Vereffenen / aarden van badkamer

Capriolo

  • #1
Hallo,

Ik heb een Oostenrijkse boerderij uit 1974, die met de "franse" slag gebouwd is :-/

Ik ga binnenkort aan een nieuwe badkamer beginnen en met de afbraak van die ruimte (oude badkamer) merkte ik op dat er niet echt werk was gemaakt van het aarden/ vereffenen van bijvoorbeeld de badkuip. De draad van de badkuip was een keertje omwikkeld rond de waterbuis en zat niet eens vast :-/

anyway, alles is dus verwijderd en er wordt met een schone lei begonnen.

Het electrisch systeem in mijn huis is opgebouwd met "klassieke nulling" ik heb dus geen aparte aarde.

Ik heb het forum vannacht afgestruind en ben een hoop wijzer geworden ivm aarden / vereffenen en CAP.

Hoe moet ik mijn badkamer nu vereffenen?
In de toekomst is de planning dat er een aarde wordt aangelegd voor mn huis, de elektricien die is langsgeweest en meteen de boel voor me heeft gecontroleerd zei dat het 't beste was om rond het toekomstig terras een aardeband te plaatsen. Momenteel is dat er nog niet maar iets waar misschien rekening mee moet worden gehouden.

De blauwe leiding (NUL) is wel aangesloten op de waterleiding van verzinkt ijzer die onder de grond naar buiten loopt.

Ik ben me bewust dat de regels in Oostenrijk anders zijn als in nederland, nou ja, regels, het maakt hier in Oostenrijk allemaal niet uit wat je doe. daarom wil ik zoveel moeglijk doen volgens de nederlandse regelgeving omdat die sowieso strenger is als de Oostenrijkse.

Bedankt,
cor
 

Ronald42

  • #2
Het lijkt mij dat als er volgens de nederlandse norm word vereffend er geen problemen op treden. Of dit in Oostenrijk ook mag weet ik niet.



Gebruik dit schema en dan zie ik veiligheidstechnisch geen problemen. Alleen moet je zelf uitzoeken of dit daar ook mag.
 

Capriolo

  • #3
Hallo,

De vraag is niet goed gelezen, of ik snap het antwoord/schema niet ;-)


Het vereffenen snap ik. Maar de "CAP" is ook aangesloten op de aarde.
Aangezien dit huis is aangesloten via zgn "klassieke" nulling" heb ik geen aparte aarde.

Wat is nu het beste te doen.

In de toekomst is het wel de bedoeling dat er een aarde hier komt in het huis, maar of dat volgend jaar is of over 10 jaar.... tja...

Bedankt,
Cor
 

Capriolo

  • #4
Niemand die me verder op weg kan helpen :-(
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ik denk dat op dit forum nauwelijks tot geen kennis is over de Oostenrijkse normen en voorschriften. Ik denk toch dat je daar naar op zoek zult moeten.
 

Capriolo

  • #6
Jammer dat mijn eerste posting bovenaan niet volledig wordt gelezen. Er staat duidelijk in dat ik wil weten hoe het er in Nederland aan toe gaat. Omdat er in oostenrijk maar wat wordt aangerommeld en de Nederlandse regelgeving sowiezo strenger is.

Kan niemand mij antwoord geven op de vragen (voor een Nederlands gebouw).

Cor
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je hebt toch een tekening gekregen met de nederlandse methode?

Klassieke nulling is in NL niet toegestaan, het enige dat in de buurt komt is een PEN geleider maar daar zitten nogal wat restricties aan.
Leiding moet dikker zijn dan 10mm² mag nooitonderbroken worden door een automaat,schakelaar, aardlek hoofdschakelaar.

Moet het anders, leg het dan aan op een NL. methode.
Pas in de meterkast de nulling toepassen.
Dus eigenlijk een TN-CS stelsel maken.

De nul komt de meterkast binnen.
Daar maak je een aftakking op 1 word je aarde de andere de nul.
De nul gaat via een dubbelpolige automaat of zekering met dubbelpolige groepsschakelaar.
En de aftakking komt op je aardrail, vanaf daar is dat je aarde.
Vanaf de aardrail maak je nog een verbinding naar een aardpen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Ik heb ook dit topic goed gelezen en wil er graag nog dit aan toevoegen. Dat er in Oostenrijk maar wat wordt aangerommelt wil nog niet zeggen dat er daar geen normering op het gebied van elektra bestaat, het is geen derde wereldland. Het lijkt mij onzin om volgens de Nederlandse norm te gaan werken. Wat hier verplicht en heel veilig is kan daar levensgevaarlijk en verboden zijn. Zeker omdat er een ander stelsel van toepassing is. Dat heeft niks met strengheid te maken. Ga gewoon eens lokaal te rade of zoek eens verder op internet als je neus lang is.
 

Capriolo

  • #9
@Sxnder: Ik doelde er alleen op; dat ik wil weten hoe het in nederland moet , uiteraard weet ik dat er in oostenrijk andere normen zijn. daarom mijn reactie op jouw reactie.
Om dan te zeggen, kijk eens verder als mn neus lang is.... :shock:

Anyway. Er is hier een maand of wat gelezen een elektricien langs geweest, en heeft alles gecontroleerd en gezegd wat er varanderd KAN worden. Die heeft ook duidelijk gezegd dat het allemaal niet zoveel uitmaakt, wat betreft de badkamer , gewoon aarden is goed genoeg zei hij. Vereffenen hoefde al niet eens.

Goed genoeg is niet goed genoeg voor mij, daarom wil ik weten wqat de verschillende mogelijkheden zijn en ga er dan vanuit dat de Nl norm veiliger is. Uiteraard ga ik met het uiteindelijke plan naar een elektricien, en zodra het klaar is wordt het ook nog gecontroleerd, ga er niet vanuit dat ik maar wat wil aanrommelen.

@ The headhunter: De tekening is me vrijwel duidelijk, ik vraag me af wat dat doet in combinatie met klassieke nulling. En ook als er in de toekomst toch een aparte aarde wordt aangelegd, , of dat enig effect gaat hebben op hoe de badkamer nu wordt geaard/vereffend.

Als deze kennis (met name klassieke nulling tesamen met de badkamer) er niet is, dan is dat jammer en zal ik het moeten doen met de schaarse informatie hier. Ik hoop dat er mensen zijn die kunnen zeggen. oh .. dat is een goed idee, of dat is een slecht idee. Of mensen die zeggen, je kan het beter zo of zo aansluiten.
Als het al een slecht idee is, dan hoef ik met dat idee niet naar de elektricien hier.

Wat ik denk ik zou willen doen , is een aardpen in de grond slaan voor de CAP , dus de badkamer wordt apart geraard en ook de CAP aansluiten op de blauwe (NUL) draad ( in de meterkast). (omdat die door het hele huis ook wordt aangesloten op de aarde van stopcontacten). Later als de Blauwe (NUL) en aarde wordt gescheiden , deze dan ook scheiden en op de aarde die dan naar de meterkast wordt aangesloten erop aansluiten.

Cor
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
No offence Capriolo :cool:. Ik wil alleen maar zeggen dat je wellicht via internet ook info over de Oostenrijkse Normering kan vinden. Voor mijn gevoel is daar hier niet veel kennis over. Ik weet bijv. dat de Franse Norm gewoon gratis via het net te vinden is. Misschien is dat voor Oostenrijk ook het geval. Als je geen goed gevoel had bij die elektricien, ga dan eens bij een ander te rade.
 

Capriolo

  • #11
@ Sxander: goed idee om ff te googlen, daar had ik zo nog niet aan gedacht. alleen niets over te vinden. Dit waarschijnlijk omdat "klassieke nulling" hier al een jaar of 20 niet meer in nieuwe huizen wordt toegepast :-/

Die elektricien heeft me erg goed geholpen, maar die hefet er bijgezegd dat het allemaal hier niet zoveel uitmaakt. Waarschijnlijk omdat het huis hier met die "klassieke nulling" is aangesloten, zijn dit soort huizen de uitzondering op de regel.
Vandaar ook de vraag wat ik het beste kan doen, met dat plan kan ik dan naar een elektricien / electriciteits bedrijf gaan en hun mening erop navragen.

Iemand nog een mening over het volgende:
Wat ik denk ik zou willen doen , is een aardpen in de grond slaan voor de CAP , dus de badkamer wordt apart geraard en ook de CAP aansluiten op de blauwe (NUL) draad ( in de meterkast). (omdat die door het hele huis ook wordt aangesloten op de aarde van stopcontacten). Later als de Blauwe (NUL) en aarde wordt gescheiden , deze dan ook scheiden en op de aarde die dan naar de meterkast wordt aangesloten erop aansluiten.
Cor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu