Tuinverlichting en WCD aansluiten

Ritchie_wind

  • #1
Geachte klussers,

Ik heb een vraag wat betreft de aanleg van mijn tuinverlichting.

Ik heb vanaf mijn garage een vijfaderige kabel gelegd naar een terras in me achtertuin. In de achtertuin wil ik graag 1 buitenstopcontact (enkele of dubbele) en 4 buitenlampen.

Moet ik nu eerst een een centraaldoos (lasdoos) maken ergens ten hoogte van me terras en dan een verdeling maken naar het buitenstopcontact en me 4 buitenlampen.

Klopt bovenstaande wat ik schrijf en welke kleuren dien ik vanuit de lasdoos naar het buitenstopconact te leggen en welke kleuren naar de buitenlampen

De schakelaar voor de buitenlampen komt in de garage

gaarne advies

Ritchie
 

System7

  • #2
Een centraaldoos is wel zo handig als je later nog eens wilt uitbreiden zonder de bestaande bekabeling aan te passen. Stel dat je ergens anders nog een wandcontactdoos wil hebben, dan kun je volstaan met een kabel tussen de centraaldoos en die nieuwe wandcontactdoos. Hetzelfde geldt voor verlichting.

Je hebt nu 5-aderige kabel (ik neem aan 2,5 mm2?) waarvan fase (bruin), blauw (nul) en aarde (geel/groen) al nodig zijn voor de wcd's dus die twee andere kun je als schakeldraad (zwart) aanleggen, bijvoorbeeld eentje voor de 4 lampen en eentje voor toekomstige uitbreidingen. Als de aders niet de juiste kleur hebben kun je dat met gekleurd tape (bouwmarkt) doen, over minimaal 10 cm van het uiteinde van iedere ader.

Wandcontactdozen (met aarde) hebben blauw, bruin en geel/groen nodig, lampen zwart, blauw en evt. geel/groen. De verbindingen (kleur bij kleur) maak je in de centraaldoos met steeklasklemmen.
 

Appeltje

  • #3
Ritchie_wind schreef:
(...)
De schakelaar voor de buitenlampen komt in de garage
(...)
Waarom daar? Ik zou hem OF binnen OF nabij de achterdeur maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu