Verdeler vloerverwarming in kelder.

Caspar1990

  • #1
Beste,

ik ben van plan zelf de vloerverwarming aan te leggen, op pir platen waar later een dekvloer overheen komt.

De belangrijkste vraag die ik heb is: mag ik de verdeler in de kelder plaatsen die ook als meter kast dient, ik timmer de verdeler dan wel weg zodat deze toch gescheiden is van het gas etc. Ik zei er verder geen plaats voor hebben denk ik.

En ik moet de verdeler nog bestellen maar je kunt zo kopen met pomp iig maar toch ook met thermostaat, dat het hele systeem bestaat uit slang, verdeler met ingebouwde pomp en thermostaat en dan aansluiten op de cv ketel.

Mvg Caspar
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Verdeler in de meterkast lijkt me geen probleem, als je overal maar goed bij kunt.
Meterkast in de kelder lijkt me wel vreemd, ik twijfel ernstig of dit mag. Is dit een nieuw te bouwen situatie of is er al een bestaande aansluiting (met gas en elektra-meters e.d.) in die meterkast?
Als dit een nieuw te bouwen situatie is zou ik heel voorzichtig zijn en je plannen voorleggen aan je netbeheerder (Stedin/ Liander o.i.d.)
 

Caspar1990

  • #3
Alles zit in deze kelder, gas water en elektriciteit.

Maar als ik de verdeler weg timmer, met een deurtje erin, is deze toch afgeschermd en veilig..

Weet geen alternatief namelijk, ja in de gang en daar weg timmeren maar daalt doenik liever niet.

Klopt het verder dat de thermostaat bij de verdeler komt en nergens anders?

Mvg Caspar
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nogmaals: die verdeler in de meterkast is geen probleem. Hoef je volgens mij ook niet 'weg te timmeren'.

'de thermostaat' is me iets te kort door de bocht, 'k heb geen idee over jouw kennis dus toch wat uitleg:

Op een of andere manier moet de ruimtetemperatuur wel gemeten worden. Er moet dus ook 'ergens' een kamerthermostaat zijn.

Meestal wordt de ketel gewoon met een kamerthermostaat geregeld.
Meestal zit bij een verdeler een soort thermostaatkraan, waarmee de maximaal gewenste temperatuur van het water in de vloerverwarming wordt ingesteld.
Is het koud, dan zet de kamerthermostaat de CV ketel aan, er wordt warm water bij de vloerverwarming gemengd en de vloer wordt warm. Als de vloerverwarming warm genoeg is, zoals ingesteld met die thermostaatkraan, dan zorgt die thermostaatkraan er voor dat er minder water uit de CV ketel wordt bijgemengd. Hierdoor wordt de vloer niet warmer.
Is de ruimte op temperatuur, dan zorgt de kamerthermostaat er weer voor dat de CV ketel uit gaat, er komt dan geen warm water meer de verdeler in dus je vloer koelt weer wat af.

Je spaart stroom als je de pomp alleen laat werken als er daadwerkelijk warm water uit de CV ketel komt. Hiervoor zijn aanlegthermostaten. Die plak of klem je op de aanvoerende leiding van de CV naar de vloerverwarming, wordt die warm (een graad of 40 - 50) dan zegt er iets 'klik' en alleen dan gaat de pomp van de vloerverwarming werken. 's nachts en 's zomers verbruikt de pomp geen stroom zo.

De boel wordt veiliger als er een beveiliging is tegen te hoge temperatuur in de vloer, als die thermostaatknop niet (goed) werkt. Barsten in je huis wil je niet. Die beveiliging zet de pomp uit als de temperatuur van de verdeler te hoog is.

'k hoop dat je hier iets aan hebt.
 

Caspar1990

  • #5
Nou helemaal super, top! Moet toch misschien maar langs een zaak in Eindhoven om alle juiste spullen te halen, voor ik een te zwakke pomp heb oid want er word zo flik wat water verzet, of geen beveiliging etc. Ook veel verschil in slangen, en zo ook de prijs.
 

Flat4ever

  • #6
Let wel op bij het plaatsen van een vloerverwarmingspomp in een meterkast in de kelder dat de slangen wel ontlucht moeten kunnen worden. Zoals ik het nu lees komt de pomp op een lager niveau dan de slangen. Hierbij zal je dus de slangen van een eigen ontluchting moeten voorzien.

Dit heb ik bij ons thuis ook gedaan omdat ik de vloerverwarmingspomp niet weg gewerkt kreeg op een hoger niveau dan de slangen, daarnaast was aanvoer van CV water dan ook een probleem. De vloerverwarmingspomp hangt nu in de kruipruimte in een kelderkast en de slangen worden nu met automatische ontluchters achter een keukenkastje ontlucht.
 

Caspar1990

  • #7
Hele goede tip, de kelder zit onder mn trap en daar plaats ik de verdeler onder, iets hoger als de slangen op de vloer, mits dit uikomt met de cv aanvoer idd.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
AvDijk schreef:
Verdeler in de meterkast lijkt me geen probleem.......
Formeel is het niet toegestaan om een verdeler voor de vloerverwarming in een meterkast te plaatsen: dit is een plaats voorbehouden aan zaken van de nutsbedrijven.


I.v.m. ontluchten zou ik nooit adviseren om een verdeler op een lager niveau te plaatsen dan de vloerverwarmingsbuizen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu