Ventilator in douche

System7

  • #1
Ik wil in mijn douche een ventilator ophangen op de plek waar nu enkel een ventilatierooster zit. Het binnenblad van de spouwmuur is op die plek helemaal open maar in het buitenblad zijn verticale stenen gemetseld, precies als bij spouwmuurventilatie. Overigens is de spouw hier afgedicht dus dit dient uitsluitend voor ventilatie van de douche.

Vraag: moet ik de verticale stenen weghalen als ik aan de binnenkant een ventilator monteer, vanwege de luchtstroom, m.a.w. is de opening (5x de breedte van een verticale voeg) voldoende of moet ik ze weghalen en buiten ook een rooster plaatsen?



E.e.a. doe ik vanwege betere isolatie van mijn huis en de noodzaak om vocht beter af te gaan voeren. Ik las elders dat ik de tussenruimte tussen douchedeur en dorpel ook moet vergroten om de ventilator lucht aan te kunnen laten zuigen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou de vertikale stenen verwijderen en een passende muurdoorvoer met terugslagklep plaatsen. Zoiets bijv:



Plaats eventueel een mantelbuis en heel de resterende ruimte aan met metselwerk/specie. Zodoende ontstaat er ook weer een vlak waar je eea aan kunt bevestigen.

Voorzie idd een spleet onder de badkamer deur van 1 à 2 cm of anders een deurrooster voor de toevoer van droge, warme lucht van binnen.
 

System7

  • #3
Dank! Dat is de netste maar wel de meest bewerkelijke manier. Ik had het idee om het gat aan de binnenzijde afdichten met een stuk gipsplaat en daar de ventilator op te monteren. Is de ruimte van 5 open voegen niet groot genoeg? De meeste ventilatoren zijn niet zo groot, en ik neem aan dat de uitblaadmond van de doorvoer niet veel groter is? Bovendien moet ik dan ook aan de buitenkant gaan metselen, op bijna 6 m hoogte...

Oh ja, en ik denk dat ik inderdaad een flink rooster aan de onderzijde van de douchedeur maak i.p.v. de deur 2 cm in te korten :)
 

Fiesiekus

  • #4
Juist. Ik denk dat als je de stenen laat zitten, het luchtdebiet sterk wordt geknepen. Heb je nog weinig aan de ventilator.
 

System7

  • #5
Nog vergeten te vermelden: het is een hele kleine douchecel (1.20 x 2 m en het plafond zit al op 2.20 m) dus m.i. is een grote ventilator niet nodig.
 

Fiesiekus

  • #6
Nou, dan doe je 't niet. Met de kans dat de ventilator te weinig damp afvoert.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Bovendien denk ik dat er behoorlijk wat vocht kan gaan condenseren op de koude stenen in de winter en dat dat vocht terechtkomt waar het niet thuis hoort. Ook is normale gipsplaat niet bepaald vochtbestendig dus dat lijkt me geen duurzame oplossing. Missschien is er nog een slimmere volgorde van werken te bedenken, zodat je eea van binnenuit kan installeren. Dat scheelt dan iig een 5 meter hoge steiger huren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu