Unidek geluidisoleren

PeBe1

  • #1
Heeft er iemand ervaring met het isoleren van Unidek dakplaten aan de binnenzijde tegen geluid van buitenaf?
 

Chathanky

  • #2
Unidek zelf heeft wel ervaring lijkt mij.
Welke soort gaat het om?
Unidek levert zeker een bijdrage aan de geluidsisolatie.
 

Swblom

  • #3
Ik ga er van uit dat je EPS platen hebt met een kunstsof laagje aan de buitenkant. Wij hebben die ook op een deel van ons huis. Die laten veel geluid door.

Wij hebben het als volgt aangepakt:

Een raamwerk van houten balkjes (4,5 * 7 cm) tussen de spanten gemaakt. Hierover een dubbele laag gipsplaten met versprongen naad. Dit afgewerkt met een dun plaatje meranti triplex.
Tussen de balkjes heb ik steenwol gedaan.
Bij dit alles heb ik goed op de detaillering van de randaansluitingen gelet, zodat er geen luchtgeluidlekken ontstaan.
Deze hele operatie heeft een enorm verschil in geluid gemaakt. Na deze ervaring hebben twee kenissen van ons een soortgelijke operatie gedaan, allebei ook zeer tevreden.

Bij onze huidige verbouwing hebben we gekozen voor een dakplaat opgebouwd uit underlayment met steenwol isolatie. Dit lijkt direkt een groot verschil.

Als laatste nog even een opmerking over de steenwolisolatie tussen de balkjes. Ik heb hierover getwijfeld vanwege het dampdichte karakter van de dakplaat en mogelijke vochtinsluiting.
Bij de verbouwing hebben we een deel van deze konstruktie moeten slopen. Hierbij bleek dat de isolatie nog kurkdroog is.

Succes, ik hoop dat je er iets aan hebt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Swblom schreef:
Tussen de balkjes heb ik steenwol gedaan.
Dit onderwerp komt best vaak aan de orde.
Maar, steenwol heb je in heel veel type's en drukvastheid (zwaarder) wil je nog vermelden wat voor een type jij hebt gebruikt.
*wgb*
 

Swblom

  • #5
Voor de steenwol heb ik geen speciale persing genomen. Gewoon een 5 cm dikke standaard plaat. Het idee achter de steenwol is ook meer om een mogelijke klankkast te voorkomen.
De geluidsisolatie komt met name door het gewicht van de gipsplaat en de detaillering in de aansluitingen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als ik inlog bij de bekendste steenwol producent tel ik bij product overzicht 37 types. :wink:
*wgb*
 

Swblom

  • #7
Voor zover ik kan nagaan is het type 201 van deze fabrikant. Het is in ieder geval iets soortgelijks. Zeker geen dichtere persing.
Misschien kun je daarin nog wat verbetering halen, ik heb me zoals gezegd met name op het aanbrengen van massa gefocust.
 

Roman

  • #8
Bij zowat elke bouwmarkt ligt type 202, die in dat rood/witte pak. 5cm dik 100x60cm in omvang. Prima te gebruiken. Die zal het dan ook wel zijn geweest(?) :mrgreen:
 

PeBe1

  • #9
Bedankt voor de vele en uitgebreide reacties! Mijn dakplaten zien er aan de binnenkant mooi glad (wit) afgewerkt uit. Zie foto. Die gladde kant zal waarschijnlijk een dunne laag zijn op het piepschuim gelijmd. Ik had al veel gelezen over raamwerken met een wol er tussen etc. maar zit me te bedenken hoe ik dat mijn mijn dakplaten kan doen.


 

Swblom

  • #10
Voor wat betreft de steenwol, het kan best 202 zijn.

Voor wat betreft het raamwerk, ik had de mogelijkheid om het aan de dakspanten en gordingen vast te maken. Het draagt dus niet aan de dakplaten zelf.
De dakplaten zelf hebben alleen sterkte bij de zijkanten. Daar zit een houten balk/plank ingewerkt. (tenminste, op mijn dak)
Misschien ten overvloede, maar bij de konstruktie zoals ik hem heb gemaakt komt de meeste geluidswering van de gipsplaten. Die maken de konstruktie helaas ook zwaar, dus je hebt een stevig raamwerk nodig.

Succes
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Swblom bedankt voor alle info.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
5
1
9
4
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu