"vastzetten" glas-in-loodramen

Wilmolenaar

  • #1
Binnenkort krijg ik dubbelglas en wil de oorspronkelijke bovenramen van glas-in-lood er weer achter plaatsen. Volgens mij moet dat op een simpele manier kunnen. Wel wil ik ze ook makkelijk kunnen verwijderen ivm schoonmaken van de ramen. Wat heb ik daarvoor nodig?
Graag tips.
 

BeeTeeWee

  • #2
Het is tegenwoordig mogelijk om bestaand glas-in-lood te demonteren en het in dubbel glas op te laten sluiten. Dan hoef je (kun je) het niet eens meer schoonmaken. Het kost waarschijnlijk wel een paar centen, maar dan heb je het ook 100% voor elkaar.

Met losse voorzetramen blijft het behelpen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
U kunt het glas in loodraam als bovenlicht eenvoudig plaatsen door een kader te maken, de 2 kozijnstijlen heeft u al, op maat van het glas in lood raam:

Breng aan de onderzijde van de bovenregel op het kozijn dubbele latjes aan op dikte van het glas in lood raam. Daarin steekt u de bovenzijde van het raam zodat dit hiertussen opgevangen wordt.

De onderzijde van het raam rust op het kalf ( dat is dat dwarsbalkje wat het bovenlicht van het onderraam scheidt). Zit dat er niet dan zult u een kalf tussen de kozijnstijlen moeten aanbrengen. Waarschijnlijk zal dit toch moeten ivm de maat van het raam. Hierop komt de onderzijde van het glas in lood raam te rusten. Breng hierop een sponning latje aan zodanig dat het raam recht staat en de achterzijde daarvan gelijk met de voorzijde van het kalf komt te zitten.

Om te voorkomen dat het raam aan de onderzijde ( bovenzijde zit tussen de 2 latjes ) wegloopt, fixeert u het raam door op het kalf raamhorclips te monteren. Aan de voorzijde zit het raam dus tegen het aangebrachte sponninglatje, aan de achterzijde gefixeert met de clips. Zo kunt u het raam altijd weer uitnemen en schoonmaken.

Past het raam tussen de bestaande kozijnstijlen ( breedte en hoogte ) dan kunt u ook schroefogen in de onderzijde van de bovenregel van het kozijn aanbrengen en schroefhaken in de bovenregel van het glas in lood raam: zo kunt u het raam ophangen en uitnemen.

Jammer dat er geen fotootje van de siuatie is. Dat zou de uitleg een stuk eenvoudiger maken.
 

Mark en 3 meiden

  • #4
Hier in de straat staat een huis dat ze erachter heeft hangen in een heel fijn houten lijstje
ze hangen zoals kees de schilder al zei aan schroef ogen en haken
zo kunnen ze zelfs de nieuwe bovenlichtjes open zetten
zonder het glas in lood eraf te hoeven halen
 

Wilmolenaar

  • #5
Hartelijk dank voor de duidelijke aanwijzingen.
 

Laminatafel

  • #6
@ BeeTeeWee: ik zit met hetzelfde probleem, maar deze oplossing is mij juist afgeraden, omdat het lood na verloop van tijd zou gaan "werken"en het dubbele glas aan de binnenkant daardoor vuil wordt. Het is mij aangeraden het dubbele glas er aan de binnenkant voor te zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu