Vervanging combi-schakelaar/stopcontact

Hermens1992

  • #1
Goedemiddag,

Bij het verwijderen van de afdekplaat van de wcd/schakelaar combi ivm stucwerk is deze gesneuveld, dus hier moet een nieuwe opkomen.
Ik ben een redelijke leek en dacht ik dat dit een simpel oude eraf - nieuwe op dezelfde manier erop- klusje was, echter heb nu twee maal een wcd combi met geen succes geïnstalleerd en de oude weer terug moeten hangen.
Uit de muur komen 4 draden: fase (bruin), nul (blauw), en twee zwarte (schakel?)draden. Het probleem zit niet bij het stopcontact (deze werkt wel), maar bij de schakeling. Bij de oude schakelaar meet ik wel spanning bij de zwarte draden, maar bij installatie van de nieuwe niets. Ik heb ze op dezelfde manier verbonden als bij de oude wcd(zie afbeelding, fase rechts onder, 0 links onder, zwarte draden links en rechts boven). De lamp doet het dus vervolgens ook niet en de schakelaar werkt niet.

Wat doe ik verkeerd? Toch anders verbinden? Verkeerde wcd combi? of moet deze intern nog verbonden worden om spanning op de schakeling krijgen?

Dit zijn de twee wcd-combi's die ik getracht heb te installeren:


Indien relevant: het betreft schakeling op de benedenverdieping van de lamp op de hal van de 1e verdieping, die daar bediend wordt door een bewegingsmelder, hier is niets aan veranderd, met de oude schakelaar werkt dit wel.

Hopelijk kan iemand me op weg helpen, alvast erg bedankt!

WhatsApp Image 2022-07-22 at 4.14.30 PM.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Alleen de onderste van jouw 2 linkjes mag je toepassen (het ongeaarde exemplaar). Om de bovenste (het exemplaar met randaarde) te gebruiken moet je een groen/gele draad hebben.

Verder moet bij Peha de bruine draad niet rechts, maar links. Even bruin en blauw omwisselen en het zou weer moeten werken.
 
  • Like
Waarderingen: Hermens1992

Hermens1992

  • #3
Super, het werkt nu inderdaad. Velen malen dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu