Verwarmen van kelder

Harrievo

  • #1
We hebben een kelder onder het huis van 24 m2 (2.2 m hoog) die ik tot werkkamer wil maken. We hebben de kelderwanden laten injecteren en dankzij de koekoek en kachelventilatiegaten is er naar mijn idee ventilatie.

Ondanks dat is de luchtvochtigheid over de laatste 6 maanden gemiddeld 60 % met uitschieters van 40 - 80 % en een gemiddelde temperatuur van 15 graden. In de woonkamer ligt de gemiddelde luchtvochtigheid zeker 10 % lager (50%).

Voor een werkkamer is 15 graden geen aantrekkelijke temperatuur om te werken en om in de zomer te gaan stoken om de kelder warm te krijgen is ook zo wat. Ik ben dus op zoek naar een manier om de kelder een aangename temperatuur te laten krijgen. Moet ik verder isoleren of is het injecteren niet goed gelukt? Of ontkom ik er niet aan om te gaan verwarmen en wat is dan het beste, via CV of vloerverwarming via elektrische matten?
 

Geus

  • #2
De luchtvochtigheid en temperatuur zeggen niets over of het isoleren en injecteren wel of niet goed gelukt is. Dat een niet-verwarmde kelder wat vochtiger is dan een verwarmde woonkamer is logisch.

Wat is er gedaan aan isolatie? Een niet-geïsoleerde keldermuur en -vloer worden koel gehouden door de grond en dat zou kunnen leiden tot condens.

De temperatuur krijg je niet alleen omhoog door te isoleren, dan moet je echt gaan verwarmen. Verwarmen op gas is goedkoper dan op elektriciteit, maar je cv alleen laten draaien voor de kelder is inderdaad een beetje zozo. Bovendien moet je dan een aanpassing maken omdat je thermostaat waarschijnlijk in de huiskamer zit. Misschien is een losse gevelkachel op gas een optie? Moet je wel een rookgasafvoer maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een gevelkachel is geen optie, de af en aanvoerpijp moeten recht achter de kachel door de wand, dat kan niet bij een kelder.
Een open gaskachel mag niet in een kelder en is ook niet haalbaar want de afvoer moet een eindje boven de rand van het dak uitkomen.

Een airco zou een mogelijkheid zijn.
De wanden van de kelder zou ik isoleren met een voorzetwand, dat verhoogt de temperatuur en brengt de luchtvochtigheid naar beneden.
De kelder is dan ook sneller op temperatuur.
Niet boren in de kelderwand en/of vloer maar goede kit gebruiken om de voorzetwand vast te zetten.
 

Geus

  • #4
Een airco-unit gaan gebruiken om een koele kelder op te warmen lijkt mij een onnodig dure oplossing. Het airco-deel zal je niet tot nauwelijks gaan gebruiken. Dan kan je net zo goed een goedkoop elektrisch kacheltje gebruiken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een warmte pomp(airco) is goedkoper dan een straalkachel, je kan een rendement behalen die hoger is dan van een straalkachel.
 

Harrievo

  • #6
Er is een spouwmuur die tot 80 cm hoogte is volgespoten met beton (tijdens het injecteren) en op de betonnen vloer ligt vloerbedekking met board eronder. Er is geen verdere isolatie.

Watvoor isolatie kan je aanbevelen?

Voor wat betreft de verwarming zijn er dus verschillende opties:
• Een extra CV-thermostaat in de kelder
• Elektrische vloerverwarming
• Warmtepomp

Wat is daarvan dan nu de beste cq goedkoopste optie?
 

Geus

  • #7
Als je de kelder intensief gaat gebruiken ben je volgens mij uiteindelijk het beste af door hem te verwarmen met je cv. Gebruik de zoekfunctie van het forum eens hoe je dat op moet gaan lossen met de thermostaat. Er is al veel geschreven over vergelijkbare problemen en oplossingen.

Isoleren van de vloer kan met drukvaste isolatieplaat. Isolatie van de wanden met diverse materialen, afhankelijk van budget, e.d. Belangrijk is dat je een goed aansluitende dampdichte laag aan de binnenkant van de isolatie van zowel vloer als wanden maakt.
 

Harrievo

  • #8
Bedankt voor je snelle antwoord. Ik ga het inderdaad intensief gebruiken. Als ik het zo doorlees is dan het handigst om een draadloze thermostaat te nemen in combinatie met een zoneklep voor de kelder. Er is al een radiator aanwezig. Met de zoneklep voorkom ik dan dat ik de rest van het huis ook loop te verwarmen? De radiators in de woonkamer zijn nl met geen mogelijkheid dicht te draaien.
 

Harrievo

  • #9
Ondertussen verschillende installateurs over de vloer gehad. Elke installateur zegt wat anders. De oplossingsrichtingen zijn:

1) Op alle radiatoren in het huis thermostaatknoppen en met elke radiator met de hand bedienen als je een specifieke ruimte warm wilt hebben.
2) Op alle radiatoren in het huis thermostaatknoppen met een temperatuursensor voor de ketel buiten gericht op het noorden. De ketel komt daarmee op de zogenaamde comfort(?) stand. Als je een specifieke ruimte warm wilt hebben, moet je deze met de hand bedienen.
3) Een specifieke groep maken van de kelder, waarbij de kelder een extra thermostaat krijgt. Middels kleppen wordt alleen de kelder aangestuurd, de rest van het huis of kelder en huis.

Mijn vraag is welke oplossing nu eigenlijk het beste is gekeken naar kosten, gebruiksgemak en zo laag mogelijke kosten agv verbruik van gas door ketel.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Bedankt voor je snelle antwoord. Ik ga het inderdaad intensief gebruiken. Als ik het zo doorlees is dan het handigst om een draadloze thermostaat te nemen in combinatie met een zoneklep voor de kelder. Er is al een radiator aanwezig. Met de zoneklep voorkom ik dan dat ik de rest van het huis ook loop te verwarmen? De radiators in de woonkamer zijn nl met geen mogelijkheid dicht te draaien.
Dit moet je dus net anders om zien, of je cv leidingen moeten de komplete aanvoer en retour van de kelder krijgen.

Optie 1
Je gaat weersafhankelijk regelen. Comfortabel, maar kost extra geld.

Optie 2
Idem optie 1

Optie 3
Iets duurder in de uitvoering, maar wel het goedkoopste met betrekking tot de stookkosten, omdat beide groepen dan apart geregeld kunnen worden.
 

Keldertje

  • #11
Een kelder dient eerst volledig aan de binnenzijde geïsoleerd worden. Anders ga je de wanden (en de grondmassa erachter) van de kelder mee verwarmen, iets wat niet mogelijk is en onevenredig veel energie kost.

Wat is belangrijk bij het isoleren van een kelder: neerslaand vocht.
Dit is het effect van warme lucht langs een koud bierglas: de warme lucht komt tegen het koude bierglas en verliest het vermogen om vocht vast te houden. Dit vocht slaat neer op de buitenzijde van het bierglas, waardoor het lijkt alsof het bierglas "zweet" (enkel warme lucht kan vocht bevatten). Het is dus van belang dat de warme lucht niet in aanraking komt met de altijde koude kelderwand. Daarom moet je isoleren met vochtbestendige isolatie materialen en wandplaten.
 

Pigion

  • #12
Het probleem van koude en vochtige kelders wordt in het buitenland ook wel opgelost door zonneboilers. Geproduceerde warmte wordt opgeslagen in een tank en naar behoefte verdeeld over "gebruikers". Door met vloer en wandverwarming toe te passen, kan met relatief matig warm water worden gewerkt. Bovendien accumuleren de vloer en de wanden zoveel warmte gedurende de dag dat gemakkelijk de koude nacht kan worden overbrugd.
Een goede optie om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen, is het installeren van een airco, waarbij de warmte van de condensor weer in het vertrek wordt geblazen. Kennissen in Zwitserland drogen op deze wijze de was en houden de kelderluchtvochtigheid laag.
Pigion
 

Onderdegrond

  • #13
Harrievo schreef:
Moet ik verder isoleren of is het injecteren niet goed gelukt? Of ontkom ik er niet aan om te gaan verwarmen en wat is dan het beste, via CV of vloerverwarming via elektrische matten?
Je zult inderdaad moeten isoleren. Aan de buitenzijde gaat niet meer, dus resteert de binnenzijde en de vloer (belangrijk want de kou trekt anders op).
Van belang is dat een isolatie materiaal kies wat geen vocht opneemt en er voor zorgt voor een beetje ventilatie zodat eventueel vocht weg kan (en het niet gaat spochten).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu