Hoe vloer beter geluidisolerend te maken?

dejongarno

  • #1
Ons huis in Frankrijk is opgedeeld in 2 appartementen, boven en beneden en gescheiden door een vrij dunne betonblokken vloer.
Door de bouwwijze is het huis in zijn geheel nogal gehorig; contactgeluid is door het hele pand 'goed' te horen. Denk aan dichtslaande voordeur of de kids die op het metalen balkonhek slaan.

Boven staan we op het punt om een vloer te leggen, welke we graag wat meer geluid-isolerend zouden willen maken om elkaar boven en beneden wat minder goed te horen, mede met oog op toekomstige verhuur.

Wie kan ons advies geven om welke type vloer + ondervloer te leggen om deze maximaal geluid-isolerend te maken?
Sorry, maar hoogpolig tapijt is geen optie ;-)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Voor de vloer zou ik een ontkoppeling door middel van een estrich-vloer voor willen stellen.

Maar tegelijkertijd zul je ook de wanden aan moeten pakken. Daarmee maak je een "doos in een doos".
 

dejongarno

  • #3
Dank je @Walker . De wanden zijn echter al gedaan. Het laatste onderdeel is een vloer leggen op de huidige 'chappe'. Het betreft een vrij dunne en dus gehorige tussenvloer, gemaakt met betonstenen
 

blauwpet

  • #4
Iets van dampfolie op de 'chappe'. Daarbovenop een zo dik mogelijke laag van stevig vilt oid. minimaal 3-4cm. Dit als 'vering' om laagfrequent gedreun van lopen op te vangen. Daarbovenop de vloer leggen. Zal dan eerst wel iets van osb plaat zijn, aan elkaar gelijmd.Lijm daarop de vloerdelen. Belangrijk: zorg dat de osb en de vloer NERGENS de muren raken. En dan nog ga je loopgeluiden blijven horen. Beste oplossing, ga zelf boven wonen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
3-4 cm vilt + 18 mm OSB + 20 mm vloerdelen. Dat is 7 - 8 cm in totaal. Lijkt mij een nogal onhaalbare situatie. En de kosten? Ik kom 25 mm vilt tegen voor 177 Euro per m2.

Dan is Estrich meer betaalbaar én aantoonbaar beter.
 

blauwpet

  • #6
Ik ken estrich niet; punt is, als je geen massa kunt toevoegen moet je flink gaan dempen om de laagfrequente trillingen, veroorzaakt door het lopen op een (dunne) bewegende vloer, op te vangen. Kan best dat estrich dat beter kan dan vilt oid.

Anders onder de vloer een verlaagd plafond maken, maar die moet dus ook geveerd aan die vloer hangen (liefst helemaal niet aan de vloer vast maar ja), en niet hard met de zijmuren verbonden... en met flink wat ruimte ertussen die je op kunt vullen met minerale wol of cellulose etc.

Anyway, als de basis niet goed is ga je dit nooit 100% kunnen oplossen. Alles is een compromis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu