Verminderen contactgeluid wand

Ploeter

  • #1
Op dit forum is heel veel te vinden over geluidsisolatie en toch kom ik er niet uit. Mijn probleem is contactgeluid. Mijn buurvrouw heeft met name het toilet tegen de gemeenschappelijke muur staan. Daar zit een soort een vermaler op en telkens als ze doorspoelt geeft dat ding een ongelooflijk storend gebrom. Ik besef dat ik geen tientallen decibels zal kunnen reduceren, maar het zou al wat schelen als ik op de slaapkamer niets meer door oordoppen heen hoor.

Ik overweeg dus om de gemeenschappelijke muur (20cm massieve baksteen) akoestisch te isoleren. Probleem hierbij is dat mijn trap tegen die muur staat. Bovenaan de trap loop je door de slaapkamerdeur. Ik moet dus in de traphal boven de trap werken en ik kan niet veel meer dan 4-5 cm breed gaan.

Het principe massa veer massa is me duidelijk en ook vuistregels als zoveel mogelijk los van de oude constructie blijven, nieuwe constructie verend vastzetten, alles tussenin opvullen etc.

Er zijn veel producten op de markt, maar doorgaans zijn de oplossingen te dik.

Wat zou passen zijn platen uit met vlasleem versterkte papierbrij van 2 cm dik. Ze zijn ook te verkrijgen met een gipsvezelplaat van 1,2 cm ertegen. Ze worden bevestigd met speciale beugels en profielen zodat je een kleine tussenruimte krijgt die je kan opvullen met minerale wol. De fabrikant claimt een verbetering met 25 dB (zonder wol) maar ik denk dat dit op luchtgeluiden slaat.

Wat ook kan is akoestische matten van 3 cm (samengesteld uit gebonden schuimrubbergranulaten met een densiteit van 120 kg/m3) op de muur lijmen. De fabrikant van de isolatiematten raadt aan om er vervolgens 2 lagen gipskartonplaten tegen lijmen, maar wellicht kan dat vervangen worden een ander hard materiaal. 1 cm rubber zou overeenkomen met 14 cm kurk en ik neem aan dat dit beter isoleert dan glaswol. Voor 5 cm rubber, met Ytongblokken 15 cm aan de ene kant en 2 gipskartonplaten van 1,25 cm aan de andere kant claimt de fabrikant een verbetering met 50 dB bij 500 Hz.

Wat zijn jullie bedenkingen?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Je geeft het al aan het is contact geluid.
lucht geluid kun je gemakelijk keren.
Maar contact geluid niet.
wat je ook gaat bedenken de oorzaak los je niet op.
contactgeluid heef tals groot nadeel dat hy ook een omloop geluid word.
Als je dus de wand isoleerd pak je terplaatste het geluid aan.
maar het geluid plaatst zich in de gehele scheidings constructie voort.

Persoonlijk zou ik eerst eens met de bewuste buren gaan praten en hun het probleem voorleggen.
Laat ze anders zelf een luisteren.
Want contact geluiden moet je als eerste proberen bij de bron aan te pakken.
Vaak is een rubbermatje onder de vermaler/pomp van de sanibrojeur al voldoende.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu