Vloerverwarming kelder mogelijkheden

Melvin

  • #1
Hallo,

Voor mijn kelder in aanbouw ben ik vloerverwarming aan het overwegen. Daarbij komen een paar vragen naar boven (ik ben een leek). Gelukkig lijken op dit forum wel kenners te zitten!


Het gaat om het volgende:

De afmeting van de kelder is 4.5 x 9 meter (en plm 2.40 meter hoog) en hij is perfect rechthoekig van vorm. De dekvloer moet nog gestort worden; de betonvloer is 30cm dik, evenals de wanden. Er is geen isolatie aanwezig (behalve op het plafond) en ook geen bovenramen oid (zeg maar: een bunker :D ). De kelder blijft 1 grote ruimte, en is dus niet gecompartimenteerd (trapopgang is 2x1m in het midden, en 1 hoek wordt een kast grote van plm. 2.8x1.2 m). Het doel van de kelder is ‘opberg- en hobbyruimte’ (dus niet slaapkamer of natte ruimte). Ik ga ervan uit dat de temperatuur al constant 16 graden is, en dat zou iets warmer mogen (maar de hele ruimte hoeft geen 22 graden te worden).

Ik wil niet de gehele vloer verwarmen, maar feitelijk slechts 2 zones (1 van ong. 15m2 en 1 van ong 10m2). Omdat er nog geen isolatie aanwezig is, moet ik denk ik daar wel iets voor regelen. Het vertakkingspunt van de verdeler ligt tegen de lange kant ongeveer in het midden.

Ik dacht aan noppenplaat (50mm), omdat dat alles in een levert. Nu komen de vragen:

- Kan je met vloerverwarming eigenlijk wel een deel van de vloer (die wel in 1x gestort wordt) verwarmen, of moeten er dan maatregelen genomen worden (dilletaties?).

- Moet ik de gehele vloer voorzien van isolatie, ook al verwam ik slechts een deel van de oppervlakte? (en zoja, moet dan die isolatie perse ook noppenplaat zijn, of kan dat ook met goedkopere schuimplaten, tenslotte worden dan de noppen toch niet gebruikt)?

- Biedt noppenplaat naar verwachting voldoende (wat is voldoende?) isolatie (rendement)? En zou Isofoam + staalmatten een goede/betere (in elk geval goedkopere) optie zijn ?

- Als NIET de gehele vloer met noppenplaat of andere isolatie bedekt hoeft te worden, moet er dan ook nog randisolatie bij (de voornoemde zones zitten niet ‘langs de rand, maar daar 50 cm vandaan’)?

- Moet er bij toepassing van noppenplaat, ook nog wapening in de dekvloer komen?

Het lijken een hoop vragen, maar aangezien ze allemaal met elkaar te maken hebben, prop ik ze in 1 post. De hamvraag is: wat is handig/mogelijk om te doen?

Alvast bedankt voor alle reacties!

Melvin
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De hamvraag is: wat is handig/mogelijk om te doen?
Een radiator (laten) plaatsen met een thermostaatkraan, veel sneller warm en zuiniger in het gebruik gezien het ontbreken van isolatie onder de vloer.
 

Kloek77

  • #3
Melvin schreef:
Het doel van de kelder is ‘opberg- en hobbyruimte’
Daar moet geen vloerverwarming, maar zoals Jan zegt gewoon een radiator die snel de ruimte op kan warmen bij gebruik.

Het zal met vloerverwarming uren duren voordat de ruimte maar enigszins op temperatuur komt, en na uw vertrek zal het nog lang duren voordat de ruimte weer afgekoeld is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu