Vloer uitvullen onder de keukenkastjes

Lenoor

  • #1
Beste mede-klussers,

Binnenkort krijg ik een nieuwe keuken. De vloer loopt momenteel niet ver genoeg door onder de keukenkastjes. Nu wil ik de vloer op een goedkope manier nivelleren, de ondergrond is een oneffen betonvloer en ligt 3,5-4 cm dieper dan de bestaande keukenvloer.
Is het een optie om rechtstreeks een laag mortel aan te brengen op de schoongemaakte betonvloer en hierop tegels te leggen met een dikte van 3 cm? Of is het zand/cement dekvloer een betere optie? Heeft iemand nog een ander idee?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
De oneffen betonvloer onder de keuken (althans daar waar de keuken moet komen) even egaliseren. Vergeet niet voor te strijken.

Zak mengen met de voorgeschreven hoeveelheid water, gieten en een beetje uitstrijken / verdelen met een grove lijmkam. De rest vloeit vanzelf vlak. Vergeet ook niet eerst alle kieren te dichten, anders loopt de egaline weg.

Tot slot kun je klosjes multiplex van 18 mm dik en 10 x 10 cm klaar leggen voor de keukenzetter. Onder ieder stelpootje komen dan 1 of 2 klosjes. Meer hoef je niet te doen.

Doorgaans hebben smalle kastjes 4 pootjes en brede kastjes hebben er soms 6. Dan weet je hoeveel klosjes je nodig hebt. De klosjes zorgen er voor dat de stelpootjes niet helemaal uitgedraaid hoeven te worden, wat de stabiliteit weet ten goede komt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waarom loopt de vloer niet ver genoeg door?
Een verschil van 0,5 cm is niet erg.
De keukenzetter heeft er geen last van, die schroeft de poten gewoon iets verder uit of legt er stukken hout onder. Wel goed om dat zelf voor te berijden.
Weinig ruimte is een stuk lastiger.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
@Jackd

Een gladde en vlakke ondergrond kunnen ze altijd wel waarderen. Daarom zou ik zeker egaliseren. Niet hoor het hoogteverschil maar wel om alles vlak te maken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Lenoor schreef:
3,5-4 cm dieper dan de bestaande keukenvloer.
Vlak maken met zandcement is een optie, maar niet noodzakelijk.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
@Walker

Vlak maken niet of het zand cement niet?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Allemaal niet. :wink:
Zorg in ieder geval dat je iets neemt (of niks neemt) wat snel droog is, gewoon zandcement heeft een behoorlijke droogtijd.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Even op de verkoopsites zoeken met "vloertegels gratis" en je kunt genoeg vinden.
geheel uitvlakken tot de tegeldikte + 2 a 3 mm tegellijm.
Tegels er op en klaar.
Mooie vlakke vloer en veel beter schoon te maken dan een zand/cementvloer oid.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
@Gerrit B

Hoe vaak trek jij de plint onder je keuken vandaan om onder de keukenkastjes te dweilen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wanneer het hoogteverschil niet opgeheven wordt, wil ik toch wel voor het volgende waarschuwen:

Heb je inbouwapparatuur, die op de vloer rust en die op pootjes staat (zoals een vaatwasser), zet die dan op een plaatje hout of iets anders waarmee hij in geval van defect (of om andere redenen) makkelijk onder het aanrechtblok vandaan geschoven kan worden. Niets is zo irritant als het niet eruit kunnen schuiven van zo'n apparaat zonder te worstelen met een schuin staand apparaat, waarvan de poten verder ingedraaid moeten worden dan normaal.

Een aanrechtblok zul je niet zo snel hoeven veranderen, maar vaatwassers hebben een beperkte levensduur en willen ook nog wel eens voortijdig een mankement vertonen.

In het ergste geval krijgen we over een tijdje een vraag zoals deze:
 
  • Like
Waarderingen: Walker en BertPleizier

Lenoor

  • #11
Heel erg bedankt allemaal voor de reacties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu