Vloerverwarming keuken- aanleggen als hoofdverwarming of bij

Ganzzzz

  • #1
Ik zou graag jullie advies willen over het volgende:

Ik wil vloerverwarming gaan aanleggen in de keuken. De keuken heeft een oppervlakte van ongeveer 7m2. Het daarnaast gelegen eetgedeelte van ongeveer 10,5m2 wil ik gaan verwarmen met twee radiatoren van 362W. Mijn vraag is of ik de vloerverwarming in de keuken moet aanleggen als hoofdverwarming of als bijverwarming. En kan ik daarbij gebruik maken van een RTL unit of een vloerverwarming unit van 1 groep. Ik heb begrepen dat een RTL unit kan worden opgenomen in radiator circuit. Is dat ook mogelijk met een 1 groeps vloerverwarming unit?
 

Xr8

  • #2
Er bestaan verschillende RTL ventielen, een wordt in de retour van een radiator geplaatst. Deze zal mogelijk niet geschikt zijn omdat er maar een beperkt aantal meters slang aan mag (30m uit het hoofd).

Tevens is er een waarbij de vloerverwarming aangesloten wordt alszijde een radiator, aanvoer en retour. Op deze zitten twee knoppen, een welke de ruimte temperatuur meet, en de andere is om de water temperatuur in te stellen. Ik denk dat de laatste zou kunnen, ik weet alleen zo niet hoeveel meter slang er aan mag. Dat zult u eerst even moeten na vragen.

Met een losse vloerverwarmings verdeler bent u er zeker van dat het goed gaat werken, door de extra pomp welke daarin zit. Let wel dat een vloerverwarmings verdeler niet zonder meer op de installatie aangesloten kan worden. Er kunnen maatregel nodig zijn ivm ongewenst gedrag van de ketel. Zie hiervoor in de ketel installatie voorschriften.

Succes.
 

Ganzzzz

  • #3
OK, vanwege de lengte zou een losse vloerverwarmings verdeler dus beter zijn. Maar moet ik die vloerverwarming dan monteren als een hoofdverwarming of als bijverwarming? Ik heb als vloerverwarmings verdeler een Therminon economic op het oog.

Wat voor ongewenst gedrag zou de ketel dan kunnen veroorzaken?
Ik weet alleen dat ik een Remeha Cv (Bj 2006) heb, ben alleen nu even niet in staat om het typenummer en de installatie voorschriften te achterhalen. Zal daar binnenkort op terug komen.
 

Pigion

  • #4
Om de max. lengte an de vloeverwarming te berekenen, moet je eerst weten met welke diameter slang je gaat werken.
Een normale CV pomp kan 30 m 16 mm slang net aan. Als je gaat instorten in een betonvloer kan je ook naar een grotere diameter gaan. Veel 180 graden bochten in de slang vermijden. De stroomsnelheid in een vloerverwarming is tamelijk laag. Het ligt er ook aan hoever de VV aansluiting van de verwarmingsketel zit en of er andere radiatoraansluitingen dicht bij de pomp zitten. In dat geval moet je misschien een regelbaar voetventiel in die betreffende afnemers plaatsen en daarmee knijpen opdat je voldoenede doorstroming krijgt van de vloerverwarming en de radiatoren ook nog voldoende warmte afgeven met een delta T van ca. 15 a 20 C.
Pigion
 

Ganzzzz

  • #5
Ik wil een diameter van 16 mm gaan gebruiken en ga het instorten in beton. Als je een slakkenhuis partoon gebruikt, vermijdt je toch 180 graden bochten? De vloerverwarming unit komt tamelijk ver van de CV aangezien de CV op zolder is geinstalleerd en ik de VV groep onder de trap naar de eerste verdieping wil plaatsen. De eerste radiatoraansluitingen bevinden zich op de eerste verdieping op de slaapkamers en badkamers.

Maar ik neem aan dat je het over vv groep hebt en niet over een RTL.
Aangezien ik de vv groep in het radiator circuit wil opnemen moet ik dus eerst de installatie voorschriften van mijn cv er op na slaan om te kijken of er nog iets extra's moet worden geinstalleerd naast een vv groep.
 

Pigion

  • #6
Met 16 mm "slang" en tamelijk ver van de ketel, zoek je wel de grenzen op. Je ontkomt er dan niet aan de radiatoren op de 1e verdieping van een instelbaar voetventiel te voorzien.
Als je het echt goed wil doen, moet je de Q/h grafiek van de CV pomp raadplegen en ook de weerstand van 30 meter slang uitrekenen etc.
Nogmaals, met 30 meter zit je aan of net over de grens. Een 16 mm slang heeft een netto doorlaat van 12 mm!!!!
Ik heb in de badkamer ca. 12 meter slang, WICU 12 mm, achter een radiator, zeker 20 meter van de ketel. Dat werkt uitstekend, ook zonder RTL ventiel. Ik heb een max. temp in de cv van 50 C. Je kan goed voelen waar de vloerverwarming loopt, doch hinderlijk warm is het niet.
Ik heb 6 radiatoren, relatief dichter bij de ketel, van een voetventiel voorzien.
Pigion
 

Ganzzzz

  • #7
Wat bedoel je met voetventiel? Ik heb thermostaatventielen erop zitten. Voldoet dat ook?
 

Fiesiekus

  • #8
Voetventiel zit in de retour en dient om het systeem te balanceren.
 

Xr8

  • #9
U heeft waarschijnlijk een Remeha Avanta of Quinta. De Quinta is direct aan te sluiten icm vloerverwarming mits gebruik gemaakt van zuurstofdichtbuis.

Bij de Avanta dient er een open verdeler icm een keerklep geplaatst te worden ivm het voorkomen van ongewenste stromingen in de ketel.

Eea staat vermeld in de installatie handleiding.

Succes.
 

Ganzzzz

  • #10
Ik heb inderdaad een Remeha Avanta.

Inmiddels heb ik op advies van de lokale specialist een 1-groeps Therminon Economic vv-unit gekocht. En hij vertelde dat je die vv-unit eigenlijk als een open verdeler met keerklep moest zien. Kan het zo zijn dat die open verdeler met keerklep al in de vloerverwarmings unit zelf zit? Of is het iets wat je extra bij de vv-unit moet installeren? Volgens de specialist kan ik die unit zo installeren op het radiator circuit.

Wat is eigenlijk de ideale maat voor de hoogte van de dekvloer? Het keukengedeelte is iets lager dan de rest van de woning en het is de bedoeling dat het gelijk komt. Als ik de noppenplaten nu plaats komt er een deklaag van een cm of 10 op. Naar mijn idee is dat best veel.

Alvast bedankt voor de bijdrage.
 

Ganzzzz

  • #11
Om het lagere gedeelte iets op te hogen plaats ik drukvaste platen van 5 cm hoog op de vloer. Daar bovenop plaats ik de noppenplaten met vv. Uiteindelijk hou ik dan een dekvloer van 4 a 5 cm over.

Is het trouwens raadzaam om ook onder de kastjes van de keuken vv aan te leggen ivm het sneller opwarmen van het vloeroppervlak?

Kan iemand mij nog verder helpen met een eerdere vraag van mij?
Inmiddels heb ik op advies van de lokale specialist een 1-groeps Therminon Economic vv-unit gekocht. En hij vertelde dat je die vv-unit eigenlijk als een open verdeler met keerklep moest zien. Kan het zo zijn dat die open verdeler met keerklep al in de vloerverwarmings unit zelf zit? Of is het iets wat je extra bij de vv-unit moet installeren? Volgens de specialist kan ik die unit zo installeren op het radiator circuit.
 

Chathanky

  • #12
Meestal zit een keerklep er niet standaard bij maar je kunt het de leverancier toch wel vragen of dit wel of niet zo is?

Als de leverancier de quote letterlijk aan jou verteld heeft komt het mij over dat er geen keerklep aanwezig is op de vvw verdeler en dat je die zelf nog bij moet plaatsen indien gewenst.
 

Ganzzzz

  • #13
OK dat zal ik dan even nagaan.

Maar is het raadzaam om ook onder kastjes van de keuken vv aan te leggen ivm het sneller opwarmen van het vloeroppervlak? Of moet ik het alleen aanleggen op de plaatsen waar ik kan staan?
 

Fiesiekus

  • #14
Het laatste.
 

Ganzzzz

  • #15
Hallo,

Inmiddels heb ik de vloerverwarming aangelegd en de vv-unit aangesloten. Van te voren even gecheckt of hij het deed. De volgende dag is de vloerensmeerder gekomen en nu is alles mooi weggewerkt.

Bedankt voor de hulp allemaal!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu