Upgrade van hoofdzekering + meter, echt zoveel werk?

Toetsje

  • #1
Hoi !

Ik heb pas geleden een aanvraag gedaan om de hoofdzekering (25A) te laten vervangen door een hoofdautomaat (40A). Daarnaast zou ik ook een slimme meter krijgen, hiermee kan ik ook terugleveren (zonnepanelen). De TF ontvanger (1957) wordt verwijderd omdat de slimme meter deze functie al geïntegreerd heeft.

Vandaag is de netbeheerder op bezoek geweest om een inventarisatie te doen. Helaas was dit bezoek onaangekondigd en kon ik er zelf niet bij zijn.

Ik dacht dat het een redelijk eenvoudig klusje zou zijn. De reactie van de netbeheerder viel mij echter behoorlijk tegen:

  • De nieuwe meter is een stukje dieper waardoor deze tegen de verwarmingsbuizen zou komen. De gehele installatie moet 5 - 10 cm naar rechts worden verschoven.

    De nieuwe zekeringenkast + meter mag niet op de stenen muur bevestigd worden, hiervoor moet een montage plaat komen.

    De huidige hoofdleiding zit links van het midden. Deze moet ook een stukje naar rechts.

De eerste 2 punten zijn voor mij geen probleem. De hoofdleiding opschuiven wel. De netbeheerder wil dat ik een gat van 50mm door de vloer en fundering boor zodat er een nieuwe mantelbuis naar buiten gelegd kan worden.

Ik had nog gevraagd of het niet mogelijk was om de huidige buis niet een beetje te verschuiven, dit was echter niet mogelijk omdat ze niet aan spanningsdragende delen mochten werken :? Echter, de oude leiding zal toch ook weer afgesloten moeten worden lijkt mij.

Nu is mijn vraag; zijn er echt geen andere oplossingen mogelijk? Ik heb best vertrouwen in de expertise van deze netbeheerder maar zou toch eventuele alternatieven willen voordragen als die er zijn.

Zo ziet de huidige installatie eruit:

 

Xr8

  • #2
Aan de netbeheerder zit je eenmaal vast. Daar kan een installateur ook niets mee. Geloof echter als de cv leidingen naar de rechterkant gezet zouden worden een meter op het reeds bestaande meterbord zou moeten kunnen. Omzetten van de voedingskabel is dan niet nodig. Wij halen als installateur er meestal een opzichter bij. Vooral als we met oude situaties te maken hebben, waar je onmogelijk kunt voldoen aan te tegenwoordige eisen. Vaak kom je dan wel tot een uitvoerbaar compromis.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Een onder spanning staande kabel verplaatsen is heel wat gevaarlijker dan een grondkabel onder spanning te splitsen en af te doppen.

Het zal mij ook niet verbazen als er nog een afgegoten glpk in die buis ligt, daar wil je echt niet aan wrikken dat is vragen om problemen.
en om een nieuwe aansluitkast te plaatsen moet dat wel en dan is die kabel dus gewoon te kort.

Kortom er word een nieuwe aansluiting gemaakt en deze willen ze op de huidige regels hebben:
Achterhout en invoerbuis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu