Ventilator in badkamer op dimmer werkt niet.

Shaney

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb onlangs mijn badkamer verbouwd. Nu heb ik alle elektrische kabels netjes in het verlaagde plafond verwerkt. De led spotjes zijn met een dimmer te bedienen. En de ventilatoren zijn met dezelfde zwarte draad verbonden als de lamp. Dus wanneer het licht aangaat gaat de ventilator ook aan. Alleen wanneer ik deze dim dus niet. Nu denk je misschien waarom dimmen in een badkamer?
Ik heb een douchekop geinstalleerd met kleuren licht er in en de kleine jongen vind dat natuurlijk helemaal leuk alleen zie je het niet zo goed met het licht vol aan. Ook heb ik een tv bij het bad geinstalleerd en dan is gedimt licht ook fijn natuurlijk. Alleen dan word alles enorm vochtig...

Bij de kabels kan ik nog wel, alleen kan geen nieuwe schakelaar installeren.
Mijn vraag is dus: heeft iemand een idee hoe dit op te lossen?
bestaat er misschien een schakelaar die ik boven het plafond leg waar de zwarte draad in gaat en een bruine draad in en uit en wanneer hij een spanning detecteerd dan automatisch de bruine draad schakelt?
Of een omvormer die de lagere spanningen weer omzet naar 230?
 

ABCDE

  • #2
Afzuiging gewoon automatisch op vocht laten werken dus onafhankelijk van licht. Geen problemen zoeken die er niet zijn. Of heb je zo'n buisventilator? Die deugen zo'n beetje per definitie niet.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Had je verwacht dat dit werkt?

Ventilator met vochtsensor is een optie. Waarschijnlijk werkt ook wel een ventilator met naloop. Deze gebruikt de geschakelde fase alleen voor de aansturing. Grote kans dat die wel overweg kan met de lagere spanning. Verder heb je ook bewegingsschakelaars om in te bouwen in een plafond.
 

Shaney

  • #4
Tom345 schreef:
Had je verwacht dat dit werkt?
Ik heb van te voren niet goed nagedacht over de samenhanging tussen ventilator en dimmer anders had ik een 2e schakelaar los voor de ventilator geplaatst. Maarja achteraf...

Deze heeft een vochtschakelaar dus na verloop van tijd gaat hij wel aan. Alleen vind ik zelf dat het dan te laat aan gaat dan is alles al behoorlijk vochtig. Ik zou eens met de instellingen kunnen spelen natuurlijk en kijken of het dan beter gaat.
 

ABCDE

  • #5
Permanent afzuigen en zodra je gaat douchen moet hij harder gaan draaien. Buisventilator in de kliko en gewoon een MV box ophangen, die werken tenminste wel. Of anders zo'n MV box voor op het dak.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Je kan een leidingthermostaat (aanlegthermostaat) aan de warmwatertoevoer leiding naar de badkamer monteren en die de ventilator laten schakelen. Als de leiding warm word dan schakeld de ventilator in, en blijft net zolang draaien totdat de leiding weer afgekoeld is.
Voordeel je kan de simpelste ventilator gebruiken, dus zonder nadraaitijd. De ventilator gaat alleen draaien als er warmwater gebruikt wordt en er dus waterdamp is. De ventilator gaat niet draaien als je in de badkamer komt om bv schone handdoeken neer te leggen.

voorbeeld van een aanlegthermostaat
 
Laatst bewerkt:

H2Niek

  • #7
Misschien voor TS te laat maar ik zat met een soort gelijk probleem. Zelf wilde ik graag de dimbare badkamerspots en de badkamerventilator met naloop met één schakelaar bedienen. Uiteindelijk (na lang zoeken) heb ik een dimmer gevonden die een externe aansluiting van 600watt heeft waarop je een badkamerventilator of stopcontact kan aansluiten.

Dimmer bewerkt.png
 

Kaajee

  • #8
Ruim 2 jaar na dato? :):):)

Maar wel goeie tip!
 

H2Niek

  • #9
Ja om er nu een nieuw topic voor te starten is ook zo wat haha. Heb zelf heel lang zitten zoeken en kon er echt niks over vinden, dus hoop dat mensen hier iets aan hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu