Vloer badkamer na een paar weken lek en losse tegels

Donmartinez

  • #1
Hoi Allemaal,

Afgelopen zomer hebben mijn vrouw en ik een nieuwe badkamer gezet. We zijn ervaren klussers en hebben in een vorig huis al eens eerder een badkamer geplaatst.

Vorige keer was echter met zwaluwstaartplaten en een betonnen vloertje. Dit keer wilden we eigenlijk graag een vloer op hetzelfde niveau als de rest van de verdieping.

Flink wat info ingewonnen, en voorvarend aan de slag gegaan. Het gaat om een oude boerderij met daarin een nieuwe verdiepingsvloer met houten balken en daarop 18mm platen. Daarbovenop liggen dunne isolatieplaatjes, daarop electrische vloerverwarming, een laag flexibele tegellijm, en daarop de tegels, gevoegd met flexibel voegmiddel.

Na een aantal weken begonnen de problemen. De voegen tussen de tegels die veel belopen werden begonnen los te gaan, dit ging steeds verder en sommige tegels begonnen los te liggen. De tegels in de inloopdouche liggen nog vast, maar er lekt af en toe wel wat water doorheen naar beneden. in eerste instantie hebben we alle voegen maar gekit, maar uiteindelijk kwam het hier ook langs.

We zullen de vloer helaas moeten gaan verwijderen en opnieuw leggen. Nu de hamvraag: komen we er niet onderuit om alsnog een betonnen vloertje te plaatsen, met een aantal centimeters verhoging tot gevolg (wat nu nog lastiger is dan eerst omdat hoogte van toilet en badmeubel dan niet meer kloppen).Of is het toch mogelijk om een duurzame oplossing te realiseren zonder betonnen vloertje op het hou t te storten?
En in het verlengde hiervan: kan iemand uit mijn verhaal en schetsen opmaken wat er fout gegaan kan zijn? Teveel speling op de balken? verkeerde materialen gebruikt? Ik tast in het duister.

ik heb foto en schets bijgevoegd ter illustratie

De nieuwe vloer ligt hoger dan de oude vloer. Op deze foto zie je nog een aantal oude balken die ongeveer 40cm lager liggen dan de nieuwe vloer. De bedoeling is om deze te verwijderen als we beneden aan de slag gaan

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Dit kan zo als je het gemaakt hebt nooit werken.
Had je net zo goed de tegels er los op kunnen leggen.
Er zit veel teveel beweging in de vloer, en de tegels hebben zo 0% hechting op de ondervloer..
Tegelen op een houten vloer in de badkamer is nooit geen goed idee.
Dat had je hier op het forum ook kunnen lezen.
Balken zijn ten eerste veel te dun voor die overspanning.
Houten vloer moet je altijd ontkoppelen van de ondervloer, met een ontkoppeling mat, maar die moet dan wel vast liggen op de houten vloer.
Zoek maar eens op het forum, hier is al meer over geschreven.
Ik zou de vloer er uit halen, balken verzwaren en zwaluwstaart platen gebruiken.
Meubel kun je omhoog hangen zonder dat je de oude gaten ziet, en voor de wc zijn verhoging setjes te verkrijgen.
 

Donmartinez

  • #3
De isolatieplaatjes waar ik het over had zijn gipsvezelplaten welke we vastgeschroefd hebben aan de houten vloer. Ik las op verschillende plekken dat dit zou moeten kunnen werken.
De balkenlaag is overigens door een. Aannemer geplaatst, met het doel om er een badkamer op te bouwen, dus ik was in de veronderstelling dat deze het gewicht had moeten kunnen dragen.

Het leggen van zwaluwstaart plaatjes is aanzienlijk meer werk, maar als het niet anders kan dan gaan we dat maar zo doen.

Zou het qua verzwaren van de balken voldoen om, naast de ene die er nu al ligt, nog 2 balken te plaatsen onder de 7 vloerbalken, om zo de overspanning te verkleinen?
Dank voor je antwoord!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als je de overspanning verkleind door 2 extra dwarsbalken aan te brengen onder de lange lengte zou dat voldoende moeten zijn.
Zorg dan wel dat die dwarsbalken op de zijmuren vastgemaakt worden, of in de zijmuren komen.
Want alleen onder de lange balken schroeven heeft geen zin, zonder vast te zitten in de zij muren, dan veert het nog.

Is even een klus, die weer wat extra geld kost.
Maar beter in 1 keer goed doen, als straks een hoop water schade.

Is trouwens ook niet zo slim van de aannemer om het zo te maken, maarja dat even terzijde

En als je dan toch de vloer er uit haalt, pas dan ook even de afvoer aan, waar dat T-stuk zit van waarschijnlijk een dubbele wastafel.
Daar moet een Y T-stuk komen.
Zo heb je straks kans op verstoppingen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een zwaluwstaartbetonvloer is zeker niet altijd nodig. Maar dan moet je wel een systeem gebruiken wat hiervoor geschikt is. Nu klinkt het alsof je zelf wat bij elkaar gesprokkeld hebt.

Ik mis ook de waterdichte onderlaag :?:
 

Donmartinez

  • #6
Grootste deel van het advies komt van de zaak waar we de vloerverwarming gekocht hebben, die lieten geloven dat dit een prima oplossing was, maar achteraf had ik beter even hier rond kunnen snuffelen. Dure les helaas, gelukkig blijven die vaak wel het beste hangen :)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Kan niet beoordelen bij wie of waar je informatie hebt ingewonnen, maar je kunt natuurlijk op je vingers natellen, dat die hele vloer met tegels los ligt van de houten ondervloer.
Dat was voordat je begon al gedoemd tot een mislukking: alles ligt los.

Sorry, maar zo'n "aannemer" levert ook slecht werk af en had je m.i. moeten waarschuwen voor de gevolgen van een te lichte constructie.
Mogelijk dat je deze nog aansprakelijk kunt stellen voor de schade.
 

Donmartinez

  • #8
We overwegen inderdaad om stappen te ondernemen tegen de aannemer, zeker nu ik van meerdere mensen bevestigd krijg dat de constructie te licht is.

Hebben jullie misschien een indicatie van wat voor balken wel gebruikt hadden moeten worden om dit op een goeie manier te doen?

Verder zit ik nog een door te denken over de uiteindelijke afwerking. Stel dat we de balklaag afdoende verstevigen en toch voor een oplossing zonder zwaluwplaten gaan kiezen. Wat is volgens jullie dan de beste manier om het te doen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Kijk naar de juiste droogbouw vloerverwarming systemen!
Die zijn ook geschikt voor natte ruimten en je kunt erover tegelen (mits je natuurlijk wel de juiste opbouwmethode gebruikt)
Ik heb je eerder al wat links gestuurd
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu