Vloerverwarming, kamerthermostaat nodig ?

Paul Faure

  • #1
Hallo,
Na mijn verbouwing heb ik de volgende situatie:
2X HR combiketels (Intergas HR 36/30)
Ketel 1 bediend de bovenverdieping van de woning, alle ruimtes hebben een eigen computergestuurde thermostaat welke deze ketel kan aansturen.
Ketel 2 doet de warm water verzorging plus mijn nieuwe vloerverwarming in de huiskamer (hoofdverwarming, gelegd op 10cm).
In de huiskamer heb ik een gesloten gashaard laten plaatsen die qua capaciteit groot genoeg is om de hele huiskamer te verwarmen zonder de vloerverwarming (9 kilowatt).
We krijgen een parketvloer van geschikt materiaal voor vloerverwarming. Het is het beste om geen schommelingen in de temperatuur van de vloerverwarming te hebben ivm het werken van het hout. Daarom is mijn plan om de aanvoertemperatuur van het water voor de vloerverwarming constant te houden gedurende het gehele stookseizoen.
Ik heb een kamerthermostaat waarop ik de temperatuur van het water in de leidingen NIET kan veranderen. Het starten (begin stookseizoen) en stoppen (einde stookseizoen) van de vloerverwarming doe ik rechtstreeks op de ketel ivm langzaam op/afbouwen watertemperatuur.

Mijn vraag:
Mijn woonkamer wordt de komende dagen gestuct en ik vraag me af of ik het draadje van de oude kamerthermostaat kan weghalen.
Volgens mij heb ik de thermostaat niet meer nodig omdat de vloer toch altijd AAN staat. Als ik de haard erbij ga stoken (voor de gezelligheid) zal een kamerthermostaat wellicht de vloerverwarming uitzetten maar ik verwacht dat het afkoelen van de vloer erg (te) lang duurt.
Daarom is mijn idee om de vloer zodanig in te stellen dat ik de haard ga gebruiken om de kamer op de gewenste temperatuur te krijgen. De vloerverwarming zorgt dan voor een basisverwarming van +/- 19 graden continu. Ik weet dat het rendement van de haard lager ligt.

Wat denken jullie, is dit een goed plan ?

Groet,
Paul
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Hoe ben je dan van plan om de cv-ketel aan te sturen?
zodra je de kamerthermostaat weg haald krijgt de cv geen aansturing meer....dus geen warmte
 

Paul Faure

  • #3
Gewoon op de ketel de thermostaataansluiting kortsluiten.

Groet,
Paul
 

Tfro71

  • #4
Heb je dan geen hele hoge rekening als je vloer altijd aan staat?
Je suggereert dat dat niet tijdelijk is.
 

Paul Faure

  • #5
Nee, integendeel. Wat ik gelezen heb op internet is dat het zeker niet duurder is.
Ik zat daarnet nog even na te denken maar volgens mij is het nog mooier als ik mijn weersafhankelijke sturing weer activeer op de vloerverwarmingsketel.
Als ik een goede stooklijn maak zal de watertemperatuur langzaam hoger/lager worden in lijn met de buitentemperatuur. Op deze manier wordt de vloer warmer indien het buiten kouder wordt en visa versa.
Dan hoef ik ook nooit meer te klooien met het verlagen/verhogen van de watertemperatuur bij begin/einde stookseizoen.

Goed gedacht ?

Groet,
Paul
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #6
Iig goedkoper als de cv-ketel 24/7 door te verbinden :wink:
 

Bernhard

  • #7
Hoi Paul,
Mijn voorstel is 1 kamerthermostaat te gebruiken. En de buitenregeling om een minimale/nacht watertemp te regelen.
mvgr Bernhard
 

Chathanky

  • #8
Een weersafhankelijke regeling heeft de eigenschap om 24 uur per dag warm cv water te leveren aan je cv systeem.
Met een tijdklok of een nachtverlaging verlaag je of schakel je de ketel uit of wordt het cv water minder warm.

Het cv water minder warm laten worden in de nachten heeft geen zin bij een weersafhankelijke regeling, het uitschakelen van de ketel wel.

Verder heeft een vloerverwarming in de woonkamer een ruimtethermostaat nodig die de ketel uit schakelt, of dat de thermostaat zorgt voor een verlaging van het cvwater. ook dit laatste werkt bij een vloerverwarming niet zo goed.
 

Xr8

  • #9
Je kunt ook eerst eens een kamerthermostaat nemen, modulerend met weersafhankelijke mogelijkheid. Laat deze in eerste instantie eens ruimtegeregeld werken en kijk of het bevalt. Je kunt dan een kleine of geen nachtverlaging toepassen. Stook je de kachel dan zal de vloerverwarming niet verwarmd worden, koelt de ruimte af gaat eea vanzelf weer meedraaien. Mocht een buitenvoeler toch gewenst zijn dan kun je deze altijd later bijplaatsen. Weersafhankelijk regelen kan er toe leiden dat de ketel stookt terwijl het niet echt nodig is. Onnodig verbruik.

Denk wel bij deze ketel aan de keerklep in de retour, dit bij aanwezigheid van een tweede pomp. Heb je deze niet en je schakelt tapcomfort in dan zal de ketel veelvuldig voor tapwater gaan stoken. Tevens is het aan te raden de verdeler uit te rusten met een pompschakelaar, scheelt veel draaiuren van de pomp.

Succes.
 

Chathanky

  • #10
Wel of geen keerklep hangt af van welke verdeler er is toegepast.
 

Xr8

  • #11
Klopt, maar plaatsing kan sowieso geen kwaad. Er speciale pijpjes te verkrijgen waar de klep al in zit.

Succes.
 

Chathanky

  • #12
Klopt ook maar om tevoorkomen dat je iemand op onnodige kosten jaagt vond ik het wel vermeldingswaardig. :wink:
Dat even om niet weer als betweter betitelt te worden hier. :mrgreen:
 

Paul Faure

  • #13
De hele installatie is al aangesloten door mijn loodgieter en ik ga er van uit dat alles OK en volledig is aangesloten.
Ik heb hem daarnet nog even gebeld en volgens hem is een kamerthermostaat in een conventionele setup de goedkoopste en beste manier voor mijn situatie.
Ik ga dus de aanvoertemperatuur instellen op 40 graden en de kamerthermostaat gewoon rond 20 graden.

Zoals in mijn inleiding al vermeld ga ik (voor vloerverwarming geschikt) parket leggen en het advies is om de temperatuur van de vloerverwarming vanwege het parket niet teveel te laten fluctueren. Ook wordt geadviseerd om aan het begin van het stookseizoen de vloer langzaam op te stoken maar ik zou niet weten hoe ik dat dan in zo'n conventionele opzet zou moeten doen immers als de vloer voor de eerste keer wordt opgestookt wordt er meteen water van 40 graden door de vloer gepompt en dat is dus niet goed voor het parket.
Daarom dacht ik zelf om toch de watertemperatuur te laten regelen door een temperatuurvoeler (buitenvoeler, heb ik al liggen) zodat aan het begin van het stookseizoen de vloer niet meteen op 100% (=40 graden) wordt opgestookt maar dat deze start met +/- 20 graden en dan langzaam steeds warmer naarmate het buiten kouder wordt.

Ook het afbouwen van de temperatuur aan het einde van het stookseizoen moet geleidelijk gebeuren en ook dat zou volgens mij prima passen bij weersafhankelijke watertemperatuur in combinatie met een kamerthermostaat.

Dus toch misschien een weersafhankelijke setup met een kamerthermostaat die de vraag regelt ?
S'nachts misschien 2 graden kamertemp. verlagen ?

Graag jullie reactie.

Groet,
Paul
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Mij lijkt met een openhaard de woonruimte op het juiste comfort te krijgen een slecht idee.
Stel je komt op een redelijk koude dag vroeg in de avond 19.00 thuis van een dagje weg. Dan moet je nog de openhaard gaan opstoken om een beetje lekkere temperatuur te krijgen. Hoe laat zou het in huis ongeveer 22 gr zijn.
En je weet als je vanuit een auto in huis komt lijkt het altijd een stuk frisser. Puur een gevoels kwesties maar toch.
Je vermeld niet in hoeverre je woning is geïsoleerd.
 

Paul Faure

  • #15
De woning is goed geïsoleerd.
De haard heeft een capaciteit van 9,6 kilowatt, ruim voldoende voor mijn woonkamer (40M2) in de staat van isolatie zullen we maar zeggen.
Zelfs zonder vloerverwarming zou hij theoretisch goed genoeg zijn om mijn huiskamer alleen te verwarmen zonder vloerverwarming.
De intergas 36/30 ketel is ook overbemeten.
Ik zoek alleen maar naar de meest onderhoudsvrije manier van stoken in combinatie met de sfeerhaard.
De haard is nieuw en heeft een rib uit mijn lijf gekost en dan wil ik hem ook regelmatig zien branden :wink: ....

Groet,
Paul
 

Xr8

  • #16
Vraag je loodgieter wel even naar de klep. Als je nl tapwater comfort aan hebt staan kun je wel eens behoorlijk extra gas gaan verbruiken. De kosten van de klep heb je dan zo terug verdiend.

De klep hoeft in principe niet geplaatst te worden bij een hydrolisch neutrale verdeler. Zelf zou ik in alle gevallen een klep plaatsen. De kosten zijn op het geheel peanuts.

Mijn ervaring is dat het meestal niet gedaan wordt omdat men het niet weet, en technische mensen vaak geen handleidingen lezen.

Succes.
 

Paul Faure

  • #17
OK, ik zal eens navraag doen.

Groet,
Paul
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #18
Bij een intergas is dat inderdaad wel aan te raden. het kleinste beetje stroming zorgt voor afkoeling van de warmtewisselaar.
Dit komt doordat het concept van een intergas heel anders is dan de meeste ketels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu