgt mede dat de vlor afkoelt.
Omgekeerd kan het zijn dat de radiator niet voldoende op temperatuur komt omdat het rtl ventiel dat belemmert.

De combinatie zoals op het forum aangegeven kan enkel als de radiator en de vloerverwarming goed op elkaar afgestemd zijn.
Lees de andere berichten maar eens terug.

Feitelijke fout in het schema is dat je de waterstroom altijd moet kunnen inregelen. In het schema kan het zijn dat de radiator lange tijd geen warmte krijgt bij het opwarmen van de vloer, pas als het rtl ventiel dicht gaat lopen is de radiator aan de beurt om op te warmen.
Mocht het ooit voorkomen dat je vloeverwarming zou gaan lekken is het ook wel handig om de vvw dicht te zetten. Je kunt deze uitbesparen wat enkele euro`s te bezuinigen op zo`n voetventiel, maar daar zou ik in iedergeval niet op bezuinigen.
 

Sonnema

  • #3
Bedankt Chathanky!

Ik ga het doen zoals het schema van de fabrikant het aangeeeft!
 

Sonnema

  • #4
Toch nog even een vraagje. Kan ik voor dit alles 16mm Unicor gebruiken?

Beneden heb ik voor de aan en afvoer 22 mm koperen buizen liggen. Die heb ik nu afgetapt naar boven met 16 mm Unicor. Ik ben van plan boven alles met deze 16 mm Unicor aan te leggen (inc vloerverwarming).

Nu was er afgelopen weekend een kennis komen kijken die mij vertelde dat ik tot aan de vloerverwarming beter met 20 mm unicor kan werken. Dit omdat de vloerverwarming veel water nodig heeft? Het lijkt mij een beetje overdreven voor zo'n kleine ruimte. Wat kan ik het beste doen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
20 heeft in jouw geval geen zin, omdat je met 16 voedt. Als je een vloerverwarmingsverdeler met pomp had gehad, was het wel een mogelijkheid.
 

Sonnema

  • #6
Als het echt nodig is kan ik die 16 voeding vervangen voor een 20.

Raadzaam of overbodig?
 

Xr8

  • #7
Het is afhankelijk hoeveel vermogen er van de 16mm gevraagd wordt. Voor zo'n klein oppervlak zal niet veel water nodig zijn.

Heb net een situatie gehad waar er 4 flinke radiatoren op 16mm zitten. Zo opgeteld een 8 Kw werkt prima. Omdat het hier niet meer anders kon is het zo gedaan. In een nieuw aan te leggen situatie zou ik zeker gaan voeden met 20 of 25. Een wat dikkere leiding zal nooit nadeling zijn in deze situatie.

Succes.
 

Sonnema

  • #8
Thanks! Dan kies ik ervoor om het zo te laten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu