Verwarmingsdiscussie wetvanbehoudenergie en zo...

Chathanky

  • #1
Krunnie schreef:
Als het 5 graden vriest en het water door de radiator in de schuur is door de opwarming 15 graden heb je een verschil van 20 graden, genoeg om de radiator niet te laten bevriezen.
Prachtig verhaal maar raakt kant noch wal. Als het 5 graden vriest is het water dat door de CV installatie loopt gemiddeld veel warmer dan 15 graden domweg om het huis op temperatuur te houden. En zonder warmtewisselaar stroomt datzelfde water ook door de radiator in de schuur. Behalve als je een thermostatische radiatorkraan in de schuur plaatst, maar die gaat pas dicht als de luchttemperatuur minimaal op zo'n 7 graden komt en dan ben je ook al aardig aan het stoken t.b.v. de schuur.

Het energieverlies van de radiator in de schuur en daarmee het extra gasverbruik t.g.v. de schuuraansluiting is omgekeerd evenredig met de isolatie die daar is toegepast.
Je snapt hem niet geloof ik.
Als de ketel snachts uit staat en de kamer is nog op redelijke temperatuur dan gaan de radiatoren omgekeerd werken. Zolang de pomp draait stroomt er water door de radiatoren van een verwarmde ruimte.
Het cv water gaat die temperatuur nastreven. Als je een koelere ruimte hebt zal het opgewarmde water van bv de woonkamer naar de schuur stromen en daar zijn warmte afgeven, dit is echter klein maar wel voldoende om het water boven het vriespunt te houden.
Er moet wel een verhouding in zitten, een radiator van 4 kw in de woonkamer kan moeiteloos een radiator in de schuur beschermen tegen invriezen. Andersom wordt het wat lastiger.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Ik snap hem heel goed (heb op de universiteit technische natuurkunde gestudeerd).

Als er 1 kWh aan energie vanuit de kamer naar de schuur wordt verpompt moet de volgende dag de ketel die extra kWh weer bijstoken om de kamer op de gewenste temperatuur te krijgen. De kamer koelt immers 's nachts extra af, en wel precies met die 1 kWh die naar de schuur gestroomd is. Dat is de wet van behoud van energie.

Bovendien staat de ketel 's nachts niet meer uit, de persoon met het probleem schreef immers:
Ik wil trouwens misschien ook nog overstappen naar een weersafhankelijke regeling, maar zover ben ik nog niet.
Dan staat de ketel de hele nacht door warm water te genereren. Dat wordt een dure business als dat water continu naar de schuur stroomt. Maar zoals ik al een paar berichten eerder heb geschreven is een RTL ventiel in de schuur daarvoor de oplossing.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Hoeveel heeft dit nog te maken met de vraag over antivries ?
We hebben hier te maken met een klusser die een vraag stelt, graag begrijpelijke taal voor leken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
De vraag ging niet over antivries, maar over het plaatsen van een radiator in de schuur op zo'n manier dat die 's winters niet bevriest. Zie ook de titel van de draad.

De persoon kwam zelf met het voorstel om antivries te gebruiken. Gedurende de draad zijn een aantal andere oplossingen langs gekomen. Ik denk dat hij uit de verschillende opties voor zichzelf wel één kan kiezen die in zijn situatie het beste past.
 

Chathanky

  • #5
Wat scheelt het dan met jou visie krunnie?
Een vloerverwarming aanleggen en die vorstvrij houden kost eveneens energie.
Als je 1 kwh nodig hebt om het water boven het vriespunt te houden zal je dit voor elke mogelijke oplossig nodig hebben.

Of je gaat voor de antivriesvariant, dan zal extra energie niet nodig zijn om je watersysteem vorstvrij te houden. :mrgreen:

Begrijpenlijk toch?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Met de vloerverwarming/RTL ventiel oplossing blijft het water in de radiator slechts enkele graden boven nul zodat het niet bevriest, maar ook weinig warmte afgeeft aan de schuur. Warm water geeft meer vermogen af dan koud water waardoor er per dag minder energie verdwijnt in de schuur en het dus minder gas kost.

Helemaal energieloos krijg je geen enkele oplossing want met antivries in een apart circuit heb je een losse pomp nodig die elektriciteit neemt.
 

Chathanky

  • #7
Quinta II:

Tevens dien je er rekening mee te houden dat een platenwisselaar en een pomp ook gangbaar gehouden moet worden.
Als je in het voorjaar de steker er uit trekt kun je op je vingers natellen dat de pomp de volgende winterseizoen vast geroest is en met wat geluk je hem nog op gang kan brengen.
Tevens zal je niet snel door hebben als de pomp het begeeft in een winterperiode. Een ketelpomp zal je het binnen vast snel vernemen als het kouder wordt.
Een beetje foolproof is wel wenselijk lijkt mij.
 

Chathanky

  • #8
Krunnie schreef:
Met de vloerverwarming/RTL ventiel oplossing blijft het water in de radiator slechts enkele graden boven nul zodat het niet bevriest, maar ook weinig warmte afgeeft aan de schuur. Warm water geeft meer vermogen af dan koud water waardoor er per dag minder energie verdwijnt in de schuur en het dus minder gas kost.

Helemaal energieloos krijg je geen enkele oplossing want met antivries in een apart circuit heb je een losse pomp nodig die elektriciteit neemt.
Om voor de duidelijkheid voor jou in wat details te treden:
Een vloerverwarming staat bij lage temperaturen meer warmte af dan een radiator die voor hoge temperaturen geschikt is.
Door de grote oppervlakte van de vloer zal er meer warmte af gestaan worden aan de ruimte dan een compacte radiator die op hoge temperaturen werkt.

Het heet niet voor niets lage temperatuursverwarming. bij 7 graden watertemperatuur aan de rt ventiel is er al meer warmte afgegeven dan bij een radiator rerour van 7 graden.
Je hoeft de ruimte niet te verwarmen maar vorstvrij te houden. het water in je systeem moet boven 0 blijven en een vvw in deze werkt niet in het voordeel kwa energieverbruik.
Het klinkt wel stoer dat je vvw hebt in je schuur maar echt praktisch is het niet, of je moet in de schuur wonen....
Als je een paar uurtjes warmpjes wil klussen moet hje eerst de gehele vloer op temperatuur brengen en dat mag een lieve duit aan energie kosten. Heb ik het nog niet gehad over het geld en werk . :wink:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Waar heb ik een vloerverwarming voor de schuur geadviseerd?

Ik heb nooit over een vloerverwarming gesproken, alleen over een vloerverwarming verdeler en wel in het bericht van 23:11. Die verdeler plaats je bij de CV ketel, vervolgens sluit je op de vloeruitloop van de verdeler de radiator in de schuur aan. Dat is alles.

Het enige wat die verdeler doet is via een aparte pomp en waterthermostaat de schuurradiator koppelen met de CV ketel zodat er water met een maximaal ingestelde temperatuur naar de schuur gaat onafhankelijk van de keteltemperatuur. En zoals ik één bericht later al heb vermeld kan dat nog veel eenvoudiger met alleen maar een RTL ventiel onderaan de radiator.
 

H@ns

  • #10
Ik heb het hele stuk waar de heren academici los gaan over natuurkundige wetten onder het oorspronkelijke draadje Schuur verwarmen met gescheiden circuit vandaan geknipt.
Dit uit respect voor de initiële vraag van Quinta.
Ik vind het altijd een beetje.... euh tja.. onbeschoft eigenlijk als mensen een privé discussie beginnen in andermans draadje.
Niets tegen discussies op niveau hoor!! maar start dan even een apart draadje voortaan.

Meci
 

Chathanky

  • #11
Ik snap niet wat er mis is met het oorspronkelijke idee van quintaII?

Dit is prima uit te voeren en een stuk eenvoudiger dan de rest aan tips.
Enige waar hij rekening mee moet houden is zoals eerder benoemd.
Van glycol gaat je pomp zeker niet eerder stuk dan met puur water. Het meerdebiet ok, maar zal je te kort komen met 1 pomp en 1 radiator? Het lijkt mij niet.
Dat glycol een ontkakingwerking heeft? Je mag het me aantonen, ik ken het probleem niet.
Als de wisselaar vervuilt is maak je hem toch eerst schoon voor je hem weer gebruikt?

Je maakt het er niet makkelijker op voor quinta en het verweer van glycol klopt niet, die gaat echt je cv pomp niet vernielen.

Dat van die vloerverwarming heb ik dan verkeerd opgevat maar buiten dat is het idee een onnodig ingewikkelde oplossing voor een eenvoudig probleem.
Het moet wel redelijk uitvoerbaar zijn en dat mis ik even.
:wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu