Badkamervloer - Totale vloerdikte - opties

Zeebaars

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben van plan om in mijn te renoveren badkamer een zwaluwstaartvloer aan te brengen met hierop eerst een druklaag lichtgewicht beton (36mm) met daarop vervolgens vloerverwarming, afvoeren, waterleidingen en tegels. Het betreft een huis uit 1937 met vanzelfsprekend een houten verdiepingsvloer.

De balkdikte is 75x175 en de maximale overspanning betreft 1,80 meter. In verband met de dikte van de zandcementvloer vraag ik mij af wat raadzaam is. Mijn voorkeur gaat uit naar het doorvoeren van de 50mm afvoerbuis door de zwaluwstaartplaten en dan de druklaag van beton storten. Vervolgens kan ik de afvoer dan naar de wasbak en douchedrain brengen en hier, na aanbrengen van de vloerverwarming en waterleidingen, in het zandcement storten. Met een 50 (of 40) buis kom ik dan echter wel uit op een totale vloerdikte van om en nabij 10 centimeter. Een andere optie is om de riolering in zijn geheel tussen de balken te laten lopen en alleen omhoog te laten komen bij de drain (afvoer wasbak kan in wand omhoog). Het voordeel hiervan is dat ik met een invoer van beneden kan werken en de dikte van de cementdekvloer beperkt blijft tot enige hoogte boven de 16mm water- en vloerverwarmingsleidingen.

Wat denken jullie van mijn aanpak?

Alvast bedankt!
 

Rogeeke1

  • #2
Die afvoer lijkt mij hier niet veel te maken te hebben met de hoogte van je afgewerkte vloer.

Lewisvloer 1,6 cm
Beton 3, 6 cm
Vloerverwarming met zandcement. 4 cm
Tegels plus indegedrukte tegellijm als voorbeeld 1,5 cm, kan verschillen.

Waar precies wordt er dan ruimte bespaard volgens uw methode?

Het is niet zozeer dat de afvoer het probleem is, het probleem is dat je met materialen werkt en met minimale hoogtes zit vanwege draagkracht en sterkte van de constructie.

Ook moet de vloer zwevend worden aangebracht met vloerverwarming.
 

Zeebaars

  • #3
Dank voor je reactie.

Ik doel op de hoogte als je de afvoerleidingen horizontaal aanbrengt op de gestorte laag beton. Je komt dan hoger uit dan wanneer ik zou werken met een drain met onderuitloop welke ik met een gat kan verbinden aan de afvoer welke zich dan tussen de houten balken bevindt.

In de situatie die jij beschrijft zou de zandcementlaag hoger worden omdat de 50 (of 40) afvoerbuis horizontaal op de betonlaag wordt geplaatst en dan vervolgens ingestort in zandcement.
 
  • Like
Waarderingen: Rogeeke1

Rogeeke1

  • #4
De hoogte van uw afgewerkte vloer heeft in uw situatie niet veel te maken met de drain.

Het probleem is nogmaals de minimale hoogte van de materialen waarmee u werkt.
Zandcement in combinatie met vloerverwarming bovenop beton is minimaal 4 centimeter, andere mensen zeggen zelfs minimaal 5 cm.

Ook al zou een drain nemen met de afvoer direct naar beneden dan zit u nog met de minimale hoogtes van de materialen waarmee u wilt werken.

Als u hoogte wilt besparen dan direct tegelen op beton maar dan zitten we weer met de vloerverwarming.
 

Zeebaars

  • #5
In principe zie ik de hoogte niet als een probleem. Als de totale hoogte van de badkamervloer daarmee rond de tien centimeter uitkomt dan kan ik daar vanuit praktisch oogpunt prima mee leven. Waar ik vooral benieuwd naar ben is of mijn voorgestelde aanpak een juiste is.

Je zou dan zoals hieronder te zien is uitkomen voordat de zandcementvloer wordt gestort:

Schermafbeelding 2024-03-09 105114.png
 

Rogeeke1

  • #6
De foto die u plaatst daar komt de zandcementvloer 6 tot 7 cm boven de betonlaag uit.
Dan zit je uiteindelijk op 12 tot 13 cm afgewerkte vloer.

Als je de afvoer op de foto direct naar beneden zou laten verlopen dan zou je een paar centimeter kunnen winnen op de zandcementvloer.
Dan kun je 4 tot 5 cm zandcement smeren bovenop het beton.
En dan zoals u zelf aangeeft de afvoer van de wasbak in de wand.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu