Vertanden schoonmetselwerk

Evduijn

  • #1
Hallo
een vraagje
in een bestaande gevel van mijn huis ga ik een bestaande raamopening groter zagen om een ander raam te kunnen plaatsen. Dit heb ik wel eens eerder gedaan in de achtergevel, echter dat betrof metselwerk dat ge-muurverf was waardoor de zaagkant niet echt opviel, ditmaal is het ongeverfd metselwerk wat dus minder netjes zou staan als ik dat zo gezaagd zou laten.

Om deze reden wil ik de gevelopening inkassen en de gezaagde stenen vervangen door stenen uit het teveel aan metselwerk (hoewel wel veel werk maar zie geen andere oplossing die netjes te krijgen, heb nog als alternatief een manier zitten bedenken om de gezaagde kant op een of andere wijze te bewerken zodat het een normale steen lijkt)

Hoe dan ook, nu vroeg ik me af wat het beste gereedschap is om met name de stootvoegen in te zagen om de bewuste stenen netjes te kunnen verwijderen en er vervolgens weer ongezaagde in te kunnen metselen (v.w.b. de lintvoegen kom je al een eind met een slijptol en tig gaatjes naast elkaar boren in de stootvoegen zie ik niet echt zitten ;) )

Ik hoef (gezien dit forum) uiteraard geen merk, maar graag een type gereedschap wat dit zou kunnen doen ;)
Ik dacht aan een mutizaag (zo'n trilding van tv zeg maar) maar betwijfel of deze voldoende vermogen heeft c.q. of er diamantzaagjes zijn die lang genoeg zijn om een serieuze diepte te kunnen zagen in die voeg


p.s.: wellicht niet onbelangrijk: het betreft een gevel opgetrokken in schelpkalkmortel. Het is ook een steense gevel van oude rijnsteentjes maar het gaat hier uiteraard om de buitenste helft wat weer halfsteens-dik is

p.s.2: zaken zoals stutten v gevel niet genoemd maar omwille van leesbaarheid, dwz wees gerust...! ;)

Bedankt alvast voor het meedenken!
Erik
 

Ceesz

  • #2
Kalkmortel is op zich niet bijzonder hard. Als je eerst de horizontale voegen inslijpt dan moet je met een met een platte beitel met een paar tikken op de stootvoeg de steen aardig los kunnen krijgen. Als alternatief zou een lichte boorhamer met beitel kunnen overwegen.
Al met al een behoorlijke klus maar ik ben het met je eens dat het resultaat veel netter is dan tegen een doorgezaagde steen aan te kijken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als je een boorhamer hebt, met sds plus aansluiting, die ook kan hakken, zijn er speciale voegbeitels verkrijgbaar.



Maar de voegen uitboren gaat ook heel snel hoor, en zeker bij de stootvoegen aanbeveel baar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik denk dat met machines de stenen kapot gaan. Probeer het eerst eens gewoon met een koudbeitel en hamer. Stenen in kalkspecie komen meestal meteen los als je er een tik op geeft.

Je moet heel je gevel opnieuw voegen om geen verschil te zien. Wil je dat niet, dan is een slijpvoeg waarschijnlijk minder opvallend.

Als bewerking kan je denken aan het stralen van de geslepen kant. Of misschien licht tikken met een hamer/beitel (licht bosseren).
 

Kacheltje

  • #5
Uitboren gaat prima daarna kun je de stenen er uit tikken. Zorg bij een spouwmuur er wel voor dat de spouw schoon blijft.
 

Evduijn

  • #6
Heren

hartelijk dank voor de duidelijke antwoorden!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu