Vaatwasser geeft geen water

Ehjmvs

  • #1
Goedemiddag,
We hebben een probleem met de Siemens aquavario vaatwasser. Ik heb al tientallen forums bezocht en filmpjes online bekeken maar ik kom er niet uit.
De vaatwasser wil zijn programma niet starten, er wordt geen water aangevoerd. De druk is prima en het water wat we erin doen om te ontstoppen loopt ook gewoon weg dus hij lijkt me niet verstopt. De propellor kan ook vrij bewegen want het wordt één grote fontein wanneer je deze aanzet. Het is een inbouw en een behoorlijke klus om hem los te halen. Zijn er nog andere dingen die ik kan doen voordat ik hem eruit haal en een monteur laat langskomen?
Mvg
 

Ehjmvs

  • #2
Het type is de S9VT1S
SE65T371EU
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een monteur zal voor dit model niet meer rendabel zijn. Want dit apparaat is naar mijn schatting minstens 16 jaar oud.
Ehjmvs schreef:
De propellor kan ook vrij bewegen want het wordt één grote fontein wanneer je deze aanzet.
Hoe kan het een grote fontein worden, wanneer de vaatwasser zijn programma niet wil starten en er geen water aangevoerd wordt? Misschien kun je je eigen beschrijving nog eens overlezen en een betere, nauwkeurigere beschrijving maken van wat er wel en niet gebeurt?

Bijv. in ongeveer deze stijl:
- Machine aanzetten met hoofdschakelaar - Display (of LED's afhankelijk van uitvoering) gaan al of niet branden.
- Keuze programma - is al of niet mogelijk.
- Start programma - programma kan al of niet gestart worden.
- Afpompen - afpompen aan begin programma werkt al of niet.
Eventueel continue afpompen?
- Water inname - water wordt al of niet genomen (je hoort het water enige tijd ruisen in de leidingen).
- Hoofdpomp gaat (al of niet) draaien.
- Water komt al of niet uit de sproeiarmen (bedoel je die met de propellor?).
- Sproeiarmen draaien al of niet, terwijl er wel water uit komt.
Zo ongeveer, waarbij een verdere stap niet mogelijk is indien de voorgaande stap geen succes was.

Hopelijk kan dan nog iets nader verteld worden over een eventuele oorzaak.

Heb je trouwens de reparatiehandleiding van Teamhack al eens bekeken?
Daar staat ook één en ander in over problemen bij deze serie vaatwassers.
Zie: https://forum.teamhack.de/filebase/download/19/
 

Ehjmvs

  • #4
Bedankt voor de tip, hier een iets meer gedetailleerde omschrijving van het probleem:
-Het probleem is acuut ontstaan, de vaatwasser loopt dagelijks en de vorige dag was er nog niets aan de hand.
-Een programma is gewoon nog steeds te kiezen, met het display is ook niets mis alleen laat deze helaas geen mogelijke foutmelding zien.
-Welk programma we ook kiezen; er komt geen water en verder blijft alles stilstaan (armen bijv)
-Als eerst hebben we natuurlijk gecheckt of het filter verstopt zou zitten, dit was niet het geval.
Alsnog hebben we vervolgens met soda en kokend water geprobeerd te ontstoppen. Gelijk gecheckt of het propellertje vrij kon draaien wat ook zo bleek te zijn. Vervolgens door de vaatwasser weer aan te zetten loopt het water wel weg, (er blijft een heel kleine hoeveelheid achter, zodanig dat het propellertje half onder water staat. Wanneer je de vaatwasser vervolgens aan zet spettert dit, vandaar de fontein opmerking).
-Er gebeurt helaas verder niets in de vaatwasser. De sproei armen bewegen niet, er wordt nergens water gepompt. Ook maakt de vaatwasser geen apart geluid oid.
-Onder de vaatwasser geen lek/water gevonden.
-wanneer je er handmatig wat water in doet (enkele glazen) loopt dit gewoon weg.

Helaas kan ik er geen filmpje van plaatsen, dat zou het een stuk makkelijker maken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik begrijp nu, dat je met het propellortje het radje van de afvoerpomp bedoelt. Dat spetteren, wanneer het dekseltje daarvan eraf is, is normaal. Wanneer het radje draait is de pomp in elk geval niet defect en moet je het dekseltje weer terugzetten, want zonder dat dekseltje kan de pomp niet werken.

Je zou voor de zekerheid nog even de werking van de kraan kunnen controleren door er een emmer onder te zetten (na verwijderen van de aqastop, die dikke bult aan het einde van de slang). En dan de kraan goed open te zetten, komt daar een flinke straal uit? Zo ja, dan zal de kraan niet de boosdoener zijn (maar helemaal uitsluiten kun je het niet).

Waarschijnlijk opent die aquastop dan niet wanneer het programma water vraagt. Die aquastop is moet zorgen dat de watertoevoer geopend wordt wanneer dat nodig is en zo de warmtewisselaar (onderdeel van het labyrinth) aan de zijkant van de machine gevuld wordt met water. Wanneer de aquastop niet opent, zou dat onder meer veroorzaakt kunnen worden doordat:

- Eén van de twee spoelen in die aquastop defect is. Zou je ohms moeten kunnen meten, de waarde moet 2 kOhm zijn (elke spoel is 4 kOhm en ze staan parallel). Te meten op het punt waar de toevoerslang binnenkomt, daar zitten twee aansluitpunten. Daarvoor moet de machine echter wel uitgebouwd worden. Heeft ie geen 2 kOhm weerstand maar 4 kOhm of oneindig, dan moet de aquastop vervangen worden. Die is meestal alleen inclusief slang te koop. Er bestaan reparatiesets waarmee alleen de aquastop zelf vervangen kan worden, maar ik weet niet of die voor dit model (nog) te koop zijn.

- De aquastop geen spanning krijgt van de besturing. Dat zou je kunnen meten, indien je gewend bent om met een multimeter (op stand 230V) om te gaan. Meten op dezelfde punten als hiervoor beschreven.

- Krijgt de aquastop wél spanning en is diens weerstand correct (2 kOhm dus), maar opent ie niet, dan zit de aquastop waarschijnlijk mechanisch vast, bijv tgv. kalk. Dan moet ie vervangen worden, maar doe dat echt alleen als je er zeker van bent dat hij spanning krijgt.

- Krijgt de aquastop geen spanning, dan is er iets in de aansturing mis. Een veel voorkomende oorzaak is water op de bodemplaat van de machine tgv. een interne lekkage. Dan wordt de aldaar aanwezige vlotter geactiveerd en het veiligheidssysteem treedt in werking. Dan gaat echter ook de afvoerpomp continue werken, dus als deze niet voortdurend afpompt, is het waarschijnlijk geen interne lekkage.
Dan zal er misschien een defect op de printplaat zijn doordat de triac die zorgt dat de aquastop spanning krijgt defect is. Het wordt dan toch wel heel lastig om te repareren. Weliswaar kun je zo'n triac vervangen als je verstand van elektronica hebt, maar vaak is er meer stuk dan alleen de triac...

Er is trouwens ook nog de mogelijkheid dat de aquastop wel degelijk werkt, maar dat er intern een ander ventiel niet functioneert, het zgn. uitloopventiel. Dat zit onder het niveausysteem aan de linkerzijkant van de machine. Wanneer dat ventiel niet opent, wordt de warmtewisselaar wel gevuld, maar het water komt niet verder dan dat uitloopventiel. Dat kun je zien door de machine uit te bouwen, de beplating aan de linkerkant eraf te schroeven en te kijken of er daar water in loopt resp. al staat. In de reparatiehandleiding die ik in bijdrage #3 noemde, staat beschreven hoe dat ventiel werkt en hoe die verroest kan zijn en daardoor vast kan zitten. Die handleiding is wel in het Duits...

Al met al is het echt geen defect dat je even aan de buitenkant van de machine kunt 'verhelpen'. De machine moet uitgebouwd worden en behoorlijk ver gedemonteerd worden om te bepalen wat er aan de hand is en om hem eventueel te repareren. Een geoefende monteur denkt daar vast wel anders over, maar voor een leek is het een hele klus. Ik heb zelf zo'n model gehad en hem één keer helemaal uit elkaar gehaald om het verwarmingselement te vervangen, waarbij ik als elektronicus wel wist waar ik technisch aan begon en veel steun heb gehad aan de hiervoor genoemde reparatiehandleiding bij Teamhack (plus nog andere daar beschikbare reparatiehandleidingen). Inmiddels heb ik het betreffende apparaat een paar jaar geleden met pensioen gestuurd vanwege een ander, niet meer te repareren defect. Hij was net ongeveer even oud als die van jou.

Maar goed, ik heb geprobeerd te beschrijven wat er zoal bij komt kijken om een reparatie(poging) te volbrengen. Of je er aan wilt beginnen is natuurlijk jouw beslissing, die mede afhankelijk zal zijn van je technisch kunnen op elektrisch en eventueel elektronisch niveau. Succes in elk geval bij het nemen van die beslissing.

En misschien is er nog een ander forumlid dat een ander inzicht heeft in het probleem en een eventuele oplossing daarvoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu